Irodát avattak Ráckeresztúron (+fotók)

2014. augusztus 17. 22:25
Irodát avattak Ráckeresztúron (+fotók)
Új körzeti irodát avattak Ráckeresztúron, ahol az önkormányzat a polgárőrségnek is helyet biztosított. A polgármester külön kiemelte a polgárőrök önzetlen munkáját, és mint mondta: már nagyon megérdemelték az irodát.
Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség Elnöke, Vörös Ferenc rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, Fejér megye főkapitányának helyettese, Szabó Zoltán rendőr őrnagy Ercsi város rendőrőrs parancsnoka és Nagy Zoltán rendőr ezredes, Dunaújvárosi Rendőrkapitányságának vezetője is részt vett azon a megnyitó ünnepségen, ahol átadták Ráckeresztúr körzeti rendőr, illetve polgárőr épületét.

Dr. Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester köszöntőjében elmondta, hogy mindenki bele tette idejét, energiáját abba, hogy az új központ időben elkészüljön. Mivel az épület már évek óta üresen állt, ezért a település képviselő testülete úgy döntött, hogy egy huszárvágással minden problémát megoldanak, és létre hozták a KMB irodát, illetve polgárőr központot azért, hogy ők is a hozzájuk méltó helyen tudják végezni áldásos tevékenységüket. Ugyan az önkormányzatnak nem volt elég szabad forrása, de találtak szponzorokat, illetve a polgárőrök is jelentős munkát végeztek annak érdekében, hogy mihamarabb elfogadható állapotba kerüljön az épület és környezete. Külön kiemelte, hogy a település csatlakozott a Virágos Magyarországért versenybe, és a polgárőrök saját maguk ültettek virágokat az épület köré.

 

Vörös Ferenc, Cseh István, Nagy Zoltán és Novozánszky Csaba a polgárőr/rendőr központ avatóján
Vörös Ferenc, Cseh István, Nagy Zoltán és Novozánszky Csaba a polgárőr-rendőr központ avatóján

Novozánszky Csaba, a Ráckeresztúri Vagyon és Polgárőrség Elnöke elmondta, hogy az egyesület tagságában sok a fiatal, akik megfelelően aktívak, és lelkesedéssel dolgoznak a település közbiztonságáért. Az 1999-ben bejegyzett egyesület a településen nagy megbecsülésnek örvend. Példa erre az is, hogy rendszerint a polgárőröket értesíti a lakosság, ha a közbiztonságra veszélyeset látott vagy tapasztalt. A 39 fős tagság rendszeresen lát el közös szolgálatot a rendőrökkel, amivel javítják a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Mivel a központ már adott, így tervezik a 24 órás ügyelet beindítását, a rádiórendszer beüzemelését, illetve pályázati lehetőségek kihasználásával a település kamerarendszerének kiépítését, majd felügyeletét. Az elnök külön kiemelte azt is, hogy tervezik a lovas tagozat létrehozását is.
Emellett a település gyerekeire-fiataljaira is fokozott figyelmet fordítanak. A polgármesteri hivatallal közösen elindították a Nyitott Kapu programot, aminek keretén belül az iskola udvarán minden hétköznap szórakozási, játszási és sportolási lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek úgy, hogy a felügyeletet a polgárőrök biztosítják.

Cseh István megyei elnök miközben megköszönte a polgárőröknek az önzetlen munkájukat üdvözítette a közös rendőr-polgárőr szolgálatot is. Fontosnak tartja, hogy a polgárőrök továbbra is segítsék a rendőrség, mint kiemelt stratégiai partner munkáját. Hogy ez a kapcsolat a két szervezet között még hatékonyabb legyen, bejelentette, hogy egyeztetést folytatott Fejér megyei rendőrfőkapitány helyettesével és ígéretet kapott arra, amennyiben a rendőrségnél szabadul fel járőr autó, akkor azt utána a ráckeresztúri polgárőrség fogja megkapni. A megyei vezető emellett még felajánlotta azt is, hogy százezer forint értékben jólláthatósági mellényeket fog átadni az egyesület részére.


(Lőwinger Zoltán)


A helyszínen készült fotók megtekinthetők a képre kattintva

(fotó: Herkli Antal)

Polgárőr iroda avatás Ráckeresztúron. Fotó: Herkli Antal)