Formabontó polgárőr nap Tolna megyében (+fotók)

2015. augusztus 02. 16:15
Formabontó polgárőr nap Tolna megyében (+fotók)

Megyei polgárőr napot tartottak kisasszony havának első napján a Tolna megyei Bölcskén. A könnyed hangvételű, családias, protokollt, színpadiasságot, alakiasságot lazán kezelő rendezvény azt üzente, elismerik a polgárőrök teljesítményét, fontos az elért eredmények méltatása, a nyilvános köszönetmondás.

Magas szintű polgárőri, rendőri, önkormányzati vezetők, valamint a társszervek képviselői jelentek meg 2015. augusztus elsején, a Bölcskén megtartott XV. Tolna Megyei Polgárőr Találkozón. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Markos György és Kolozsi József elnökhelyettesek, Márton Zoltán alelnök, Batiz István a Csongrád megyei, Bárdos Zoltán a Komárom-Esztergom megyei, Cseh István a Fejér megyei, Horváth Róbert a Zala megyei, Peszt Péter a Somogy megyei és Zámbó Péter a Baranya megyei polgárőr szövetségek elnökei, valamint Lencsés Sándor, a Bács-Kiskun megyei szövetség alelnöke. A rendőrség részéről megjelent dr. Kovács Zoltán rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója - aki egyben a rendezvény fővédnöki szerepét is elvállalta -, dr. Bíró Attila rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, a megyei főkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője, valamint a városi kapitányságok és a környékbeli rendőrőrsök képviselői. A NAV Tolna Megyei Vám és Pénzügyőrség igazgatóságának képviseletében Fülöp Ferenc pénzügyőr őrnagy, valamint a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóságának igazgatóhelyettese dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes is részt vett az eseményen.

Magas rangú vendégek tisztelték meg a Tolna megyei polgárőröketBaranya István, Bölcske község polgármestere köszöntötte először a rendezvényen megjelenteket, aki elmondta, hogy ennek a rendezvénynek a feladata a szórakozás, az önfeledt kikapcsolódás, és a közösségek összekovácsolása. Elmondta azt is, kevesekben van meg az az elhivatottság, az az áldozatvállalás, ami a polgárőröket élteti, amiért külön köszönet jár. Kéréssel fordult a polgárőrökhöz, miszerint az országunkat most fokozottan terhelő migráns nyomás miatt legyenek kiemelt figyelemmel a lakossági jelzésekre.

Széles János a Tolna Megyei Polgárőr Szövetség elnöke az elért sikereket emelte ki. Így példaként hozta fel a Dunaföldvári Polgárőr Egyesületet, ahol az országban elsőként van vízi-, szárazföldi- és légi járőrszolgálat is. Túl vannak a szabálymódosításokon, az igazolványok kiosztásán, és 17 sikeres gépjárműpályázatot is magukénak tudnak, amivel most már több mint 50-re nőtt a megyében az új autók száma. Köszönetet mondott a Rendőrségnek és az Önkormányzatoknak, amiért segítik a Polgárőrség munkáját, köszönetet mondott a polgárőröknek, azok családtagjainak is, majd beszédét így fejezte be: „Úgy gondolom Tolna megye büszke lehet arra, hogy ilyen polgárőrei vannak.”

„Tiszta szívből köszönöm az 1500 Tolna megyei polgárőrnek, a 74 polgárőr egyesületnek azt a tevékenységet, amelyet a megye közbiztonsága érdekében folytatnak – kezdte köszöntőjét dr. Túrós András, majd kiemelte - Azt gondolom, Tolna megye teljes lakossága büszke lehet arra, hogy a polgárőrök önkéntes tevékenysége által, milyen kiemelkedően jó a közbiztonság. Már-már közhely, de Polgárőrség nélkül nincs Közbiztonság.” Elmondta még, hogy a Polgárőrségre most több nagy feladat vár, és a sikeres megvalósításokhoz a Tolna megyei polgárőrök segítségét is kérte. Ilyen feladat lesz az Országos Polgárőr Szövetség Alapszabályának módosítása, a tisztújítás, és az egyesületeknek fel kell készülniük a 14-18 év közötti fiatalok fogadására. Kiemelte: Azt szeretném, ha minden egyes egyesületnek év végére lenne kettő fő ifjú polgárőre, és ezáltal december 31-én fel tudjuk mutatni a magyar társadalomnak azt, hogy Magyarországon négyezer ifjú polgárőr van.”

Markos György arról beszélt, hogy az 52 ezer új igazolvánnyal rendelkező polgárőr önként, térítésmentesen végzi a szolgálatot, elősegíti a közbiztonságot, ezzel a hazaszeretetéről tesz tanúbizonyságot. Az elnökhelyettes ezért a hazafias tettért köszönetet mondott a polgárőröknek.

Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében egy Emléklapot adott át a megyei Polgárőr Szövetség részére, amelyben elismerik a Tolna megyei polgárőrök önkéntes és áldozatos munkáját, melyet a lakosság védelmének érdekében, huzamosabb ideje végeznek.

Dr. Kovács Zoltán, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója beszédében rávilágított, arra, hogy „a közbiztonság érték”, megköszönte a polgárőröknek ezt a fajta értékteremtést. Megköszönte a barátoknak, családtagoknak is a támogatást, majd a „Közlekedés biztonság terén nyújtott kiváló munkájáért” elismerést adott át Szalai Józsefnek, a Gerjeni Polgárőr Egyesület elnökének.

Az eseményen elismerések, kitüntetések átadására is sor került. Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatában részesült Tarczal Tímea a Bölcskei Polgárőrség tagja és dr. Pilisi Gábor címzetes rendőr ezredes, Szekszárd város rendőrkapitánya. A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát vehette át Feil József a Paksi Polgárőr Egyesület elnöke, míg a bronz fokozatot Toldi Tamás a Hőgyészi Polgárőr Egyesület elnöke érdemelte ki.

Elismerést és jutalmat kapott még:

  • Király Gábor (Dombóvár)
  • Csonka János (Dombóvár)
  • Miklós József (Dombóvár)
  • Dudás Ferenc József (Dalmand)
  • Jani Attila címzetes rendőr zászlós, a Tamási Rendőrkapitányság Simontornyai Rendőrőrse Simontornya I. sz. körzeti megbízottja.
A hivatalos programot követően a kötetlen beszélgetések, a közös főzés, a különböző sport-, kulturális, és zenei programok vették át a szerepet, a társszervek is hozzájárultak a rendezvény színvonalának emeléséhez lélegzetelállító rendőrségi és katasztrófavédelmi bemutatók által.


(Írás: Lőwinger Zoltán, Fotó: Sebestyén Jenő)  

 

Az eseményen készült fotók megtekinthetők itt, vagy a Fotóalbum menüpontban
Az eseményen készült fotók megtekinthetők itt, vagy a Fotóalbum menüpontban