Helyben dőlnek el a nagy kérdések (+fotók)

2015. április 10. 19:13
Helyben dőlnek el a nagy kérdések (+fotók)

Immáron hét hónapja annak, hogy 150 településsel bővült a 2013-ban elindított „100x100 Biztonság” Polgárőr Bűnmegelőzési Mintaprogram. A projekt meghirdetői, az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kíváncsiak arra, hogy e több, mint fél év alatt milyen tapasztalatokat szereztek az érintett települések vezetői, polgárőrei, rendőrei. Ennek jegyében öt fórumon összegzik majd az eddig végzett munkát.

Az elsőre április 9-én, Lajosmizsén került sor, ahol négy megye – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok – a programban részt vevő településeinek önkormányzati és polgárőr vezetői a megyei főkapitányok jelenlétében vonták meg a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelését és a bekövetkezett bűncselekmények számának csökkentését célzó program tapasztalatait.

A tanácskozáson jelen volt dr. Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Kovács Ernő, Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott és dr. Homoki Tamás, Kecskemét megyei jogú Város alpolgármestere is. Először a négy megye polgárőr szövetségeinek elnökei – sorrendben Batiz István /Csongrád/, Gyarmati Sándor /Békés/, Kolozsi József /Szolnok/, végül a házigazda dr. Fekecs Dénes /Bács/ - mondott expozét, majd polgárőr vezetők, polgármesterek és egy középiskolai igazgatónő mondott véleményt e sikerre ítéltetett programról.

Nem véletlenül fogalmazott úgy – mintegy ezen hozzászólásokat is összegezve – Papp Károly r. altábornagy, az ORFK vezetője: nagyon fontosnak ítélem, hogy időről időre közösen tekintsük át és értékeljük azt, amit kitaláltunk, s amit önök itt helyben tartalommal töltöttek meg! A Rendőrség, a Polgárőrség, a NBT és az önkormányzatok nem maguknak határozták meg e projektet, már csak azért sem, mert az állampolgárokat nem a statisztika, sokkal inkább az érdekli: hogyan alakul a biztonságuk. Ez pedig a „kis polgárőröknek” és a „kis rendőröknek” a dolgos hétköznapokon végzett, áldozatos munkájának köszönhetően valósul meg a településeken. A közrend, a közbiztonság megteremtése „egyedül nem megy”! Be kell hát vonnunk stratégiai partnerünk, a Polgárőrség mellett a polgárokat, a civil szervezeteket, az oktatási intézményeket és az egyházakat is! Mert együtt sokra vihetjük!

Az itt jelenlévő négy megyében 48 településen 1742 polgárőr részese a mintaprogramnak – kezdte beszédét dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, aki a továbbiakban azt fejtegette: kiemelt támogatást kapnak a résztvevő egyesületek annak érdekében, hogy példaértékűen működjenek, hogy kisugárzásuk legyen a szomszédos települések polgárőr egyesületeire. Kialakul-e az elit a Polgárőrségen belül, avagy kétezer „szegény” egyesületet próbálunk finanszírozni? – tette fel a költői kérdést. S mindjárt válaszolt is: én az előbbi mellett voksolok! A lakosságot sok programra lehet mozgósítani – fejtegette később –, miért ne annak a célnak szereznénk meg őket, hogy saját biztonságuk érdekében tegyenek! Szükség van rájuk is, mert ha valami jó, annak fenntartása nagyobb erőfeszítést igényel. Vonjuk be minél nagyobb számban a fiatalokat is a megújulás érdekében. Tegyünk azért, hogy az önkormányzatok ne csak a választási időszakban „hordozzák tenyerükön” a Polgárőrséget. Ezekben a megyékben remek polgárőr egyesületek működnek, örülök, hogy itt lehettem, gratulálok a végzett munkátokhoz! – fejezte be beszédét az OPSZ elnöke.

(T. Z.)

A helyszínen készült fotókat megnézheti a Fotóalbum menüpont alatt, vagy erre a képre kattintva
A fórumon készültfotókat megnézheti, ha ide kattint