Regionális fórum Győrött (+fotók)

2015. május 15. 11:29
Regionális fórum Győrött (+fotók)
Polgárőrök, rendőrök, polgármesterek és pedagógusok részvételével tartottak regionális fórumot a „250x100 Biztonság” kiemelt bűnmegelőzési mintaprogram végrehajtásának tapasztalatairól május 14-én Győrött.

Az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramjának mintegy 100 résztvevőjét Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott és Csaplár Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte. Elmondta: „Az ORFK kiemelt támogatásával az OPSZ hirdette meg Magyarország 100 településén a közbiztonság erősítésére és a lakosság biztonságérzetének a javítására 2013. évben a „100x100 Biztonság” című, a polgárőrség kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramját. A program végrehajtása időarányosan eredményes volt, a meghirdetett célkitűzések megalapozottak voltak: a folytatásának, kibővítésének igényét a fórumokon megerősítették összhangban a lakossági elvárásokkal. Az értékelés szerint ez lett az egyik legsikeresebb program a 2014-es esztendőben. Azonban azt is meg lehet jegyezni, hogy egy adott eset megítélését egyes önkormányzatoknak körültekintőbben kell megtenni. A program tovább folytatódott, a tapasztalatok alapján került sor 150 település csatlakozásának kezdeményezésével a „250x100 Biztonság” kiemelt bűnmegelőzési program beindítására az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával 2014-ben. Összesen 40 millió forint támogatás kiosztására került sor. A programban már tevékenykedő egyesületek százezer-százezer támogatást kaptak, míg az új 150 egyesület kétszázezer-kétszázezer forintot a program megvalósítására.”

A program GY-M-S-Megyei vonzata: Győr–Moson-Sopron megyében a 250x100-as bűnmegelőzési mintaprogramban 11 település vesz részt. Ebből 2013-ban a 100x100-as induló programban Lázi, Nyúl, Répce-menti és a Nagybajcsi Polgárőr Egyesület vett részt. 2014-ben a 150x100-as program keretén belül bővült a létszám Öttevény, Rábapatona, Rajka, Mosonmagyaróvár, Mecsér, Tét és Levél község Polgárőr Egyesületeivel.

Dr. Túrós András: A 250x100 bűnmegelőzési mintaprogram beváltotta a hozzá fűzött reményeketA komplex biztonság megteremetése és fenntartása az állampolgárok életminőségének, közérzetének, hangulatának javítása az általános intézkedéseken túl megköveteli, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a település a környezet helyi adottságaira és ez alapján határozzuk meg a közbiztonságot érintő intézkedéseket és alkalmazott bűnmegelőzési módszereket. Nincs egyforma adottságú település a földrajzi elhelyezkedés vagy bármilyen szempont vizsgálata alapján. Mindenhol a helyi sajátosságoknak megfelelően kell megszervezni a helyi bűnmegelőzési stratégiát. Amibe bele kell építeni a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az OPSZ által ajánlott szakmai elvárásokat. A helyi bűnmegelőzési programba be kell vonni a fiatal generációt is, óvodától indulva az általános iskolásig, középiskolás fiatalokkal meg kell találni a közös hangot, jól kiválasztott program alapján.

A másik veszélyeztetett réteg az idősebb korosztály, ahol az áldozattá válás megelőzésére kell nagy hangsúlyt fektetni. A rendőrséggel, önkormányzattal, helyi intézményekkel, a lakosokkal fontos a közbizalmon alapuló partnerségi viszony kialakítása.

A rendőrség segítségével egy ajánlást dolgoztunk ki a helyi közbiztonsági program megalkotására. A rendőrséggel kialakult hatékony munkakapcsolat fontos szerepet játszik a bűnmegelőzésben és próbáljuk ugyanezt elérni a megye önkormányzatainál is.

A 250x100 Biztonság elnevezésű, a polgárőrség kiemelt bűnmegelőzési mintaprogram megyei végrehajtásával kapcsolatban 2014.11.258-án Csizmadia Gábor dandártábornok megyei főkapitány úr részvételével tartottunk egy szakmai megbeszélést a 11 polgárőr szervezet vezetői részére. Itt szakmailag pontos eligazítást kaptak a fontos irányelvek végrehajtásáról, és a település adottságaira vonatkozóan pedig a szakmai útmutatás kiterjedt minden egyes veszélyeztetési pontra.

Felszólaltak a Fejér, a Komárom-Esztergom, a Vas, a Veszprém és a Győr-Moson-Sopron megyei polgárőr szövetségek vezetői, valamint polgármesterek és pedagógusok is. Értékelőjében Papp Károly rendőr altábornagy, az ORFK vezetője azt hangsúlyozta: tovább kell növelni e program keretében az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetét.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke azt emelte ki: a bűnmegelőzési mintaprogram beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az abban részt vállaló polgárőr egyesületek többsége mintaszerűen dolgozik a Rendőrséggel és az önkormányzatokkal közösen.

Több felszólaló megyei polgárőr vezető említette meg a pozitívumok mellett, hogy mennyire fontos eleme a jövőnek a fiatalok polgárőr szellemiségű nevelése, akár már az általános iskolai szinten. Öröm mindenki számára, hogy a legújabb törvénymódosítás ismét lehetőséget ad a középiskolás korosztály polgárőrségbe integrálására, és ezzel együtt biztosítja szervezetünk számára az utánpótlást. Lényeges véleményként hangzott el az is, hogy lehetőségekhez mérten a fiatalok KRESZ oktatását el kell kezdeni, hogy a közlekedés biztonsága még fenntarthatóbb legyen.  Fontos szempontként emelték ki, hogy a mintaprogram megvalósítása csak akkor igazán eredményes, ha széleskörű társadalmi, önkormányzati, rendészeti, szociális összefogás valósul meg és kiemelten kezelhető az idősek, gyermekek, biztonságosabb élethez segítése.  Többen kitértek még az egységes formaruha központi beszerzésének szükségességére, amire dr. Túrós András megnyugtató adatokat tudott közölni. Megfogalmazta, hogy összességében kiemelten fontos és reprezentatív szakmai program vált sikertörténetté az Országos Polgárőr Szövetség égisze alatt. Szavaiból kicsengett, hogy ezt a szintet, minőséget meg kell tartani, inkább a mennyiség, mint a minőség rovására.

A rendezvényen készült fotókat megnézheti a Fotóalbum rovatban, vagy ide kattintva
A rendezvény fotóit megnézheti ide kattintva