Az OPSZ Elnökségének ünnepi ülése (+ fotók)

2015. december 19. 18:41
Az OPSZ Elnökségének ünnepi ülése (+ fotók)
Magyarországon rend és kiegyensúlyozott közbiztonság van, jelentősen csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. S hogy ez így alakult, abban a Rendőrség mellett jelentős szerepe van a Polgárőrségnek! – jelentette be dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az OPSZ Elnökségének évzáró ünnepi, kibővített ülésén december 18-án a Készenléti Rendőrség nagytanácstermében.

Az ünnepi elnökségi ülésen a későbbiekben felszólalók mellett jelen volt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Balogh János r. vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagy, a BVOP parancsnokának általános helyettese, dr. Minya Mihály pü, dandártábornok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság vezetője, Drevenka Edit, az Aegon Magyarország kommunikációs igazgatója és Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség főtitkára is.

Dr. Túrós András: Rajta vagyunk a közbiztonság sikerszekerén
Dr. Túrós András: Rajta vagyunk a közbiztonság sikerszekerén

Az OPSZ elnöke rövid értékelő beszédében ezt követően arról szólt: különösen eredményesen kezeltük a migránskérdést, a déli és nyugati határ mentén tevékenykedő polgárőr egyesületek tagjai emberfeletti munkát végeztek a migrációs hullám időszakában. Méltán nevezte őket „hétköznapi hősöknek” dr. Túrós András. Emellett az önkéntes bűnmegelőzők az ország más területein igyekeztek megfelelően pótolni az innen elvezényelt rendőröket az ott élők biztonsága érdekében. Országosan elismerést váltottak ki a Polgárőrség szakmai programjai, így a 250x100 Biztonság, az Aegon Biztosító támogatásával régiós szinten indított lakásbetörés megelőzési program, a külterületek biztonságát szolgáló fokozott járőrszolgálatok. A létszámában is bővült, december 18.-án már 54 945 új igazolvánnyal rendelkező polgárőr – a 2005 egyesület tagjaként – 7.5 millió órás szolgálata is hozzájárult a kiegyensúlyozott közbiztonsághoz. „Rajta vagyunk a közbiztonság sikerszekerén!” – állapította meg az OPSZ elnöke.
Aki a továbbiakban sorra vette: remek Országos Polgárőr Napot rendeztünk Komló – Sikondán, módosította az Országgyűlés a Polgárőrségről szóló Törvényt, beemelve az Ifjú Polgárőr Tagozatot, amely immáron több, mint háromszáz 14-18 év közötti fiatallal számolhat, akiknek megkezdődött az alapképzése. Előrehozott, tisztújító közgyűlésen vagyunk túl, amelyen a régi vezetés csaknem száz százalékos bizalmat kapott. Magyarország Kormánya azzal ismerte el a Polgárőrség munkáját, hogy 2015-ben is 1 milliárd 50 millió forinttal támogatta a Belügyminisztériumon keresztül a polgárőrök tevékenységét. Ennek is köszönhetően az OPSZ gazdálkodása kiegyensúlyozott. Pályázati forrásból 427 új járőrautót vehettek át egyesületeink, a Rendőrségtől kerékpárokat, motorkerékpárokat, üzemanyag kártyákat kaptunk. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem támogatásával három Polgárőr Akadémiát szervezhettünk magas színvonalon. Mindezért köszönet járt stratégiai és együttműködő partnereinknek és persze az ország minden polgárőrének, a stabil hátteret biztosító családtagoknak.

Tasnádi László: A polgárőrök munkájáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni!
Tasnádi László: A polgárőrök munkájáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni!

A magyar polgárőrök tevékenységét minden országban irigyelhetik, hiszen az Önök 2015-ben végzett munkájáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni! – kezdte hozzászólását Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára. A Rendőrség állománya mellett ez a hatalmas erő jelentős mértékben kivette részét abból, hogy Magyarországon kiegyensúlyozott közbiztonságról beszélhetünk! Nem véletlenül támogatja a kormány és a Belügyminisztérium az Önök munkáját, hiszen szabadidejük terhére vesznek részt szűkebb pátriájuk biztonságának megteremtésében. Egyre szakszerűbbek a polgárőrök, ami képzésüknek, ezen belül a Polgárőr Akadémia létrehozásának is köszönhető. Ez érződött a migránsválság időszakában is, amelynek kezeléséből a polgárőrök is jelentős mértékben kivették részüket. Köszönet illeti az önkéntes bűnmegelőzők és családtagjaik egész éves tevékenységét, s abban bízunk: 2016-ban is hasonló elánnal végzik majd önként vállalt rendészeti tevékenységüket!

