Elindult a Betörés-megelőzési Program (+fotók)

2015. március 07. 20:58
Elindult a Betörés-megelőzési Program (+fotók)
A betörések megelőzésére indított a fővárosban és öt másik megyében, azaz három hazai régióban mintaprogramot 2015. március 7-én a Polgárőrséggel együtt a Rendőrség, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Aegon Magyarország.

Az immár harmadik éve működő Országos Kármegelőzési Program keretében most három,az esetszámok miatt kiemelt fontosságúnak számító régióban indított mintaprogramot a betörések számának visszaszorítása érdekében. A programban az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az Aegon Magyarország és az Országos Polgárőr Szövetség működik együtt. Budapest és Pest megye, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Somogy és Baranya megye területén a polgárőr szervezetek segítségével hívják fel a lakosság figyelmét a betörés elleni védekezés fontosságára, a megfelelő biztonságtechnikai eszközök használatára.

 Dr. Túrós András: Jelentős szerepe van a Betörésmegelőzési Programban a Szomszédok Egymásért MozgalomnakDr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a március 7-én megtartott programindító értekezleten elmondta, a Polgárőrségnek eddig is voltak és jelenleg is vannak olyan kiemelt programjai, amelyek a közbiztonság javítását illetve a lakosság szubjektív biztonságérzetének fokozását szolgálják. Ilyen például a Külterületek Biztonsága, a 250x100 Biztonság, a Tisztelet az éveknek - Biztonságot az Időseknek program is, melyek közül mindegyik tovább folytatódik 2015-ben is. Kiemelte, hogy a polgárőrök leginkább a közterületek, a külterületek biztonságát szolgálják. Mint mondta „a polgárőrök a bűnmegelőzés utcai harcisai” ám a polgárőrök a lakásbetörések visszaszorítását is segíthetik oly módon, hogy fokozzák a járőrszolgálatot, szűrjék ki az őgyelgő, figyelő láthatóan céltalanul tekergő, gépkocsikban tartósan üldögélő személyeket, figyeljék meg őket, és adjanak jelzést a Rendőrség felé. Ha kell, gyanús esetekben kérjenek rendőri segítséget. Az OPSZ elnöke a betörések megelőzésénél kiemelte a jól ismert SZEM mozgalom fontosságát. A Szomszédok Egymásért Mozgalom most jelentős szerepet vállalhatna fel, ezért – mint hangsúlyozta – „az lenne a kívánatos, ha a polgárőr egyesületek gőzerővel hozzákezdenének a Szomszéd figyelőrendszer megszervezéséhez a lakóhelyeken, a lakókörnyezetükben, falvakban, városokban, kerületekben, emeletes épületek lépcsőházaiban, és segítsünk abban, hogy a szomszédok legyenek beszélő viszonyban.”  

 Dr. Takács Tibor rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatója számadatokkal és statisztikai elemzésekkel mutatta be, hogy 2014-re milyen mértékben csökkent a bűnesetek száma, és ezek területileg miként oszlottak meg. Rávilágított, hogy bár javulnak a mutatók, javul a lakossági megítélés, ám még sem lehet nyugodtan hátradőlni, mert a lakásbetörésekre még jobban kell figyelni. Bár a legtöbb lakásbetöréses bűncselekmény Budapesten és Pest megyében történik (az összes lakásbetörések több mint 40 %-a), viszont a 100 ezer lakósra vetített adatokat azt mutatják, hogy Budapest és Pest megye után a Dél-Dunántúli régióból Baranya és Somogy illetve az Észak-magyarországi régióból Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye viszi a prímet. Egy másik aspektusból arra is rávilágított, miszerint a 23 megyei jogú városban követik el az összes lakásbetörések 30 százalékát. Ez azt mutatja, hogy a lakásbetörés jellemzően nagyvárosi bűncselekménynek számít. 
„A bűnözéssel szembeni küzdelem, a bűnmegelőzés az egész társadalom szívügye – hangsúlyozta dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, aki beszédében hozzá tette – Ebben a megelőzésben, tágabb értelemben mindenkinek részt kell vennie.” Kiemelte: Tudatosítani kell Magyarország lakósaival, hogy az egyének is tehetnek valamit azért, hogy elkerüljék a lakásbetöréseket. Meg kell előzni az áldozattá válást. Ha ügyelünk erre, akkor csökkenteni tudjuk a bűnalkalmat, vissza tudjuk szorítani a bűnismétlést. Majd hozzá tette: „Meggyőződésem, hogy a most megindított program, amely a vagyonvédelem területén indul, jelentősen hozzá fog járulni az emberek szubjektív biztonságérzetének javulásához.”

