Az öröm ünnepe volt Pálfán (+fotók)

2014. augusztus 03. 12:38
Az öröm ünnepe volt Pálfán (+fotók)
Kisasszony havának első szombatján tartották meg Pálfán a Tolna megyei polgárőrök és családtagjaik szokásos éves találkozóját, ahol a pihenés és a szórakozás volt a fő cél. A Tolna megyei elnök az ünnepi köszöntő beszédében ki is emelte: ez a nap csak a mienk!

 

Még az időjárás is kegyeibe fogadta a Tolna Megyei Polgárőr Nap szervezőit és részvevőit, hisz az előző napok esős, viharos napjai után pont augusztus 2-ra vált ragyogóan napossá, igazi nyári nappá a hőmérséklet. Így aztán semmi akadálya nem volt annak, hogy a több mint ezerkétszáz résztvevő, polgárőrök, barátaik, családtagjaik együtt szórakozzanak és ünnepeljenek. Megérdemelték, hisz a polgárőrök kiemelkedően teljesítettek az elmúlt egy évben. Erről beszélt a megnyitó beszédében Széles János, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke. Mint mondta, az elmúlt időszakban mindenki beállt a sorba, megnyugodtak a kedélyek, megtörténtek az új igazolványok kiosztása, a törvényi előírásoknak való megfelelés, és a 76 egyesületből 72 talpon maradt. Bejelentette, hogy nemrégiben Nagymányokon is újjáalakult a polgárőrség, amiért köszönetet mondott Bonyhád város rendőrkapitányának az általa nyújtott hathatós segítségét.
a
Széles János: A szövetség szépen fejlődik, és a polgárőrök felé semmilyen más elvárás nincs csak annyi, hogy mindenki tegyen a települése közrendjéért, közbiztonságáért, valamint dolgozzanak össze a rendőrséggel, a Katasztrófavédelemmel és a NAV-al

„Ez elmúlt év sikeres év volt, és sikeres évnek nézünk eléje" - mondta az elnök mikor megköszönte a megye valamennyi polgárőrének az elvégzett áldozatos munkát, majd ismertette azt is, hogy új pénzügyi forrásokhoz illetve új autókhoz jutottak. „Az a tíz egyesület, amelyik pályázott, az most egy-egy új szolgálati autóhoz jutott, amit ezúton is megköszönök a magyar államnak, a kormánynak, mert eddig ilyen lehetőséget nem kaptunk. Ezt a fokozott anyagi támogatást is, amit a Belügyminisztérium illetve a kormány biztosított, külön köszönjük, mert a Tolna megyei polgárőrség eddig ekkora összegből még sosem tudott gazdálkodni." Széles János kiemelte még, hogy a szövetség szépen fejlődik, és a polgárőrök felé semmilyen más elvárás nincs, csak annyi, hogy mindenki tegyen a települése közrendjéért, közbiztonságáért, valamint dolgozzanak össze a rendőrséggel, a Katasztrófavédelemmel és a NAV-al. Beszédét végezetül így fejezte be: Érezzük jól magatokat, mert ez a nap rólunk szól, a családunkról, a gyerekeinkről.

 

A tolnai polgárőröket több prominens személy is megtisztelte jelenlétével. A rendezvényen ott volt mások mellett dr. Kovács Zoltán rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a megyei rendőr-főkapitány helyettese, dr. Kuti István rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, Paks város rendőrkapitánya, dr. Bognár Szilveszter rendőr alezredes, Tamási város rendőrkapitánya, dr. Pilisi Gábor rendőr ezredes, szekszárdi kapitányságvezető, dr. Horváth Kálmán Tolna megyei kormány megbízott, Erdélyi Krisztián tűzoltó alezredes, katasztrófavédelmi igazgató, Szántóné dr. Novák Eszter járási hivatal vezető.  És természetesen ott volt Pálfa község polgármestere Horváth Imre is, aki kiemelte köszöntő beszédében a polgárőrök munkájának fontosságát, és külön megtapsolta azokat, akik mindezt önzetlenül, minden ingyen, saját szabadidejükben, önkéntesen végzik. "Ez a nap most tényleg rólatok fog szólni, a vendégeitekről, a családotokról, hogy mindenki jól érezze magát, és hogy egy ici-pici hálát érezzetek azért, amit egész évben megtesztek értünk és az egész társadalomért".

A tényleg minimalista stílusban megtartott hivatalos protokoll után elismerések és jutalmak átadására került sor, ahol külön is megjutalmazták azon polgárőröket, akik az elmúlt egy évben kiemelkedően teljesítettek.
Majd valóban a pihenésnek, a szórakozásnak és a jókedvnek adták át időben és térben is a teret. Az a kívülálló, aki ezután találkozott a helyszínen polgárőrökkel, annak bizonyára az tűnt fel, hogy ők és családtagjaik mindi-mind mosolyognak, vidámak, felszabadultak és boldogak azért, amiért a több tízezres, folyamatosan növekvő polgárőr társadalomnak lehetnek tagjai.

 

Márton Zoltánaz Országos Polgárőr Szövetség funkcionális alelnöke Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetést adott át:
  • Horog Csabának, a Pálfai Polgárőr Egyesület elnökének
  • Mihálovics Istvánnak, a Faddi Polgárőr Egyesület elnökének
  • Peszt Attilának, az Udvari Polgárőr Egyesület tagjának, Udvari polgármesterénekMukli Zoltán rendőr főhadnagynak, Nagydorogi Őrsparancsnokának.

Polgárőr Érdemkereszt Ezüst Fokozata kitüntetést vehetett át:

  • Péter Csaba a Tamási Polgárőr Egyesület elnöke
  • Simon Lászlóné az Iregszemcsei Polgárőr Egyesület tagja.

Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozata kitüntetést érdemelt ki:

  • Takaróné Antal Tímea Erzsébet a Bátai Polgárőr Egyesület tagja
  • Máriás Attila a Dunaföldvári Polgárőr Egyesület tagja.

Dr. Kovács Zoltán rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány helyettese elismerést adott át János Annának, a Szekszárdi Polgárőr Egyesület tagjának, a Szekszárdi Járás koordinátorának.

Zádori József a Dalmand Község Képviselő Testülete nevében az Év Polgárőre címet adta át Balaskó Ernőnek.

Király Gábor a Dombóvári Polgárőr egyesület elnöke Az Év Dombóvári Polgárőre illetve Az Év Dombóvári Kiváló Polgárőre díjat adta át Babulják Istvánnak, valamint Dudás Pálnak és Tárnok Istvánnak.

Széles János a T. M. P. Sz. Sz. elnöke tárgyjutalomban részesítette Csehó József rendőr törzszászlóst, Pálfa volt körzeti megbízottját.

 

 

(Lőwinger Zoltán)

 

A helyszínen készült fotók megtekinthetők a galériában, vagy a képre kattintva.

A képgaléria eléréséhez kattintson a képre
A képgaléria eléréséhez kattintson a képre