A Polgárőrségnek is nagymértékben köszönhető, hogy idén – a nehéz, de tartalmas évnek köszönhetően – 300 ezer alatt lesz a regisztrált bűncselekmények száma – említette meg felszólalásában dr. Takács Tibor r. vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi főigazgatója. Közös érdemünk az is, hogy a felderítési eredményesség 54 százalékosra növekedett. Ebben a sikerben szerepet játszott a 250x100 Biztonság program, s az, hogy a Rendőrség országossá bővítette 24 órás közterületi jelenlétét, sok helyen közös járőrszolgálattal a polgárőrök támogatásával. Ezt jövőre 300x100-asra szeretnénk bővíteni, ami azt jelenti: 300 településen szeretnénk száz százalékos biztonságot! Köszönet a polgárőröknek azért is, hogy a migrációs válság időszakában nem keletkezett a rendőri átszervezések miatt biztonsági deficit, hiszen az önkéntes bűnmegelőzők pótolták az elvezényelt rendőri erőket. Kiváló volt az együttműködésünk a turisztikai idényben, a tanévzárás és –kezdés időszakában. 2016-ban is az idei 50 millió forintos rendőrségi támogatásra számíthat a Polgárőrség, amelynek negyedszázados jubileumi ünnepségéhez is szeretnénk hozzájárulni.

Dr. Hatala József: A Polgárőrség a magyar rendészet részét képezi
Dr. Hatala József: A Polgárőrség a magyar rendészet részét képezi

A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia végrehajtásában egyre hatékonyabb stratégiai partnerre leltünk a Polgárőrségben – kezdte beszédét dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke. A közvélemény kutatásokból ismert vélemények ismétlődtek meg az általunk elindított Police Coffee rendezvényeken – két év alatt 33 ilyet tartottunk – ahol egyöntetű volt a vélemény: a Polgárőrség a magyar rendészet részét képezi! A polgármesterek el sem tudják képzelni, hogy településeiken a rend, a biztonság fenntartható lenne a polgárőrök nélkül! Hozzátette: az NBT december 11.-én zárta pályázatát, amely a kül- és közterületek még biztonságosabbá tételére irányul. Mint az elnök elmondta: számtalan olyan nyertes pályázat van, amely a Rendőrség – Polgárőrség – Önkormányzat együttműködésére épít, s így még hatékonyabb, sikeresebb lehet. Mert arra törekszünk – emelte ki dr. Hatala József – hogy az országban mindenhol egyforma, magas szintű biztonság legyen.

A továbbiakban dr. Károlyi László, a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója mondott köszönetet a polgárőröknek azért, hogy a posta és a postai kézbesítők biztonságban végezhetik mindennapos munkájukat. Elismerésüket kifejezendő bejelentette: ma délelőtt megújították együttműködési megállapodásukat a Polgárőrséggel, s 2020-ig szóló, évente 25 millió forintot biztosító támogatási szerződést írtak alá a felek. Elismerve az önkéntes bűnmegelőzők kiemelkedő tevékenységét, ezt megfejelték további 5 millió forinttal 2015-ben, s az erről szóló „okiratot” nyújtott át dr. Túrós Andrásnak.

A magyar labdarúgás is ünnepel: 44 év után jutott ki válogatottunk az Európa-bajnokságra. A Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban elmaradásait is számba vette – említette meg Sipos Jenő, az MLSZ sajtófőnöke felszólalásában. Ezek sorában a biztonság is terítékre került, hiszen meg kell teremteni országszerte azokat a körülményeket, hogy a családoknak ismét vonzó program legyen focimeccsre járni, az élvonaltól a legalacsonyabb osztályban is. Ebben a tevékenységben a Polgárőrségre is számít az MLSZ, elsősorban a megyék szintjén. A legtöbb helyen ez a munka jól beindult, s azon vagyunk – ezt célozza együttműködésünk megújítása is –, hogy országszerte még többet tegyünk a stadionok, labdarúgó pályák biztonságáért.

Azt már dr. Túrós András tette hozzá: az együttműködés megújulása azzal is együtt jár: 2016-ban is 5 millió forinttal támogatja az OPSZ-t az MLSZ.

Az ünnepi elnökségi ülés elismerések átadásával folytatódott. Tasnádi László, dr. Takács Tibor és dr. Túrós András az OPSZ Életmentő Érdemérmét adta át Biliczki József és Dudás Ferenc polgárőröknek, a Péri Barátság Polgárőr Egyesület tagjainak /Győr-Moson-Sopron megye/. Egy helyi buszjárat vezetője értesítette a polgárőröket, hogy Péren, a Fehérvári úti buszmegállónál lévő családi ház udvarán egy ember fekszik. Biliczki József elnök és Dudás Ferenc azonnal a helyszínre siettek és a kerítésen átmászva megtalálták az udvaron fekvő, félig meztelen idős férfit. A bácsi nem tudott magáról, kommunikálni nem lehetett vele. A polgárőrök értesítették a mentőszolgálat munkatársait és a mentők kiérkezéséig a helyszínt biztosították, a sérültet takaróval melegítették. Az ápolók megállapították, hogy a segítség időben érkezett, mivel a bácsi másfél órája lehetett a szabadban, testhőmérséklete nagyon leesett és fennállt a kihűlés veszélye. A férfit a mentők kórházba szállították, kezelése a kórházban folyamatban van.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke köszönti a nagycsaládos polgárőröket
Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke köszönti a nagycsaládos polgárőröket

