A legkisebb is számít! (+fotók)

2014. augusztus 12. 13:46
A legkisebb is számít! (+fotók)
Magyarország legkisebb megyéjében, Komárom-Esztergomban is megtartották az ez évi megyei polgárőr napot.
Családias, ám igazán jó hangulatúra sikeredett az idei évi Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Nap. A Nagyigmándon összegyűlt polgárőröket Cseh István, az OPSZ Etikai Bizottságának elnöke, Márton Zoltán funkcionális alelnök mellett Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, Farkas Gábor rendőr ezredes, főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány, Milus Gábor, rendőr alezredes rendészeti igazgató, Czomba Péter Tűzoltó ezredes, megyei Katasztrófavédelmi Igazgató és több városi rendőrkapitány köszöntötte.
A rendezvényen megjelent polgárőrök egy rövid főhajtással tisztelegtek a nemrég elhunyt bajtársaikra, mások mellett Kosztinás Jenőre is, aki sokáig volt a megyei szövetség elnöke.
Bárdos Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnöke mondja köszöntő beszédét (Fotó: Engelbrecht Károly)
Bárdos Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnöke mondja köszöntő beszédét (Fotó: Engelbrecht Károly)

„Az idei 2014-es év nagyon jelentős változásokat hozott az Országos Polgárőr Szövetség életében, de ugyanígy a Komárom-Esztergom megyei Polgárőr Szövetségnél is - kezdte beszédét Bárdos Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, aki miután ismertette a törvényi változásokat így folytatta - Mint tudjátok a kormánytól az idén kapott támogatásból az OPSZ elnökségének döntése alapján 400 millió forintot a megyék kaptak meg, melyből 25 millió forint jutott a mi megyénknek.

Az OPSZ által fizetett irodavezetőnk is van már, legfőbb feladata az új fajta polgárőr igazolvány rendelése, nyilvántartása, de mint láthatjátok szinte mindennel foglalkozik már megkönnyítve ezzel a munkámat." A megyei elnök hangsúlyozta azt is: Ma már egy polgárőr nem csak láthatósági mellényből, és baseball sapkából ismerhető fel. A belügyminisztériumtól kapott összegek működésre, technikai eszközök beszerzésére, fejlesztésére fordíthatók. Elmondta azt is, hogy 2010-ben az akkor meglévő 43 megyei egyesületből és az 1350 főből álló megyei szövetség mára már eljutott oda, hogy 56 településen több mint 1500 fővel működik. „Viszont önkritikusan azt is el kell mondanom - folytatta Bárdos - hogy az új igazolványt még csak 950 polgárőrnek sikerült megszerezni, illetve megrendelni. Azt is el kell mondanom, hogy van pár egyesületünk ahol a megszűnés gondolatával foglalkoznak, passzívak lettek, más egyesületeknél nem úgy működnek a dolgok, ahogy szeretnénk. Ennek oka valószínűleg a túlszabályozásban, a sok papírmunkában keresendő." Beszédében kiemelte azt is, hogy tavaly több mint 161 ezer óra szolgálatot teljesítettek, és ezt a nagy teljesítményt nyilvánosan meg is köszönte. „Ritka az a pillanat életünkben, amikor megállunk egy napra és együtt ünnepelhetünk támogatóinkkal, családtagjainkkal. Így talán ők is megértik, átérzik, amit mi érzünk, mégpedig a közbiztonság iránti igényünket, tenni akarásunkat" - mondta, majd megnyitotta a rendezvényt.

A rendezvény fővédnöke és házigazdája Hajduné Farkas Erika, Nagyigmánd polgármestere megnyitóbeszédében köszönetet mondott a polgárőrök önzetlen munkájáért. Kiemelte: „A polgárőrök Európában hungarikumként, társadalmi munkában, szabadidejüket feláldozva, ingyen és bérmentve dolgoznak a közrendért, közbiztonságért, a bűncselekmények megelőzéséért. Teszik mindezt azért, hogy embertársaik élete, vagyona biztonságban legyen és, hogy megóvják környezetünket a rongálókkal szemben." Kijelentette azt is, hogy a magyar közbiztonság és a bűnmegelőzés ma már nem képzelhető el jól szervezett polgárőrség nélkül. Hangsúlyozta: „sokan nem tudják, sőt a lakosság többsége azt hiszi, hogy a polgárőrök fizetést kapnak a munkájukért. Nagy tévedésben vannak. A polgárőrök a munkájukat sok esetben nem csak a szabadidejüknek, hanem a pénzüknek, eszközüknek feláldozásával végzik. Csodálkoznak is a külföldi szakemberek, partnereink, hogy van egy ország Európa szívében, ahol a biztonságért vannak, akik feláldozzák a szabadidejüket, kosztpénzt, gépkocsijukat, mindezt társadalmi munkában. Ezért az áldozatos munkáért mindannyian köszönettel tartozunk."
Cseh István, az OPSZ elnökségének nevében köszöntötte a polgárőröket, és megköszönte az áldozatkész munkájukat, és hangsúlyozta, mennyire sokat tettek a megye közbiztonságáért. Külön kiemelte a családok fontosságát is, hisz köszönet jár a feleségeknek, élettársaknak, gyerekeknek is azért, amiért támogatják férjüket, párjukat szülőjüket a polgárőr munka elvégzésében. Ezután felhívta a figyelmet az éppen futó feladatokra is, amit a Belügyminiszter illetve az országos rendőrfőkapitány is megfogalmazott. Itt külön felhívta a figyelmet a belügyminiszter kérésére, miszerint lehet egy jobban, lehet egy kicsit többet is csinálni. Ezúton is kérem Önöket, hogy csatlakozzanak ehhez a programhoz - mondta Cseh István, aki ezután kifejezte köszönetét a polgárőröknek, amiért példamutató módon álltak helyt a természeti katasztrófák kárenyhítésekor is. Itt különösen a 2013. márciusi hó helyzetre, majd a nyári nagy árvízre gondolt.

