Lovas képzés Debrecenben

2015. július 15. 07:40
Lovas képzés Debrecenben

57 polgárőrnek tartott vizsgával egybekötött elméleti továbbképzését június utolsó hétvégéjén, Debrecenben az OPSZ Lovas Tagozata.

Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért (DPE) helyi polgárőrség segítő szervezésével, június 27-28-án Debrecenben ötvenhét polgárőrnek tartotta elméleti továbbképzését, amelyet vizsga követett.

Dolycsák Ferenc
a DPE alelnöke köszöntötte a résztvevőket a megnyitón, majd Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) oktatási helyettese beszélt a lovas polgárőrök felelősségteljes munkájáról. Tóth Attila a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőrszövetség elnöke, valamint dr. Rácz Adrienn az OPSZ Lovas Tagozat vezetője hangsúlyozták a lovas polgárőrök fontos, mindennapi munkáját.
Előadást hallgatnak a lovas polgárőrök DebrecenbenA 14 polgárőr egyesület kötelékéből érkező polgárőrök két napon át ültek a Debreceni Egyetem Ybl Miklós Műszaki Karának előadótermében, ahol a lovas szolgálatadás hatékonyságának és biztonságának érdekében hasznos előadásokat hallgattak. Az OPSZ Lovas Tagozat elnökségi tagja, így dr. Rácz Adrienn és Kertész Attila az általános lovas polgárőri és tereplovas, illetve balesetvédelmi ismeretek témakörben tartottak előadásokat.
A képzés előadói között nagy szaktekintélyek is szerepeltek. A takarmányozásról és tartástechnológiáról tartott előadást Domoszlainé Sparing Kinga rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság, Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ, Szolgálati Állatfelügyeleti osztályának vezetője, az anatómiai ismeretek és állategészségügy témakörben pedig dr. Soós István állatorvos, míg lovaglás elméletből Sallay Sándor, a németországi Hivatásos Lovasok és Hajtók Szakcsoportjának tagja, a Trakheneni mintaménes volt vezetője, a Senior Lovasok Egyesülete a Magyar Lovassportért tagja és Bóta András lókiképző, iskola lovas és lovastúra-vezető. Vendégelőadóként ott volt Prof. Dr. Mihók Sándor, Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professzor emeritusa, aki a hazai tenyésztési kultúra kialakulásáról tartott érdekfeszítő előadást. Ekkor hangsúlyozta „Minden lóhasználatnak van létjogosultsága, ha azt igényesen művelik, azonban ha nincs igényesség, az káros az egész lovas kultúrára.”

A képzés végén a polgárőrök – köztük 8 fő ifjú polgárőr – sikeres szintfelmérő tesztet írt, ezzel a 458 főre emelkedett hazánkban a vizsgázott lovas polgárőrök száma.