III. Országos Lovas Polgárőr Szemle, Toborzó és Verseny (+ fotók)

2014. augusztus 27. 18:22
III. Országos Lovas Polgárőr Szemle, Toborzó és Verseny (+ fotók)
Egyes- és kettes fogatok akadályhajtásának I. fordulója után huszárok, gyönyörű feldíszített fogatok, polgárőr lovasok - a városon átvonuló - látványos felvonulása nyitotta meg Kecskeméten, az egykori KTE-sporttelepen a Nemzeti Vágta előfutama, a Hírös Vágta augusztus 23-ai programját. Amelynek keretében rendezték a III. Országos Lovas Polgárőr Szemlét, Toborzót és Versenyt.
Ez utóbbi felvezetésekén koradélután a lovas polgárőrök számára Fórumot is tartottak, amelyen részt vett Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a verseny fővédnöke, dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke és Pigler István r. ezredes, a Készenléti Rendőrség parancsnokának helyettese és Markos György, az OPSZ külkapcsolati elnökhelyettese. Felföldi Zoltán, az OPSZ Lovas Tagozatának vezetője nyitotta meg a fórumot, amelyen - éppen, mert miközben a pályán a lovas fogatok versenyének II. fordulója zajlott - olyan hangzavar volt, hogy szinte egymás szavát sem hallottuk, nemhogy az éppen beszélőét. Ez is bizonyítja - no meg a több félórás csúszás -, hogy nem volt szerencsés a Nemzeti Vágtához kapcsolni a polgárőrök eseményét, még ha így nagyobb publicitást is kapott az önkéntes lovas bűnmegelőzők elismerten jelentős szerepe.
A Fórumot követően a pályára mentek a résztvevők, kiegészülve Szemerédiné Pataki Kludiával, Kecskemét alpolgármesterével és Mondok Józseffel, a Magyar Lovas Szövetség képviselőjével. A Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület Zenekara pattogó indulóinak hangjaira vonultak be a versenyen résztvevő polgárőr lovasok, akiknek a fővédnök és a védnökök kívántak nemes versengést. Ezt követően kezdődött meg 17 polgárőr páros versengése. Párban kellett megküzdeni a 14 akadállyal és az 5 perces szintidővel. Méghozzá úgy, hogy 5-5 akadályt minimum kellett egyenként teljesíteni. Ezúttal sem volt egyszerű végig lovagolni a pályát, hiszen volt itt szalmabála ugratástól ostorral karikaleszedés magasból, zászlólengetés, vagy a ló szügyével hordógörgetés, sátorban átvezetés vagy átlovaglás, ájult ember újjáélesztése, aki a „szívmasszázs" után menekülőre fogta a dolgot, s mint „bűnelkövetőt" kellett elfogni. De eldördült lövés is, arra figyelemmel, hogy a lovak mennyire ijednek meg egy váratlan hanghatástól.
Nos, a kissé elhúzódott verseny előtt szinte mindenki kecskeméti, vagy lakiteleki győzelmet várt. Ám a Zagyvaszántói Polgárőr Egyesület közelmúltban alakult lovas csoportjának tagjai, Princz Tibor / Gréta Dáma nyergében/ és Rónai Attila /Szemafor, Rezgő/ kettőse fittyet hányt az előzetes tippekre, s meggyőző fölénnyel nyerték a versenyt Gábor Henrietta /Dollár/ és Boronkay Fanny /Velka/, a Szeleifalu-Kiskecskemét PE duója illetve Balogh Sándor /Pellox/ és Jónai Péter /Sissi/, a Hajdúhadházi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület párosa előtt.


A helyszínen készült fotók itt:
Lovas polgárőrök a III. Lovas Polgárőr Szemlén