Jót tekertek (+fotók)

2015. május 09. 23:17
Jót tekertek (+fotók)

Már-már nyáriasra fordult az időjárás, nem véletlenül megkezdődött az idei idegenforgalmi szezon is. Ennek jegyében döntött az Országos Polgárőr Szövetség Sportegyesületének vezetése: a közkedvelt Velencei-tóhoz invitálja a kétkerekűvel szolgálatot teljesítő önkéntes bűnmegelőzőket, rendőröket és az itt élő civileket. Kerékpártúrájukkal – amelynek mottója: Tekerd körbe a Velencei tavat – az idegenforgalom biztonságának fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet.

A hívó szó értő fülekre talált, hiszen amikor május 9-én délelőtt dr. Túrós András, az OPSZ elnöke elkezdte köszöntő szavait, több mint százan hallhatták, hogy a rendőrség stratégiai partnere nem csak a bel- és külterületeken, de az üdülők környékén is nap, mint nap tesz azért, hogy az itt élők, ide pihenni, üdülni érkezők, egyáltalán Magyarország minden idegenforgalmi vendége biztonságban érezhesse magát. Nem is választhatott volna jobb helyszínt az OPSZ SE vezetése, hiszen az idén Fejér megye lesz a soros elnöke a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs bizottságnak. Nem véletlenül a kerékpározók között láthattuk dr. Varga Péter r. dandártábornokot, Fejér megyei főkapitányt, a BKKB elnökét csakúgy, mint dr. Hatala Józsefet, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnökét. És persze Baranya, Tolna, Pest és Fejér megye sok-sok polgárőrét, a helyi és a Készenléti Rendőrség bicikliseit, s persze az itt élők civil képviselőit.

Polgárőrök kerékpároznak a Velencei-tó körülAkik az elnök köszöntő szavai után rövid „eligazítást” kaptak Pető Ernőtől, az OPSZ alelnökétől KRESZ szabályokból és biztonsági ismeretekből, majd motoros rendőr felvezetése mellett – a készenlétisek zárták a sort – indult el a menet, hogy egy frissítő és egy pihenő állomás közbeiktatása mellett kerüljék meg a tavat „Polgárőrök két keréken az idegenforgalom biztonságáért” feliratú kék pólóikban. S mert ez nem verseny, sokkal inkább egy ismerkedő, figyelemfelkeltő, hagyományteremtő, barátkozó jellegű drótszamaras túra volt, Sukoró térségében a Fejér megyei Vöröskeresztnek is köszönhetően vérnyomást is mérethetett, aki akart, a célban pedig az OMSZ dél-dunántúli régiójának mentősei mutattak be újraélesztési technikát. Szerencsére ez utóbbira az indulók közül senkinek nem volt szüksége a 31 kilométeres táv letekerése után, mi több, mindenki mosolyogva, jókedvűen fogyasztotta el az OPSZ kínálta ebédet.

Lehet-e véletlen, hogy derültséget keltett, amikor az egyik célba érkező megjegyezte: Ez jó mulatság, férfimunka volt. Mire egy polgárőr hölgy „kontrázott”: Mi is végigtekertük ám, tehát női munkának is nevezhetnénk!”
(T. Z.)

A rendezvényen készült fotókat megnézheti ide kattintva, vagy a Fotóalbum nenüpontban
A rendezvényen készült fotókat megnézheti ide kattintva, vagy a Fotóalbum nenüpontban