Bejelentették a Polgárőrség új programját

2014. február 15. 19:31
Bejelentették a Polgárőrség új programját
Rendőrök, polgárőrök, önkormányzati képviselők, polgármesterek, erdő- és mezőőrök, vadászok vettek részt mintegy háromszázan a Rendőrség Igazgatási Központjának Auditóriumában azon a február 15-ei tanácskozáson, amelyen bejelentették: az Országos Polgárőr Szövetség 2014-et a külterületi biztonság évének tekinti.
A rendezvény bensőséges ünnepséggel kezdődött: dr. Túrós András, az OPSZ elnöke Életmentő Érdeméremmel tüntette ki Mészáros Barnabást, a Boldvai Polgárőr Egyesület elnökét, aki egy égő házból mentett ki - annak ellenére, hogy mindenki igyekezett lebeszélni róla -, majd élesztett újra egy három gyermekes asszonyt.

Az ünnepi percek után az OPSZ elnöke beszédében azt fejtegette: egyfajta kriminológiai történelmet írnak a polgárőrök, hiszen külterületi bűnmegelőzés kérdéskörével sehol nem lehet találkozni. Négy évszakos bűncselekmények és idény jellegű jogsértések jellemzik ezt a területet, amelyek megelőzése lesz a jövőben az önkéntes bűnmegelőzők egyik fő feladata. Dr. Túrós András azt kérte: az OPSZ mind a kétezer tagegyesülete ismerje meg e programot, s helyileg döntsék el, milyen a külterületük biztonsága, s ennek alapján döntsenek a csatlakozásról. Azt szeretném - hangoztatta az elnök -, ha a szolgálati idő 30-40 százalékát a külterületeken töltenék el polgárőreink, akik a rendőrséggel, az önkormányzatokkal, a vadászokkal, mezőőrökkel egyfajta külterületi biztonsági hálót hoznának létre. Van egy ékességünk, az OPSZ Lovas Tagozata, amelynek tagjaira alapozhatjuk e programot!
Az elnök kifejtette: napjainkban mintegy 300 ezren élnek tanyákon, döntő többségükben idős, egyedül élő emberek, akiknek a fa- és terménylopások nem ritkán a megélhetésüket veszélyeztetik. 2013-ban letettük a névjegyünket a 100X100 Biztonság polgárőr Mintaprogrammal, bízom benne, ez 2014-ben is így lesz ezzel a programmal. Kitért arra is: az Országos Polgárőr Szövetség erre az évre 1 milliárd 50 millió forintos állami támogatást kapott, amiből átlagosan 32-33 millió jutott a megyei szövetségeknek. Polgárőreink hozzáállása példamutató, ezért is sikeres programnak nézünk elébe - fejezte be gondolatait az elnök.

Kétszáz kerékpárt adott át a polgárőrségnek Papp Károly országos rendőrfőkapitány

Kétszáz kerékpárt adott át a polgárőrségnek Papp Károly országos rendőrfőkapitány

Papp Károly r. altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője több felmérésre, statisztikára hivatkozva azt jelezte: folyamatosan javul az elégedettség a rendőri munka megítélésében az állampolgárok és az önkormányzatok részéről, mi több, a Magyar Tudományos Akadémia után a Rendőrség kapta a legmagasabb bizalmi indexet a TÁRKI felmérése szerint. Hazánkban a rendőrségnek és stratégiai partnerének, a polgárőrségnek köszönhetően a közbiztonság kiegyensúlyozott és szélsőségektől mentes. Csökkent a közterületi bűncselekmények - közöttük a rablások - száma, s nőtt a felderítési mutató. Emelkedett az elfogások, előállítások, elővezetések száma, s jelentősen javult a közlekedés biztonsága is. Bár ebből egy is sok, 600 alatt maradt a közlekedési balesetben elhunytak száma, amire 1960 óta nem volt példa! Új szolgálati formákat vezetett be a rendőrség, növeltük a körzeti megbízottak számát, térben és időben összehangoltabb a rendőrség és a polgárőrség mindennapos tevékenysége. Beszéde végén bejelentette: február végén, március elején átadják a beígért 200 kerékpárt a polgárőr egyesületeknek, s ezek közül egyet be is mutattak a tanácskozáson.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Hatala József azt fejtegette: ismét egy sikerre ítéltetett program indításának részese, amelynek előkészítése már 2010-ben megkezdődött. Az NBT már a kezdetekben a Polgárőrség karakteres véleménye mellé állt a külterületek biztonsága kérdésében, mi több, ezt a nemzeti bűnmegelőzési program részeként kezelik. Példákkal is bizonyította, mire képes a civil összefogás e téren, s bejelentette: az NBT 20 millió forintos pályázati lehetőséggel támogatja az OPSZ ezen kezdeményezését.

A tanácskozás végére is maradtak ünnepi pillanatok: dr. Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Papp Károly, dr. Hatala József és dr. Túrós András látták el kézjegyükkel azt az okiratot, amely a MÖOSZ, az ORFK, az NBT és az OPSZ együttműködését parafálja.(szöveg: Tóth Zoltán, fotó: Sebestyén Jenő)