Koszorúzás a Flórián téren (+fotók)

2015. október 31. 14:14
Koszorúzás a Flórián téren (+fotók)
Csaknem két évtizede, 1996-ban – valószínűleg világszerte elsőként – Budapesten, a Flórián téren felállítottak egy emlékművet a közúti balesetek áldozatainak. Az emlékmű közadakozásból, az Országos Rendőr-főkapitányság – Országos Baleset-megelőzési Bizottság /ORFK-OBB/, valamint az érintett állami és társadalmi szervek együttműködésének köszönhetően valósult meg. Azóta hagyománnyá lett, hogy Mindenszentek és a Halottak Napja előtti utolsó munkanapon minden évben megemlékeznek a közúti balesetek áldozatairól.

Az idei, 20. koszorúzással egybekötött emlékünnepségen a Készenléti Rendőrség Zenekara a Himnusz eljátszásával jelezte a megemlékezés kezdetét, majd Óberling József r. ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője emlékezett és emlékeztetett rá: az ORFK és az OBB komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy évről évre kevesebb legyen a közúti halálos áldozatok száma. Dr. Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára e gondolatokat tovább erősítette azzal: az Európai Unió elvárása, hogy 2020-ra feleződjön a 2010-ben volt, közlekedési balesetben elhunytak száma. Emlékezzünk ma azokra, akik ezt a napot nem érhették meg, s dolgozzunk azon, hogy számuk tovább csökkenjen! Az emlékmű talapzatánál végül Vida Péter színművész néhány halálos kimenetelű közlekedési baleset „jegyzőkönyvét” idézte, közöttük két színész halálos karambolját is említve.
A megemlékezés gondolatai után a közúti közlekedésbiztonsági tevékenységben érintett szervek, szervezetek, intézmények, érdekképviseletek és társaságok képviselői helyezték el a kegyelet és megemlékezés virágait az emlékmű talapzatán. Az Országos Polgárőr Szövetség képviseletében dr. Túrós András elnök és Pető Ernő közlekedésbiztonsági alelnök helyezte el az OPSZ koszorúját. Kuriózum volt, hogy koszorúzott a Portugál Nemzeti Gárda közlekedésbiztonsági vezetője is.

A megemlékezés a Szózat hangjaival ért véget.

T. Z.
Sebestyén Jenő fényképei a Fotóalbumban