Idén szedd Te is!

Esemény időpontja: 2016. április 28. 08:00
Idén szedd Te is!
Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási igazgatósága az idén is meghirdette immár VI. alkalommal a TeSzedd! akciót, melyhez az Országos Polgárőr Szövetség is csatlakozik.

Tisztelt Polgárőr Társak!

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási igazgatósága az idén is meghirdette immár VI. alkalommal a TeSzedd! akciót.
Az Országos Polgárőr Szövetség programjaiban már hosszú évek óta és következetesen szerepel a környezetvédelem, melynek kapcsán a minden évben meghirdetett TeSzedd! akcióba mi is bekapcsolódtunk, és a feladatot sikeresen végrehajtottuk. Mint az ország egyik legnagyobb civil szervezete kiemelt szerepet adtunk a programnak, mely elismerést váltott ki országos szinten és munkánkat a média is kellőképpen értékelte.

Az idén meghirdetett akció lényege:
Idén szedd Te is! Legyél részese Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmának!

Ebben az évben első alkalommal négy napos lesz a TeSzedd! akció, melynek kapcsán a legtöbb résztvevőre április 29-én péntek és 30-án, szombaton számítanak a szervezők, tekintettel a dolgozó önkéntesekre.
Már lehet jelentkezni 2016. április l8-án éjfélig az eseményre a http://www.teszedd.hu weboldalon. Újdonság, hogy idén először nemcsak e-mail címmel, hanem Facebook profillal is lehet regisztrálni. Az időben történő jelentkezés azért nagyon fontos, hogy a koordinátorok (önkormányzatok nagyobb közintézmények) időben fel tudják mérni a résztvevők létszámát, eszközeit, hogy kellő mennyiségű szemeteszsákot és védőkesztyűt tudjanak biztosítani a hozzájuk csatlakozók részére. A jelentkezés alkalmával a személyes találkozás nem nélkülözhető az önkormányzattal, vagy nagyobb közintézménnyel, akik szervezőként vesznek részt az akcióban.
TESZEDDA TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő OKTF NHI szervezi. A szervezők részéről óvatos elvárásként fogalmazódott meg, hogy szeretnék, ha a polgárőr települések 15-20%-a részt venne az akcióban. Ezért kérném a megyei elnököket, hogy tekintélyükkel, tapasztalataikat felhasználva, indítsák el megyéjük polgárőr településein az akciót, hívják fel az egyesületek figyelmét a dolog fontosságára és csatlakozzanak azokhoz a nyílt pontokhoz, melyek a koordinátor szerepét betöltik, és amelyhez több szervezet is csatlakozhat.
Azért javasoljuk elsősorban az önkormányzatok által koordinált szervezést, mert a szemét összegyűjtése után azt el is kell szállíttatni a szemétgyűjtő helyekre és a szállítás költségét a Minisztérium az önkormányzatok részére megtéríti.
A polgárőrség feladata lehet az akció előtt az is, hogy felderíti a település környékén az illegális szemétlerakó és szeméttel fertőzött területeket, továbbá az akció alkalmával őrizheti az akcióban résztvevő személyek kerékpárját, járműveit.
A Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából az elmúlt két évben 560 db vadonatúj személygépkocsit kaptak egyesületeink, ezért úgy gondolom, hogy e gépjárművekkel rendelkező egyesületek részéről szép gesztus lenne külterületi szolgálatként e programban részt venni és jelentkezni.
Az akciókban résztvevő polgárőrökkel kapcsolatos létszámot 2016. április 22-ig a megyei elnökök küldjék meg az OPSZ Környezetvédelmi alelnök jnszmegyei@gmail.com e-mail címére.
Szeretnénk, ha az országban a médiák, Polgárőr Rádió, az OPSZ és a megyék honlapjai, illetve az eredmények birtokában a Polgárőr Magazin is tájékoztatást adna a fenti esemény sikeréről. Az OPSZ médiafelelősét pedig felkérjük, hogy országos médiákon keresztül kapjon rangot a polgárőr részvétel, munka.
Kiemelt programokat is szervezhetünk e feladatokon belül, úgymint a Balaton part, Tisza-tó, Velencei-tó, Fertő-tó, Margitsziget tavaszi nagytakarítása, melyeknél elengedhetetlenül fontos, hogy a fentieknél legyen egy-egy személy, aki összefogja és vezeti az önkéntesként
résztvevő polgárőröket.

Tisztelt Polgárőr Társak!

Reméljük, hogy a fentebb hirdetett felhívás megértésre talál, úgy a megyei, mint az egyesületi fejekben és kiemelt feladatként kezelik az akciót, melynek sikerét majd akkor nem lehet megkérdőjelezni.

Dr. Túrós András OPSZ elnök
Kolozsi József OPSZ környezetvédelmi alelnök

Kapcsolódó oldal: http://szelektalok.hu/teszedd/