A terepjárók és kisbuszok teljes vételárára lehet pályázni

2015. május 06. 18:17
A terepjárók és kisbuszok teljes vételárára lehet pályázni

A napokban több polgármester, jegyző, autókereskedő adott olyan téves tájékoztatást a polgárőr szervezeteknek, hogy az Általános Forgalmi Adót (ÁFA) az egyesületnek kell megfizeti, mert a rendelet nettó támogatást ír. Emiatt sokan vissza akarnak lépni, pedig teljesen felkészültek, viszont nincs forrásuk az ÁFA összegére.

 Ezúton is tájékoztatjuk az érintetteket, hogy az a polgárőr szervezet, amelyiknek az adószámában a 9. számjegy (a két kötőjel közötti) 1-es, az azt mutatja, hogy a szervezet nem ÁFA körös, tehát az ÁFA visszaigénylésére nem jogosult. Nekik mindent bruttó árban kell nyilvántartaniuk. Ebből adódóan a támogatás a bruttó fizetendő összeg 100%-át jelenti, vagyis egy terepjáró esetében ötmillió forint plusz ÁFA összegre, vagyis 6,35 millió forintra a teljes vételárra lehet pályázni.

A polgárőr szervezetek jellemzően tárgyi adómentes tevékenységet folytatnak, vagyis az egyesületek alanyi adómentesek (kivéve, amelyek vállalkozói tevékenységet folytatnak, és az ebből származó bevételük nagyobb mint 6 millió forint).

Ezt erősítette meg, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) munkatársa is aki kiemelte a 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet 19. § (11) pontban leírtakat. Vagyis:

Támogatási, valamint kifizetési kérelem tekintetében a támogatási összeg számításának alapját

a) adószámmal nem rendelkező természetes személy, illetve az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény XIII. és XIV. fejezete alapján alanyi adómentes és előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult adóalany kérelmező esetében a bruttó elszámolható kiadás képezi."

Tehát az ellenőrző hatóság is megerősítette, hogy az ÁFA visszaigénylésre nem jogosult ügyfél (például a polgárőr szervezetek túlnyomó többsége) esetében a terepjáró esetében 5 millió forint + ÁFA a megítélhető támogatás összege.

Budapest, 2015.05.06.

Országos Polgárőr Szövetség