A programban legjobban teljesítő 10 polgárőrnek fejenként 100-100 ezer forintos jutalmat ajánlott fel Szomba Tamás, az AEGON Magyarország vezérigazgatójaEzután Szombat Tamás, az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. vezérigazgatója lépett a pulpitusra és ismertette, hogy az elmúlt időszakban milyen munkát végeztek a bűnmegelőzések érdekében. Külön kiemelte a tájékoztató programot, amivel sokmillió embert sikerült elérniük.  A mintaprojekt elindítása előtt, az érintett megyékben és a fővárosban online felmérést végzett az Aegon Magyarország. A kérdőíveket összesen közel háromezren töltötték ki. A válaszadók egyöntetűen a betöréstől, a tűztől, és a csőtöréstől féltik ingatlanjaikat. A válaszadók 91-92 százalékának környezetében előfordult már betörés. Az ingatlantulajdonosok szerint a legnagyobb biztonságot a távfelügyelethez bekötött riasztó, a többpontos ajtózár és a biztonsági ajtó jelenti. A kérdőívet kitöltők nagy része egy esetleges betörés esetén nem a vagyontárgyainak elvesztését fájlalná a legjobban, hanem sokkal nagyobb megrázkódtatást érezne a biztonságérzet elvesztése miatt, illetve, hogy idegen járt az otthonában. A megkérdezettek személyes tárgyainak, például fotóinak eltűnését nevezték a legnagyobb lehetséges veszteségnek. Ékszereinek, műszaki cikkeinek eltűnése csak felsorolás végén szerepel. A kérdőív kitöltői fontosnak tartják, hogy a lakóközösségben a szomszédok vigyázzanak egymásra. A polgárőrség SZEM – Szomszédok Egymásért Mozgalmáról - mintegy harmaduk mondta, hogy szívesen csatlakozna. Ugyanakkor aggasztó, hogy 10 százalék feletti azoknak az aránya, akikről azt gondolják, hogy egy betörés láttán közönyösek lennének.

A régiókban közös programindító rendezvényeken ismertetik a feladatokat, valamint a mintaprojekt hatékonyságának mérésére szolgáló szempontrendszert indítanak, ugyanis a kampány végén a legsikeresebb polgárőröket, és polgárőr szervezeteket jutalomban részesítik. A legjobban teljesítő 10 polgárőrt személyenként 100-100 ezer forinttal, a legjobban teljesítő egyesületnek pedig 500 ezer forintos jutalmat ajánlottak fel.

„A polgárőrség nélkül nincs közbiztonság” – jelentette ki Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, majd hozzátette: „A polgárőrök előtt kalapot kell emelnem, azért is mert a munkájukat saját eszközzel végzi, saját pénzből, saját cipőjét koptatja, és saját pénzből tankol. Ez olyan elhivatottság, amit mindenképpen ünnepelni kell, és bízom benne, hogy sokkal több cég fogja támogatni főként bűnmegelőzés tekintetében a Polgárőr Szövetséget. ” Schmidt Jenő rávilágított, hogy az önkormányzatoknak jól felfogott saját érdekük, hogy támogassák a területileg illetékes polgárőr egyesületeket a munkájuk elvégzéséhez.  

Ezután dr. Windt Szandra az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa tartott szakmai előadást arról, mit kell tenni az áldozattá válás elkerülése érdekében, majd Zámbó Péter az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke mutatta be, milyen feladat vár majd a programban résztvevőkre, illetve annak adminisztrálásához milyen adatszolgáltatást kell elvégezniük.

 

(Írás: Lőwinger Zoltán, Fotó: Sebestyén Jenő)
Az értekezleten készült fotók megtekinthetők ide kattintva, vagy a Sajtóanyagok - Fotóalbum menüpontban