Bővülő nemzetközi kapcsolatok

2015. július 22. 08:41
Bővülő nemzetközi kapcsolatok

Tapasztalatcsere látogatáson járt július 20-án, Magyarországon a romániai Országos Területi Közbiztonsági Szervezetének delegációja, akik az OPSZ elnökének jóvoltából megismerhették a Polgárőrség múltját, mindennapos eredményeit.

Románia Országos Területi Közbiztonsági Szervezetének delegációja – amelyet professzor Claudiu Coman Ph.D., a szervezet elnöke vezet – magyarországi tapasztalatcsere látogatáson járt. Miután a Polgárőrséghez hasonló szervezetté szeretnének átalakulni, lehetőséget kértek arra, hogy találkozhassanak az Országos Polgárőr Szövetség vezetésével.

A megbeszélésre egy munkaebéd keretében 2015. július 20-án a Duna Palota Barna termében került sor, ahol az öttagú román delegációt dr. Túrós András, az OPSZ elnöke tájékoztatta a jövőre 25 éves Polgárőrség megalakulásáról, az elmúlt két és fél évtized munkájáról, a 2 ezer egyesületben tevékenykedő 52 ezer önkéntes bűnmegelőző mindennapos eredményeiről. Szólt róla, hogy a Rendőrség stratégiai partnerként tekint a polgárőrökre, technikailag és anyagilag is segíti a polgárőrök tevékenységét, akiknek a Polgárőr Törvény értelmében a kormány biztosítja az állami támogatást.

Romániában, 2002-ben törvény alapján alakították ki a megyei területi közbiztonsági rendszert, amelynek pénzügyi hátterét a megyei önkormányzatok biztosítják – mondta el tájékoztatójában Claudiu Coman. Öt esztendővel később a 41 megyéből 37 részvételével alakult meg az Országos Területi Közbiztonsági Szervezet. Amelynek megyei szervei 13 tagú vezetőséggel bírnak, s ezek havonta két alkalommal vitatják meg az elmúlt időszak eredményeit, s az elkövetkező tennivalókat. Gondot okoz, hogy egyre több helyen alakul önkormányzati rendőrség, amely ahány megye, annyi fajta tevékenységet helyez előtérbe, ráadásul a politikának jelentős beleszólása van munkájukba. Bár egyre több településen működnek térfigyelő kamerák, az önkormányzatoknak egyre kevesebb pénze van a fenntartásra, így ezek a rendőrséghez kerültek a legtöbb helyen.

Átérezve e gondokat, az OPSZ elnöke arra tett javaslatot: még idén ősszel a magyar és a román rendőrség bevonásával tartsanak kétoldalú tanácskozást a határ mentén, ahol a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács bevonásával hangozzanak el előadások: mit tehetnek a civilek, az önkormányzatok és a lakosság a bűnözés megelőzése, a bűncselekmények csökkentése érdekében. Vitassák meg a határ menti együttműködés lehetőségét, a tapasztalatcsere mikéntjét. Ezt követően jövő tavasszal készüljön együttműködési megállapodás a két szervezet közös munkájáról.

A találkozó végén Claudiu Coman egy szeptemberben rendezendő nemzetközi tanácskozásra hívta meg dr. Túrós Andrást és az OPSZ delegációját Brassóba.

 (Fotó:Tóth Zoltán)