Farkas Gábor rendőr ezredes, főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány is megköszönte a polgárőrök teljesítményét. Kiemelte, hogy a polgárőrség a rendőrség stratégiai partnere, és fontosnak tartotta azt is, hogy ezt az együttműködést a mindennapokban „aprópénzre tudjuk váltani". Elmondta azt is, hogy Nagyigmándon egy nagyon impozáns épületben működik a rendőrség és a polgárőrség, „ami rendkívül jól szimbolizálja" a két szervezet együttműködését. „A megyében működő polgárőrökről csak felsőfokon tudok beszélni - emelte ki beszédében a főkapitány - mert a közös intézkedések mindig szakszerűek, pontosak voltak, és a lakosság szubjektív biztonságérzetét jelentősen növelték."

„Gyakran mondjuk, hogy egy település, egy megye, egy ország erejét abban lehet lemérni, hogy az ott élő emberek milyen közösségeket tudnak létrehozni, hiszen csak közösen tudnak erőt felmutatni - világított rá beszédében Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke. - Vannak olyan típusú állampolgárok, akik elvárják az államtól, az önkormányzattól, hogy minden gondjukat oldják meg. Szerencsére vannak olyanok is, akik nem csak elvárnak, hanem tenni is akarnak a közösségünkért. Ilyenkor kerül előtérbe a civilszféra, ilyenkor jön elő a helyi közösség ereje. Hála Istennek nagyon erős polgárőr egyesületeink is vannak." Miközben megköszönte a polgárőrök emberséggel és odafigyeléssel teli áldozatkész munkájukat rávilágított arra is, hogy az MLSZ-el kötött megállapodásnak köszönhetően már a futballmérkőzések rendjének fenntartása is nagyon fontos feladat.
„Azt gondolom - mondta befejezésképpen Popovics György - hogy az Önök által végzett munka társadalmi ismertségét és elismerését növelni kell, hiszen hiánypótló az a tevékenység, amit önök nap mint nap végeznek a nyugalmunk érdekében."

Ezután elismeréseket, jutalmakat adtak át azon polgárőröknek, akik kimagaslóan teljesítettek a polgárőr mozgalomért, illetve huzamosabb ideje tagjai a szervezetnek. Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata elismerést kapott Hajdúné Farkas Erika Nagyigmánd polgármestere, Lovasi Péter rendőr alezredes, rendőrségi tanácsos, a Kisbéri Rendőrkapitányság vezetője, dr. Bolehradsky Szilveszter rendőr alezredes, a Komáromi Rendőrkapitányság vezetője, Galgán Attila, a Nagyigmándi Polgárőrség tagja, valamint Nagyigmánd Város Polgárőrsége. Ezüst fokozatot vehetett át Németh Zsolt a Nagyigmándi Polgárőrség tagja, Bánházi Gábor a Nagyigmándi Polgárőrség tagja, Nyitrai János a Nagyigmándi Polgárőrség tagja. A Polgárőr Érdemkereszt Bronz Fokozata elismerést Németh Attila a Nagyigmándi Polgárőrség tagja, Sárkány László a Nagyigmándi Polgárőrség tagja valamint Berci Ferenc a Nagyigmándi Polgárőrség tagja érdemelte ki.
Kiemelkedő Polgárőr Szolgálatért Emlékérmet vehetett át Kolozsvári Kálmán.

Elismerést kapott még: Bajcsai Miklós, Halász László, Jelinek Zoltán, Kovács Norbert, Németh Anikó, Bors István, Dr. Kulik Mónika, Lukács Róbert, Magyar Zsolt, id. Pánczer Ferenc, Polgár Piroska, Szakály István Miklós, Szkok József, ifj. Komondi Lajos, Simon Mihály, Szalai József, Talabér István, id. Tolnai Miklós
Wingelmann Károly, Gulyás Gyula, Walter Alajos, Czibere Sándor, Koloszár Béla, Nagy László, Szíjgyártó Csaba, Homoródi János, Nagy László, Koloszár Béla, Czibere Sándor.

A megyei rendőrfőkapitány külön jutalomban részesítette Bedecs János nagyigmándi,  Róth István tárkányi és Nagy László Esztergom-kertvárosi polgárőr elnököt. 

 

(Lőwinger Zoltán)

A helyszínen készült fotók megtekinthetők a képre  kattintva (Fotó: Engelbrecht Károly)
Fotó galéria ide kattintva nyílik