Fordulatos évet zártak a Szolnok megyei polgárőrök (+fotók)

2015. április 14. 22:05
Fordulatos évet zártak a Szolnok megyei polgárőrök (+fotók)
Hétvégén tartotta éves közgyűlését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség, ahol más mellett az is elhangzott, hogy a megye polgárőrei kimagasló munkát végeztek.

2015. április 11-én, a Szolnoki Megyeháza dísztermében tartották meg a Szőke Tisza által kettéosztott megye polgárőreinek éves közgyűlését. Kolozsi József, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke az évértékelő beszédében elmondta, hogy a szövetség 2014-ben a törvényi jogszabályok szerint működött. Rávilágított, miszerint az OPSZ köztestületté válása okán a szervezeti struktúrában változást hozott és létrejött az igazgatási osztály. Az évről évre emelkedő, szinte tendenciálisan növekvő kormányzati támogatásoknak is köszönhető, hogy a megye polgárőrei az OPSZ által meghatározott feladatokat professzionálisan tudta megoldani.

Itt említette meg az Országos Rendőrfőkapitánytól kapott személygépkocsit, kerékpárt, motorkerékpárt, illetve a lovas polgárőrök részére adott támogatást. 2014-ben sikerült behozniuk az igazolványok kiadásának elmaradásából adódó hátrányukat. A Rendőrséggel, mint a legfontosabb stratégiai partnerrel, még szorosabb lett az együttműködésük, és igen sok esetben hallgatták meg, illetve fogadták el az Országos Rendőr-főkapitányságból érkezett tanácsokat, észrevételeket. Javult az egyesületek felé is a kommunikáció, az információáramlás mely elsősorban a koordinátorok munkáját dicséri – mondta Kolozsi József majd kiemelte - a személyes találkozásokat nem lehet pótolni, sem az informatikai lehetőségekkel, sem más telekommunikációs eszközökkel. Az őszinteséget csak a személyes találkozások alkalmával lehet és kell észrevenni, a barátságot szorosabbá tenni.

Kolozsi József, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke számol be a közgyűlés előttA megyei elnök sajnálattal állapította meg, hogy az OPSZ-től kapott támogatási összeghez 2014-ben nem minden egyesület fért hozzá, melynek okát elsősorban abban látta, hogy egyszerűen nem feleltek meg a pályázati kiírás követelményeinek. „Az az egyesületi elnök, ki nem tesz meg mindent a pályázatok elnyeréséért és lazán kezel mindent, annak őszintén el kell gondolkodnia azon, hogy meg fele-e a szervezeti teendők ellátására.”

A tavalyi év sikereihez tartozik még, hogy a megye polgárőrei nagy létszámmal csatlakoztak a környezetvédelmi programokhoz, a szemétszedéshez, a Polgárőrség Fájának elültetéséhez. Kiemelten kezelik a Szomszédok Egymásért Mozgalmat, a250x100 Biztonság programot, a rendőrökkel közös szolgálatot, és a lovas tagozat is nagyon aktív. Figyelnek a fiatalok védelmére, és folytatják az Egy Iskola – Egy Polgárőr mozgalmat.

Az elnök nem kerülte a negatív dolgokat sem, mikor megemlítette, hogy a jászkiséri és a szolnoki polgárőr vezetőkkel gond volt, viselkedésük, tettük nem tett jót a mozgalomnak. De - mint mondta – ez nem jelenti azt, hogy a mellettük dolgozó több tíz, több száz polgárőr nem végezte volna kiválóan a munkáját.

Jelenleg a megyében 76 egyesület keretében összesen 2705 polgárőr dolgozik. Ezek az önkéntesek 2014-ben több mint 303 ezer szolgálati órát teljesítettek.

 

A pénzügyi beszámolók és a 2015. évi költségvetési terv ismertetése után Józsa István, a Felügyelő Bizottság elnöke számolt be az ellenőrzésük tapasztalatairól.

 

„Egy színvonalas és tartalmas beszámolót hallottunk, ami minden részletre kiterjedt – kezdte a hozzászólását dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, majd hozzá tette – azt gondolom, a Szolnok megyei polgárőröknek nincs szégyenkezni valója, még akkor sem, ha gondok, problémák is előfordulnak.” Hozzátette, a megyében dolgozó polgárőröknek is köszönhető, hogy kiegyensúlyozott a közbiztonság. 2014ben stabilizálódott a polgárőrség és külön nagyra értékelte a SZEM mozgalom újraélesztését Törökszentmiklóson. Dicsérő szavakat mondott Cserkeszőlőre is, amit már-már az OPSZ oktatási központjának jellemzett.