A továbbiakban nagycsaládos polgárőröket köszöntöttek. Az OPSZ elnöke a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként elnöki jutalomban részesítette Polyák Antalt, a Nyárlőrinci PE tagját /Bács-Kiskun megye/, aki gyermekeivel ifj. Polyák Antallal, Polyák Dórával, Polyák Mátéval és Polyák Márkkal érkezett, akiket tárgyjutalomban részesített dr. Túrós András. Elnöki jutalmat kapott Balla Csaba, az Újszentiváni PE tagja /Csongrád megye/, akinek felesége, Balláné Anita ugyancsak polgárőr. Gyermekei: Balla Noémi, Balla Nathália, Balla Norbert, Balla Nataniel és Balla Nimród ugyancsak tárgyjutalmat vehettek át. Az OPSZ elnöke jutalomban részesítette Menyházi Tamást, a Százhalombattai PE tagját /Pest megye/, aki feleségével, Gulyás Judit Kingával érkezett. Gyermekei: Hornok Dominik Máté, Menyházi Mirinda és Menyházi Benjámin is tárgyjutalmat kaptak.

A lakásbetörések megelőzése érdekében az OPSZ, az Aegon, az ORFK és a NBT közös regionális programot indított. A program keretében kiemelkedő munkát végzett polgárőröket Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója dicséretben és jutalomban részesítette. Az erről szóló Oklevelet és jutalmat Drevenka Edit nyújtotta át Belényi Istvánnak, a Budavári PE alelnökének /Budapest/, Cseh Lászlónak, a Kökényi PE elnökének, Solymosi Szilviának, a Kistótfalui PE tagjának és Lőrincz Andrásnak, a Pécs-Belvárosi Barkóczi László PE tagjának /Baranya/, Cseh Lászlónak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség alelnökének, Boros Tibornak, az Ócsa Városi Polgárőrség elnökének /Pest/, Pitz Sándornak, a Kaposfői PE elnökének és Domán Tibornak, a Kaposvári Kistérségi PE elnökének /Somogy/, Lisovszki Róbertnek, a Nagyhalászi PE elnökének és Juhász Lászlónak, a Tiszalöki PE tagjának, /Szabolcs-Szatmár-Bereg/. Az Aegon dicséretét és jutalmát kapta a Nagyhalászi Polgárőr Egyesület.

Az OPSZ elnöke a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette Macsotay Tibort, az Érdi Városi PE elnökét, Elnöki elismerésben és jutalomban részesítette – a Polgárőr Akadémián végzett tevékenysége elismeréseként – dr. Major Róbert PHD. r. alezredest, a NKE Rendészettudományi Kar Közbiztonsági Tanszék vezetőjét, egyetemi docenst. Az OPSZ elnöke jutalomban részesítette a kommunikáció területén végzett tevékenysége elismeréseként Czégényi Józsefet, a Hatos Csatorna műsorvezetőjét és a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként elnöki dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Erdős Viktóriát.

Az elismerések átadása után dr. Rácz Adrienn, az OPSZ lovas Tagozatának elnöke egy fotómontázst nyújtott át dr. Hatala Józsefnek, az NBT elnökének, a Hajdúhadházon május 23-án rendezett IV. Országos Polgárőr Lovas Szemle emlékére.

Az ünnepi elnökségi ülés Maksa Zoltán humorista nagy sikert aratott műsorával ért véget.

Nagy István a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára mond pohárköszöntőt
Nagy István a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára mond pohárköszöntőt

Az elnökségi ülést követő állófogadáson Nagy István, a Földművelési Minisztérium parlamenti államtitkára mondott pohárköszöntőt, amelyben részint köszönetet mondott az önkéntes bűnmegelőzőknek áldozatos munkájukért, hiszen a polgárőrök rendkívül fontos szerepet töltenek be a vidéki értékek védelmében. Egyben segítségüket is kérte. Mint ismert – emelte ki a miniszterhelyettes – az Országos Polgárőr Szövetség is csatlakozott stratégiai partnerként a Parlagfű mentes Magyarországért akcióhoz. S mert a polgárőrök ott élnek, ahol a parlagfű terem, sokat tehetnek azért, hogy felhívják az önkormányzatok illetékeseinek a figyelmét a „fertőzött” területekre, s figyelemmel kísérjék az irtási folyamatot is. A két szervezet – említette meg Nagy István – a jövőben további területeken is tervezi kibővíteni együttműködésüket.

Ezt az alkalmat használta fel Tasnádi László, a BM rendészeti államtitkára dr. Túrós András társaságában arra, hogy átadja Magyar Andrásnak, a KMKSZ főtitkárának és a társaságában lévő kárpátaljai polgárőr vezetőknek a kormány, a Belügyminisztérium és az OPSZ ajándékait, amelyeket eredményesen használhatnak majd mindennapos önként vállalt tevékenységük során.

 

 Írás: Tóth Zoltán
Fotó: Sebestyén Jenő

További képek a Fotóalbumban
További képek a Fotóalbumban