A polgárőrség a kormány stratégiai partnere

2012. december 18. 09:59
A polgárőrség a kormány stratégiai partnere

„Magyarországon rend van, biztonság van, ám ezért a rendért folyamatosan többet kell tenni…” mondta dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség 2012. december 14-én tartott évzáró elnökségi ülésén Budapesten, melyen az együttműködő szervezetek vezetői is részt vettek: Dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár, Dr. Hatala József r. altábornagy, Dr. Papp Károly r. vezérőrnagy, Dr. Tóth Tamás r. dandártábornok, Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, Dr. Zsinka András ny.r.dandártábornok, Dr. Ignácz István elnökhelyettes.

Dr. Túrós András az OPSZ elnöke értékelte a polgárőrség 2012. évi tevékenységét, Dr. Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára polgárőrség munkáját méltatta, majd a 2013. évi feladatokat ismertette. Belügyminiszteri, országos rendőr-főkapitányi és elnöki elismeréseket vehetett át összesen nyolc polgárőr.

Dr. Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kormány 2013-ban is támogatja a polgárőrséget, és továbbra is stratégiai partnerként tekint rá - hozzátette, ahogy ígérték, a rend megteremtéséhez szükséges feltételeket is biztosítani fogják "valamennyi, a rendért dolgozó szervezet" számára. Utalt arra is, hogy január 1-jén több, a rendészeti és közbiztonsági területet érintő jogszabály lép hatályba, ami segíti a szolgálat eredményes ellátását. Dr. Kontrát Károly a polgárőrség jövő évi tevékenységével összefüggésben a fontosabb feladatok között említette a bűnmegelőzés további erősítését, a rendőrséggel közös szolgálatellátás fejlesztését, a közlekedésbiztonság javítását, valamint a gyermekek és az egyedülálló időskorúak védelmét. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter nevében is - köszönetet mondva a 77 ezer polgárőr szolgálatáért, hangsúlyozta, a rend a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapok biztonságát.

A polgárőr mozgalomban huzamosabb ideje tanúsított, társadalmi tevékenységük, a lakossági bűnmegelőzés szervezésében és irányításában végzett kiemelkedő, eredményes munkájuk elismeréseként:

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter

miniszteri dicséretben és tárgyjutalomban részesítette

  • Kolozsi József polgárőrt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, az Országos Polgárőr Szövetség gazdasági és pénzügyi elnökhelyettesét;
  • Somogyi János polgárőrt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagját;
  • Szabó Mihály polgárőrt, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagját.

Az elismeréseket átadta:Dr. Kontrát Károly  Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 

 

 Dr. Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány

 Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy abban a szerencsében van része, hogy mindig azokkal dolgozhatott és dolgozik, akikkel szeret, mind a rendőri, mind a polgárőri vonatkozásban. Nem egyszerű a polgárőrök önként vállalt feladata, a rendőrséggel közös együttműködés, de mindig sikeresen megoldották a vállalt kötelezettségeket és teljesítették elképzeléseiket.

 A főkapitány kiemelte, hogy különösen becsüli azokat az embereket, akik a nehézségek előtt nem torpannak meg, hajlandóak tenni a családjukért hajlandóak tenni azért a közösségért ahol élnek és hajlandóak tenni a hazájukért. A polgárőrök ennek a tenni akarásnak, példaképei és úttörői. 2012 valójában rendhagyó és különleges év volt, törvényi keretek között sikerült rendezni azokat a viszonyokat, amelyek nyugtalanították a polgárőrség tagjait a jövőjüket tekintve. Sikerült kizárni azokat a csoportosulásokat, akik arra játszottak, hogy már egy felépített jól működő megbecsült szervezettől elorozzák a sikereket és eredményeket. Sikerült a polgárőrség egységét megőrizni és megerősödve kikerülni belőle.