„Szolnok megyében a polgárőrségnek mély gyökerei vannak, és jól működik, amihez szívből gratulálok, de nem mehetünk el a hibák mellet sem. A szolnoki polgárőr vezető ügyéből országos hír lett” – mondta az elnök. - Sok helyen szégyellik, hogy ilyen esemény történt, hogy ilyen történhetett. Ha nagyon póriasan akarok fogalmazni, akkor azt mondom, hogy a szolnoki eset bemocskolta a polgárőrség hírnevét. Nagyon egyetértek a Felügyelő Bizottság azon megállapításával, hogy ebben az ügyben mindannyian felelősek vagyunk.” Később így folytatta „Mindenkit ellenőrizni kell! Az OPSZ elnökét is, és a szövetségeket is. Ez az eset legyen egy mementó, minden vezető tartson egy tükröt maga elé, és nézze meg, hogy rendbe van-e a gazdálkodása, rendbe van-e a költségvetése, nézze meg, hogy átlátható-e, nyilvános-e az a költségvetés amiből gazdálkodnak, és ténylegesen rendben történnek-e a kifizetések, az elszámolások.” Dr. Túrós András elmondta még, hogy az országos vezetők is felsőfokon beszélnek a polgárőrség munkájáról. Felhőtlen a kapcsolat a Magyar Kormánnyal, a Belügyminisztériummal, a Rendőrséggel, a Katasztrófavédelemmel, és tulajdonképpen mindenkivel, akikkel együttműködési megállapodásuk van. „Ez rendkívül fontos, mert tulajdonképpen a Polgárőrség része a társadalomnak, és ahogy a belügyi államtitkár fogalmazott, a Polgárőrség tagja a rendészet nagy családjának.”

 

Ezután Varga Béla tűzoltó ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondott köszönetet a polgárőröknek, amiért a katasztrófák során rájuk is számítani lehet, és egyben kérte a polgárőröket, hogy minél nagyobb számban legyenek önkéntes katasztrófavédők.

 

Őt követően Török Barnabás, a Felügyelő Bizottság elnöke lépett a pulpitushoz, aki szintén az ellenőrzés fontosságára és a szabályok betartására hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: Sok egyesületnél nem szükséges a Pénzügyi Bizottság, vagy a Felügyelő Bizottság felállítása, ott viszont nagy felelősség hárul az elnökségre illetve a közgyűlésre. Annak érdekében, hogy a szervezet gazdálkodása teljes mértékben szabályos legyen, a zárszámadás elkészítésekor azt szedjék ízekre, és ha valami gondot látnak, akkor azt jelezzék a megyei szövetség felé.

 

A hozzászólások után a közgyűlés elfogadta az előterjesztett beszámolókat és jelentéseket, majd jutalmak és elismerések átadására került sor. Ennek keretén belül az OPSZ elnöke Polgárőr Érdemrend Bronz fokozatával tüntette ki Szőgyör Sándornét, Hornyik Jánost, és Litkei Andrást. Ezüst fokozatot kapott Szécsi Andrea, Sinkó Béla és Pusztai Ferenc, Arany fokozatot pedig Handzsúr Gergelyné, Forgács László és Rigó Zoltán vehetett át.

Kiemelkedő támogatásért elismerést kapott:

 • Dr. Kállai Mária, a JNSZ Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja
 • Kovács Sándor, a JNSZ Megyei Közgyűlés elnöke
 • Szőke Józsefné, a Törökszentmiklósi Járási Munkaügyi Központ kirendeltség-vezetője
 • Drávucz katalin, Jászladány polgármestere
 • Szabó István, Szolnok MJV alpolgármestere
 • Bognár Miklós, a Bognár és Társa Kft. ügyvezetője.

A Jász Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége Kiváló Polgárőr Közösség elismerésben részesítette az alábbi polgárőr egyesületeket:

 • Jánoshidai Polgárőr Egyesület
 • Jászfényszaru Városi Polgárőrség
 • Tiszaszőlősi Polgárőr Egyesület
 • Martfűi Polgárőr Egyesület
 • Rákóczifalva Városi Polgárőrség
 • Kuncsorbai Polgárőr Egyesület.

A kiváló polgárőr munkáért elismerést vehetett át:

 • Demeter Gézáné (Törökszentmiklós)
 • Fejes Bálint (Mezőtúr)
 • Jenes Miklós (Jászágó)
 • Vadai István (Berekfürdő)
 • Simai Mihály (Tiszagyenda)
 • Benes Sándor (Cibakháza)
 • Borsós Ferenc (Tiszaszőlős)
 • Vesze László (Kuncsorba)
 • Banka Béla (Jászszentandrás)
 • Kostyó István (Öcsöd)
 • Molnár József (Törökszentmiklós).

Emellett elismerő oklevelet kapott még Apjok Sándor, a Tiszainokai polgárőr Egyesület alapító tagja is.

 

(Írás: Lőwinger Zoltán, fotó: Erdős Csaba és Józsa István)

A helyszínen készült fotók megtekinthetők a fotóalbumban, vagy ide kattintva
A helyszínen készült fotók megtekinthetők ide kattintva