Nagyságrendekkel nőtt a közös szolgálatok száma

2015. március 02. 21:40
Nagyságrendekkel nőtt a közös szolgálatok száma

A „250x100 Biztonság” elnevezésű mintaprogram teendőiről és első tapasztalatairól tavaly ősszel tartották az első közös tanácskozást a rendőrség és a polgárőrség képviselői Heves Megyében. A résztvevők akkor arról is döntöttek, hogy fél év elteltével újra értékelik az eredményeket. Erre az eseményre február végén került sor Andornaktályán.

A tanácskozás résztvevőit Antal Csaba, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség területi alelnöke bevezetője után a megyei és a városi rendőri, illetve a szövetségi és helyi polgárőr vezetők, járási koordinátorok, valamint az érintett települések polgármesterei és körzeti megbízottjai értékelték a mintaprogram tapasztalatait. A megyében 2014 szeptemberében – a „100x100” akcióban való részvételt követően – tizenhat település kapcsolódott be az új mintaprogramba. Ennek köszönhetően Adácson, Andornaktályán, Gyöngyösorosziban, Heréden, Hevesen, Kálban, Karácsondon, Kiskörén, Kompolton, Mezőszemerén, Szajlán, Tarnabodon, Tarnaleleszen, Tarnaörsön, Tarnazsadányban és Tiszanánán több anyagi támogatást, jobb technikai feltételeket élvezhettek az egyesületek, amelyek mindezek révén eredményesebb bűnmegelőző szolgálatot láthattak el.

Mint elhangzott, az illetékes rendőri vezetők nagyra értékelik a polgárőrök tevékenységét, külön kiemelték a körzeti megbízottakkal való közös szolgálat fontosságát. Az együttműködő partnerek kiemelték, hogy a mintaprogramok révén nagyságrendekkel nőtt az együttes járőrözések száma. Szajlán például 2014 januárjában ez 235 órát tett ki, novemberre ez 508 órára rúgott. Andornaktályán még nagyobb volt a növekedés aránya: a tavaly év eleji háromról az év végére 304-re emelkedett a közös szolgálatban eltöltött órák száma. Az egri térség egyesületeinél a jelzett időszak eredményének értékelésekor a korábbi nyolcezer helyet 10 ezer 620 szolgálati órát összesítettek.

- Ez a mintaprogram a polgárőrség kezdeményezése volt, időközben azonban a rendőrséggel és az önkormányzatokkal közös programmá vált – mondta felszólalásában Völgyi Ferenc a HMPSZ elnöke, aki a továbbiakban kiemelte: a statisztikai adatok önmagukért beszélnek, a legfontosabb mértékegység azonban az, hogy nőtt-e vagy sem a lakosság biztonságérzete.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott Szajla polgármestere, Vincze Imréné, aki megerősítette, hogy a lakosság nagyra értékeli a körzeti megbízott és a polgárőrök szoros együttműködését, ami a település nyugodt mindennapjainak az alapjául szolgál.