Köszönetét fejezte ki a polgárőröknek, hogy segítették a magyar rendőrök munkáját, az ország biztonsága érdekében a rendőrökkel vállvetve, támogatták munkájukat és közös eredményeket értek el. Kiemelte, hogy a köszönet megbecsülés jól esik, de tudja, hogy a munkához kell: „pénz, paripa, fegyver és egy jó irányítás”. Az elmúlt években sajnos nem tudtak gépjárművel segíteni a polgárőröknek a lízingelés miatt, de ebben az évben visszatérnek a saját tulajdonú gépjárművekkel történő szolgálat ellátáshoz. Így újra lehetőség nyílik egyre növekvő nagyságrendben biztosítani a leadásra kerülő gépjárművekből a polgárőrség mobilitását és szolgálat ellátását. A rendőrség ezzel is szeretné segíteni a két szervezet együttműködését.

 

 Dr. Hatala József rendőr altábornagy, a polgárőrség érdekében egész évben kimagasló munkát végző polgárőrök elismeréseként:

országos rendőr-főkapitányi dícséretben és tárgyjutalomban részesítette

  • Bárdos Zoltán polgárőrt, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagját;
  • Gangl András polgárőrt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagját
  • Kovács Imre polgárőrt, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagját;

 

 

 

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke

Kifejtette, hogy rendészeti alternatív rendészeti területen a Polgárőrség éve volt 2012 Magyarországon. Rendészeti területen a polgárőrség kapta a legnagyobb figyelmet, hatályba lépett a polgárőrségről szóló új törvény, mely a szó szoros értelmében történelmi fordulatot hozott a polgárőrség életében, és működésében. 2012-ben megújult a polgárőrség, a jogalkotó a kormány és a parlament tiszta vizet öntött a pohárba, a közterületi bűnmegelőzés területén megszüntette azokat az anomáliákat, azokat az anarchikus sokszor követhetetlen állapotokat, melyeknek valamennyien szemtanúi, illetve jó néhány esetben szenvedői kárvallottjai voltak.

A polgárőr törvény kizárólag az Országos Polgárőr Szövetséghez tartozó polgárőröket, egyesületeket hatalmazta fel a közterületi bűnmegelőzés végzésére, melyet megköszön a Kormánynak, a Belügyminisztériumnak. Történelmi változásnak tekinti, hogy az OPSZ-t a törvény köztestületté minősítette. Így 2012. február elsejétől a polgárőrség speciális civil szervezetként működik. Remekül összehangolták a megyei szövetségek, egyesületek és a köztestületté vált Országos Polgárőr Szövetség munkáját.

Az Országos Polgárőr Szövetséghez jelenleg 2029 egyesület tartozik - a tagság kötelező, ez azt jelenti, hogy csak az az egyesület működhet polgárőrségként, amely tagja az OPSZ-nek. 2012-ben 76 új egyesület alakult. Az eredmények közé tartozik, hogy a februári zord időben legalább húsz ember életét mentették meg a polgárőrök, továbbá (november végéig) 300 ezer esetben észleltek kisebb-nagyobb jogsértést, és 1619 esetben elfogásokban is közreműködtek. Az egy iskola egy polgárőr akcióban több mint 1000 polgárőr egyesület vett részt, valamint 1.4 millió óra szolgálatot teljesítettek a rendőrséggel közösen.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke

A Polgárőr mozgalomban végzett, kimagasló áldozatvállalása elismeréseként

Dicséretben és jutalomban részesítette

  • Varga Tibor polgárőrt, a Kisszőlősi Polgárőr Egyesület tagját, aki nagy családos polgárőrként három kiskorú gyermeket nevel, valamint a cigány önkormányzat elnökhelyettese is.  
  •   Hajdú Péter polgárőrt, a Szentgál Polgárőr Egyesület tagját, aki nagy családos pedagógus polgárőrként hat kiskorú gyermek édesapja.

 

Budapest, 2012. december 17.

Országos Polgárőr Szövetség

 

dr-turos-a-2_20121220121827_52.jpg

 

 

dr-turos-a_20121220121827_11.jpg