Elszántság és akarat tükröződött Tiszanánán

2015. augusztus 02. 21:54
Elszántság és akarat tükröződött Tiszanánán
Siker, csapat, együttműködés, segítség, elszántság, akarat. Ez is megfogalmazódott szombaton, a Tiszanána Dinnyésháton megrendezett XXI. Heves Megyei Polgárőr Napon.

Már az előkészületek során érződött: nyerő lesz ez a megyei polgárőr ünnep. Nem véletlenül, hiszen 21. alkalommal rendezte meg a Heves Megyei Polgárőr Napot a megyei polgárőr szövetség összefogva Tiszanána önkormányzatával és polgárőr egyesületével.

A Tiszanána Dinnyésháton megtartott ünnepen megjelent Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség oktatási elnökhelyettese, dr. Széchy Zsolt rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója és dr. Lénártné Benei Anikó, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökségi tagja, a Mátrai Szövetség elnöke.

A házigazdák képviseletében dr. Tóth József, Tiszanána polgármestere köszöntötte az ünneplőket, s egyebek között arról szólt: településüket 20 térfigyelő kamera pásztázza, s polgárőr egyesületük is korszerű eszközökkel van felszerelve. Hogy az itt élők nyugalmát még inkább biztosítani tudják, 150 lakástulajdonosnak juttattak riasztó berendezéseket, s mintegy 100 személyi riasztót is kiosztottak az egyedül élőknek. Kiemelte azt is: Tiszanánán korábban komoly gondok voltak a közbiztonsággal. A helyi rendőrőrs egyenruhásai mellett a polgárőröknek is köszönhető, hogy mára több mint felére csökkent a bűncselekmények száma.

„Önök egy jó csapat, a Polgárőrség Magyarország egyik legnagyobb és legsikeresebb civil szervezete!” – kezdte beszédét Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, aki azzal folytatta: A polgárőrök hétköznapi hősök! Heves megyében az elmúlt évben 217 ezer óra szolgálatot teljesítettek, amiért nagy köszönet jár! És persze köszönöm az önkormányzatoknak, a polgármestereknek, a Rendőrségnek, magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, hogy segítik az önkéntes bűnmegelőzők mindennapos munkáját – tette hozzá a miniszteri biztos.

Csóra György, az OPSZ oktatási elnökhelyettese arra emlékeztetett: felnőtt korba lépett a Polgárőrség, hiszen jövőre 25 évesek leszünk, s amit negyed évszázada vállaltunk, azt teljesítettük! Azt vállaltuk, hogy teszünk valamit a közrend, a közbiztonság javítása érdekében, hogy az állampolgárok jobban érezzék magukat, hogy gyermekeink nyugodtan mehessenek iskolába, s hogy az idősebb korosztály tagjai is nyugalomban élhessenek. Biztosak vagyunk benne: a Polgárőrség a jövőben még tovább fog fejlődni, s ehhez az állam és a kormányzat minden segítséget, támogatást megad.

Az előttem szólók beszédeiben rendre visszatérő szavak voltak a siker, csapat, együttműködés, segítség, elszántság, akarat – kezdte köszöntőjét dr. Széchy Zsolt rendőr alezredes. A Heves megye rendészeti igazgató azzal folytatta: ha le kellene írnom egy papírra a véleményem a Polgárőrségről, magam is e szavakat használnám. Sikeres csapat, elszánt emberekkel, akik háttérbe szorítják nem ritkán családjukat is azért, hogy tegyenek a közbiztonságért. Köszönet ezért mindannyiuknak!

Völgyi Ferenc megyei elnök köszönti a polgárőröketVölgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszönte meg végül a megye polgárőrei áldozatkész tevékenységét, családtagjaiknak a háttér biztosítását és a kormánynak a kiemelkedő támogatást. Aminek köszönhetően például Heves 102 polgárőr egyesületéből már 50 rendelkezik új járőrautóval.

A polgárőrünnep kulturális és sport programokkal folytatódott, s természetesen itt is megrendezték a főzőversenyt az egyesületek alkalmi kuktái között.


(fotó: Bonta Attila és Hladon Sándor)

 

A köszöntők után elismerések átadására került sor, amelynek során a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetést vehette át

 • Dr. Tóth József a Tiszanánai Polgárőr Egyesület elnöke
 • Tuza Ferenc az Egerszóláti Polgárőr Egyesület elnöke
 • Fűkő Gyula az Aldebrői Polgárőr Egyesület elnöke
 • Magyari János a Markazi Polgárőr Egyesület elnöke

 Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozata kitüntetésben részesült:

 • Dobó Tiborné az Egerfarmosi Polgárőr egyesület tagja
 • Kovács Dominika a Bodonyi Polgárőr Egyesület tagja
 • Kesztehelyi László a Mátrafüredi Új Polgárőr egyesület elnöke
 • Kiss Tibor a Pélyi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Gercuj Zoltán az Agria Polgárőr Egyesület elnöke

 Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozata kitüntetést érdemelt ki:

 • Böszörményi László a Domoszlói Polgárőr egyesület elnöke
 • Válóczi József a Zagyvaszántói Polgárőr egyesület tagja
 • Varga László a Verpeléti Polgárőr Egyesület tagja
 • Kovács Péter a Bélapátfalvai Polgárőr egyesület tagja
 • Brunner Zoltán az Apci Polgárőr Egyesület tagja

 A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője dicséretben és jutalomban részesítette Nagy Tamás Istvánt a Mezőtárkányi Polgárőr Egyesület tagját, valamint Balázs Tivadart a Boconádi Polgárőr Egyesület tagját. Andornaktálya Polgármestere Kossuth Dísz kardot adott  Antal Csabának az Andornaktályai Polgárőr Egyesület elnökének. A Heves Megyei Polgárőr Szövetség pedig Polgárőrbarát Polgármester emlékplakett elismerésben részesítette Tóth Gézát, Nagyút község polgármesterét.

Tárgyjutalmat és elismerő oklevelet kapott:

 • Balogh Zoltán (Adács)
 • Csala Ferenc (Andornaktálya)
 • Gacsal Gábor (Füzesabony)
 • Horváth László (Ludas)
 • Mayer Károly (Lőrinc)
 • Vereb Attila (Hevesvezekény)