A polgárőrségnek helye van a NBT-ben

2013. augusztus 26. 21:30
A polgárőrségnek helye van a NBT-ben
Az Országos polgárőr Szövetség konstruktív ötletek és javaslatok benyújtásával kivívta, hogy helye legyen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsban.
Dr. Hatala József elnök nemrégiben elmondta, hogy egy 2011-ben elfogadott kormányhatározat hozta létre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot (NBT), melynek feladata a tudományos kutatás és a tudományos élet eredményeinek felhasználásával, a hazai bűnmegelőzési tevékenység koordinálása, szervezése és összefogása.
Az Országos Polgárőr Szövetségnek helye van a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsban
"Az Országos Polgárőr Szövetségnek helye van a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsban" - mondta dr. Hatala József

„A kormányhatározat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács tagjait kétféle módon jelöli ki - kezdte dr. Hatala József az ismertetést. - Az egyik részét, mivel állami intézményekről van szó utasításszerűen tagjává nevezi ki, a másik részét felkérés alapján azok a szervezetek adják, amelyek jelentős munkát és tevékenységet végeztek eddig is a bűnmegelőzés területén. Az Országos Polgárőr Szövetség a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács egy megbecsült és elismert tagja. A most elkészült és a kormány elé jóváhagyásra terjesztett Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia tervezet készítéséhez is hangsúlyos és karakteres javaslatokat és véleményeket adott az OPSZ" - hangsúlyozta dr. Hatala József, majd folytatta: - „Úgy gondolom, hogy a polgárőrségnek a léte és a több mint húsz éves tevékenysége magában hordozza azokat az elvárásokat, amit a polgárőrség eddig is tett. Szorosra kívánjuk fűzni a kapcsolatot a polgárőrséggel, mert a bűnmegelőzés területén egy-két szempontot hangsúlyozni szeretnénk, amit a polgárőrség is fontosnak tart. Elsősorban a bűnmegelőzésben az ifjúság nevelésére kell hangsúlyt helyezni, aminek kapcsán az általános- és középiskolás ifjúsággal kívánunk behatóan foglalkozni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az életnek más területein, más korosztályoknál, más célcsoportoknál ne lennének olyan feladatok, amellyel foglalkozni kívánunk."

Dr. Hatala József kiemelte azt is, hogy a bűnmegelőzés területén eddig is kiváló munkát végzett a polgárőrség, és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács e gyakorlatot és tapasztalatot szeretné átvizsgálni, hogy utána a megszerzett tapasztalatokat el tudja majd terjeszteni. A tanács elnöke még hozzá tette: „Meggyőződésem, hogy nagyon jól fogunk együtt dolgozni, mint ahogy eddig is jól együtt dolgoztunk."