Megemlékezés Szent László szobránál (+fotók)

2015. július 03. 07:39
Megemlékezés Szent László szobránál (+fotók)
Tisztelegve Szent László, a polgárőrök védőszentje előtt, ünnepélyes megemlékezést és koszorúzást tartottak június 26-án a Somogy megyei Mesztegnyőn. Az OPSZ elnöke a beszédében megfogalmazta: Szent Lászlónak vagyunk követői.

Ünnepélyes keretek között emlékeztek meg 2015. június 26-án, Mesztegnyőn, Magyarország egyetlen, a polgárőrök védőszentjének állított szobránál. A megemlékezést megtisztelte dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Zámbó Péter az OPSZ alelnöke, Peszt Péter a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Pitz Sándor Somogy megyei elnökhelyettes, Bene Zsolt rendőr alezredes, a Marcali Rendőrkapitányság vezetője, Nagy László Péter, Mesztegnyő polgármestere és Károlyné Csobot Hajnalka, Mesztegnyő jegyzője.

Miután a helyi énekkar elénekelte a Himnuszt, Nagy László Péter részletesen ismertette Szent László életét, munkásságát. Elmondta, hogy az 1046. június 27-én, Lengyelországban született király roppant szigorú, de igazságos törvényalkotó volt, aminek eredményeként megszilárdult a magántulajdon védelme az országban. Uralkodása idején Magyarország, fennállása óta először képes volt a hódításra. Erősen keresztény hitű, bátor, harcias király volt. Az ő uralkodása alatt avatták az első magyarországi szenteket, Gellért püspököt, I. Istvánt, Szent Imrét, András és Benedek remetéket. A cseh fejedelem elleni hadjáratban megbetegedett, és 1095. július 29-én a cseh-magyar határ közelében érte a halál. Előbb Somogyvárott, majd véglegesen 1106-ban, Váradon helyezték örök nyugalomra, az általa alapított régi Székesegyházban, amely akkor a nagyváradi várban volt. 1192-ben avatták szentté.

A szent király életét számos legenda örökítette meg, ami magyar eredetűként templomainkban a mai napig fennmaradt szerte a középkori Magyarország területén. Szent László életéhez fűződő csodás események között szerepel a levitáció jelensége is. Amikor egyik csatlósa megleste ima közben a nagyváradi egyházban, azt látta, hogy a király a föld fölé emelkedett. A nép arról is tudott, hogy László imájával bölénycsordát és szarvasokat varázsolt éhező serege elé, és lándzsájával, miként Mózes a pusztában, a szomjazóknak vizet fakasztott a kősziklából. Szent László a polgárőrségről szóló törvény 2011. május 16-án elfogadott módosítása óta védőszentje a polgárőröknek.

„Milyen jó volt Magyarországnak, hogy volt egy Szent László királya, és milyen jó, hogy van egy polgárőrsége – kezdte beszédét dr. Túrós András az OPSZ elnöke. – Kétségtelen, hogy a hagyománytisztelet, a történelem ismerete rendkívül fontos ahhoz, hogy a mai viszonyokat megértsük, és a történelemből, a gyökerekből, bizonyos következtetések után, tudjunk építkezni, tudjunk fejlődni.” Kiemelte, hogy a rend és biztonság ugyanúgy érték ma is, mint I. László uralkodása alatt. Mi sem jelzi jobban, mint, hogy a Polgárőrség is a rendért, a közbiztonságért, a bűnesetek megelőzésért végzi tevékenységét. Ennek kapcsán elmondta azt is, hogy a Polgárőrség permanensen fejlődik, és sikerült olyan állami, kormányzati, politikai, lakossági hátteret kiépítenie, amire büszkék lehetnek. Az OPSZ elnöke végezetül megfogalmazta: Szent Lászlónak vagyunk folytatói, mert rendet, fegyelmet, biztonságot szolgáltatunk, és ugyanezt sugalljuk a lakosság felé.  

Beszédet mondott a megemlékezésen Kiss János a Mesztegnyői Polgárőr Egyesület elnöke is, aki röviden ismertette a szobor történetét. Ezt követően koszorúkat helyeztek el Szent László fából faragott mellszobra előtt a helyi iskolások segítségével elültették a Polgárőrség Fáját. A mesztegnyői polgárőrök nem feledik az elhunyt polgárőr társakat, ezért emlékükre kopjafát avattak fel, melyet a helyi plébános szentelt fel és áldott meg.

 
(Lőwinger Zoltán)

Sebestyén Jenő fotóit megnézheti itt, illetve a Fotóalbumban
Sebestyén Jenő fotóit megnézheti ide kattintva, illetve a Fotóalbumban