Családi nap volt Nagykanizsán

2014. július 29. 10:58
Családi nap volt Nagykanizsán

A Zala megyei Polgárőr Szövetség Nagykanizsai régiója idén is megrendezte a Polgárőr Családi Nap nevű rendezvényét. Az eseményen idén a Letenyei járás polgárőr egyesületei is részt vettek.

Hetedik alkalommal került megrendezésre idén a Polgárőr Családi Nap a Zala megyei Nagykanizsán. A rendezvénynek a korábbi évek hagyományaihoz híven ismét a Csónakázó-tó gyönyörű környezete adott helyet. A családi nap idén járási polgárőrnap is egyben.

A rendezvény megnyitóján beszédet mondott dr. Molnár József rendőr alezredes, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság vezetője, Szijártó József, a Zala megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagja és Koller Gyula járási koordinátor.

 

Dr. Molnár József beszédében visszaemlékezett arra az időre amikor Tusják Pállal, a Dél-zalai Polgárőr Szervezetek Szövetségének akkori elnökével közösen hagyományteremtő céllal megálmodták a rendezvényt. „Azt gondolom, ez a hagyományteremtés sikeres volt. Azóta minden éven egy-egy napot a polgárőr szervezetek el tudnak tölteni együtt. Ismerkedne, beszélgetnek, megismerik egymást, megismerik egymás baját, és nem utolsó sorban nagyon jól érzik magukat" - mondta beszédében a rendőrkapitány.
„Köszönöm minden polgárőrnek a becsülettel végzett munkát, mert a Nagykanizsai Rendőrkapitányság területén a polgárőrök munkája nélkül nem tudtunk volna, és elmondhatom, nem is tudnánk ilyen közbiztonságot és életkörülményeket biztosítani"- tette hozzá.

 

Szijártó József, a Zala megyei Polgárőr Szövetség képviseletében elmondta, hogy a megyei polgárőr szövetségnek nagyon fontosak a polgárőr találkozók. „Én azt gondolom, hogy az egymás mellett lévő települések nem hagyhatják ki egymást a különböző segítségnyújtásból, az információszerzésből és a figyelemből"- mondta beszédében, amelynek végén a Zala megyei Polgárőr Szövetség nevében elismerő okleveleket adott át azoknak a polgárőröknek akik kiemelkedően segítették a Zalakaros környékén megrendezett országúti kerékpárverseny lebonyolítását. A rendezvényen kitüntetésben részesültek azok a polgárőrök, akik tíz, tizenöt, vagy húsz éve tagjai a polgárőr mozgalomnak.

 

Hajas Ferenc régióvezető ad át elismerést Pliha Csilla kacorlaki polgárőrnek
Hajas Ferenc régióvezető ad át elismerést Pliha Csilla kacorlaki polgárőrnek

A megnyitó után az érdeklődők a rendőrség kutyás bemutatóját tekinthették meg, amelyben a látványos és érdekes előadáson kívül pár hasznos gyakorlati tanáccsal is gazdagabbak lehettek a nézők. Ezután következett a tűzoltóság előadása, amelyben egy karambol utáni autóból való mentést szimuláltak a nagykanizsai lánglovagok.

Az oda érkezett polgárőr egyesületek versenyben is megmérettethették magukat. Így például indulhattak a már hagyománnyá vált főzőversenyen, kipróbálhatták magukat a célbarúgásban, a rönkhajításban, és a sodrófahajításban is. A polgárőrségek borosgazdái is megtalálták a maguknak való versenyszámot, így jobbnál-jobb nedűikkel keltek versenyre egymással a zsűri előtt. A helyszínre kitelepültek a nagyrécsei rádióamatőrök, akik bemutatták rádióamatőrködés alapjait az érdeklődőknek. Természeten többen közülük maguk is polgárőrök.

 

Idén nem csak a Nagykanizsai régió, illetve járás polgárőrei jöttek el a rendezvényre, hanem a Letenyei járás egyesületei is ott voltak. Hajas Ferenc, a Zala megyei Polgárőr Szövetség Nagykanizsai Régiójának vezetője elmondta, hogy a polgárőrnapon a két járás 15 egyesülete vett részt. A jelenlévők száma meghaladta a kétszáz főt. A rendezvényre nem csak az egyesületek tagjai jöttek el, hanem azok családjai is. A régióvezető fontos pozitívumként emelte ki a családias hangulatot, amely véleménye szerint segíti a polgárőr egyesületek kapcsolatát. „Itt az egyesületek tagjai, családtagjai megismerik egymást. Ha valaki mögött egy jó család áll, aki támogatja a munkában, az jól tudja végezni a polgárőri tevékenységét is"- nyilatkozta Hajas Ferenc, aki hozzátette, hogy jövőre még több látványos és szórakoztató műsorral szeretnék növelni a rendezvény színvonalát.

 

Magyar Márk László