Autókat, motorokat, kerékpárokat kapott a polgárőrség

2014. március 04. 18:48
Autókat, motorokat, kerékpárokat kapott a polgárőrség
Autókat, motorokat, kerékpárokat kapott a polgárőrség. A járműveket ünnepélyesen adták át kedden Budapesten, a Készenléti Rendőrség udvarán.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) harminc műszakilag felkészített, a vámhivatal szerveinek szolgálatából kivont személyautót, az Országos Rendőr-főkapitányság 15 millió forint értékben kétszáz kerékpárt adott át a polgárőröknek. A Belügyminisztériumtól kapott 2013. évi többlettámogatásból hat segédmotoros kerékpárt szerzett be az Országos Polgárőr Szövetség.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány az ünnepségen arról beszélt, hogy az átadás az Országos Balesetmegelőzési Bizottság által indított kerékpár-beszerzési projekt leglényegesebb pontja. Hangoztatta: a polgárőrök ezentúl nemcsak gyalogosan, illetve motoros járművön, hanem kerékpáron is szolgálatot tudnak ellátni.

Szabó Károly, a NAV Központi Hivatalának szakfőigazgatója ugyancsak a polgárőrséggel való jó együttműködést hangsúlyozta. Mint mondta, a magyar gazdaság rendjéért felelő NAV stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre.
Hoppál Péter országgyűlési képviselő felidézte: egy éve tettek kísérletet Dr. Túrós Andrással, az Országos Polgárőr Szövetség elnökével arra, hogy azoktól az állami szervektől, amelyeknél a gépkocsicsere miatt kapacitások szabadulnak fel, a polgárőr egyesületek segítséget kaphassanak. Hozzátette: maguk sem gondolták, hogy ilyen sikeres lesz a kezdeményezésük.

A politikus hangoztatta: az eszközök több száz településen segítik a polgárőrség munkáját, ami nyilvánvalóan jelentős minőségjavulást eredményez majd. Hoppál Péter megköszönte a polgárőröknek, hogy az emberek mindennapos szubjektív biztonságérzetének növeléséért ilyen önzetlen munkát végeznek.

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke - megköszönve a járműveket - arról beszélt, hogy ma nagyon jó polgárőrnek lenni, mert olyan kormányzati hátterük van, amely folyamatosan biztosítja a polgárőrség fejlődését. Hozzátette: az elmúlt négy évben 3,4 milliárd forint értékben kaptak támogatást a kormánytól, míg az azt megelőző 19 évben mindössze 1,5 milliárdot.

Túrós András arról is beszélt, hogy néhány hét múlva a 140-150 gépjárművet kap a polgárőrség a vidékfejlesztési tárcától. Ezzel és a keddi átadással együtt 1200-ra tehető a polgárőrség gépjárműállománya, amivel nagyban hozzá tudnak járulni a közbiztonság növeléséhez, elsősorban a kistelepüléseken. Felhívta rá a figyelmet, hogy amikor 15 évvel ezelőtt átvette az OPSZ irányítását, még csak néhány járművük volt.