Elindult a felsőképzés (+ fotók)

2014. augusztus 30. 21:41
Elindult a felsőképzés (+ fotók)
2014. augusztus 25-29 között tartották meg az első Polgárőr Akadémiát, amit az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége azért hozott létre, hogy a polgárőr vezetőket a szervezeten belüli munkájuk ellátását segítő szakmai képzésben részesítse.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán résztvevő első kurzuson maguk az elnökség tagok ültek be az iskolapadokba, hogy elsőként szerezzék meg a hasznos információkat. Az első nap Dr. Christián László Ph.D., a Rendőrtiszti Főiskola és a PPKE JÁK tanára tartott képzést a rendészetről és a rendészeti tudomány rejtelmeiről a rendőrségtől a polgárőrségen az önkormányzati rendészet szabályozását áttekintve egészen a magánbiztonsági feladatok ellátásáig. Majd Prof. Dr. Sárközy Tamás professor emeritus, egyetemi tanár tartott igen érdekfeszítő órákat, aminek keretén belül bemutatta a jogalkotás folyamatát a hazánkban működő közel harmincezer egyesület jogállásáról, törvényi szabályozásukról. Szemléletesen mutatta be a jogalkotás folyamatát és külön kitért a polgárőr szervezetekre vonatkozó jogi szabályokra, különös tekintettel a Büntető törvénykönyv, a Polgári Törvénykönyv és a Civiltörvény paragrafusaira.

A keddi nap húzósra sikerült az akadémián résztvevő hallgatók számára, hisz reggel 8-tól 17 óráig ültek a padban. Először Oláh-Paulon László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának vezetője érdekfeszítő oktatását hallhatták Bűnmegelőzés témakörből, majd hazai pályás lépett a katedrára, hisz Zámbó Péter az OPSZ szakmai alelnöke beszélt elnökségi társainak a polgárőrségről. Miközben az egyetem területén éppen az újdonsült rendőrhallgatók alapkiképzése folyt, és a háttérben a menet- illetve alaki gyakorlatok parancsszavai voltak hallhatók, aközben dr. Tihanyi Miklós rendőr őrnagy, a Közbiztonsági Tanszék tanársegédje a polgárőr vezetőknek pont a Rendőrség szervezeti felépítését mutatta be. Az oktatást dr. Kovács Sándor nyugalmazott rendőr ezredes, címzetes főiskolai docens, a különböző rendészeti feladatokat ellátó szervezetek törvényi feladatait, hatásköreit, és az egymáshoz viszonyuló kapcsolatrendszerét mutatta be.

Polgárőr vezetők a Polgárőr Akadémián
Polgárőr vezetők a Polgárőr Akadémián

A fárasztó nap után a polgárőr akadémia tagjai egy éjszakába nyúló csapatépítő programot tartottak, ahol őszintén megbeszélhették a régóta felhalmozódott, illetve a napi problémákat.

Az előző hosszú nap után a szerdai nap szinte elröpült, és a délelőtti közösségi rendészetről, valamint a magánbiztonság törvényi szabályozásáról szóló előadások után a polgárőr hallgatók a büntetőjog nehéz témakörével is könnyedén megbirkóztak.

A csütörtökre meghirdetett, az egyesületek gazdálkodásáról szóló témakör nagyon nehéznek és fajsúlyosnak indult, ám Baracskainé dr. Boór Judit, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanára olyan élvezetesen és szemléletesen beszélt, hogy szinte mindenki megértette a számvitel és a könyvelés, kifejezetten a polgárőr szervezeteket érintő feladatait, bevétel növelési lehetőségeit. Délután dr. Molnár Katalin főiskolai docens interaktív előadás keretében beszélt a vezetői kommunikációról.

A konzultációk után a pénteki nap a vizsgáról illetve az azt követő, az eredményhirdetésre történő feszült és izgatott várakozásról szólt. A sikeresen vizsgát tevő hallgatókat prof. Dr. Ruzsonyi Péter büntetés-végrehajtási dandártábornok, a tanszék dékánja köszöntötte. A sikeres vizsgát igazoló Tanúsítvány ünnepélyes átadása előtt a dékán elmondta, hogy örömükre szolgált a Polgárőr Akadémia megrendezése, szívesen adtak neki otthont.
Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke is megköszönte a polgárőr vezetőknek, hogy időt, pénzt és energiát nem sajnálva vettek részt a képzésen. Külön megköszönte prof. Dr. Ruzsonyi Péternek a közreműködést, majd hozzá tette „Nem akarom kisajátítani Orbán Viktor mondatát, de azt mondom, hogy folytatjuk. Fantasztikus tapasztalatokat lehetett szerezni ez alatt az öt nap alatt, és új ismertetekhez jutott hozzá az, aki figyelmes és interaktív volt ezen a Polgárőr Akadémián. A konzultáción tátott szájjal hallgattam, hogy olyan rendészeti szakemberek nyilvánultak ki, hogy annak idején a rendőri vezetők körében sem tapasztaltam ilyent. Tehát, olyan szakszerűség, olyan hozzáállás, olyan felelősségteljes nyilatkozatok, vélemények kérdések hangzottak el, hogy lehetett tudni, profi polgárőr vezetők ülnek a teremben." Elmondta, hogy decemberben újabb huszonöt főt szeretnének beiskolázni a Polgárőr Akadémiára, és innentől kezdve minden évben 50-75 főt szeretnének kiképezni.

Miután a sikeresen vizsgázók átvethették a jól megérdemelt Tanúsítványt, a pohárköszöntőt Markos György, az OPSZ elnökhelyettese mondta. „Szeretném az Országos Polgárőr Szövetség teljes elnöksége nevében megköszönni azoknak, akik ezen a melón részt vettek. Elmondhatjuk, hogy ha sikerül ezt folytatni, és a polgárőrség jelentős része hozzájut ehhez a tudáshoz, akkor a magyar Rendőrség és a Belügyminisztérium elmondhatja, hogy a legszorosabb szövetséges felkészülten és tisztességesen, minden lehetőséget megragadva segíti a közrendben a magyar Rendőrség és az együttműködő partnerek munkáját."

 

Lőwinger Zoltán

 

Fotók itt:
Polgárőr Akadémián