Megyei polgárőr nap Sümegen (+fotók)

2015. június 09. 21:40
Megyei polgárőr nap Sümegen (+fotók)

Látványos, tartalmas és magas színvonalú programokkal ünnepeltek június 6-án a Veszprém megyei polgárőrök.

Országos és megyei polgárőr, rendőr katasztrófavédelmi és önkormányzati vezetők mellett Sümeg vár kapitánya és felesége üdvözölte a Veszprém megyei polgárőröket a Sümegen, 2015. június 6-án megtartott megyei polgárőr napon.

A rendezvénysorozat a püspöki palota előtt kezdődött, ahol a polgárőrök megkoszorúzták I. Szent László szobrát, majd Nagy József kanonok megszentelte a megyei polgárőr szövetség zászlóját. Ezután egy látványos felvonulás keretében, a helyi lovas polgárőrök és az ifjúsági fúvószenekar kíséretében közösen átmentek a Sümegi Vár tövében felállított főszínpadhoz, hogy ott hallgassák meg a szónokokat.    

Ünnepélyes fogadalomtétel a Veszprém Megyei Polgárőr NaponElőször Kovács Imre, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki külön köszöntötte azon jelenlegi és volt polgárőr társakat, akik kiemelkedően sokat tettek az elmúlt évek során. „Veszprém megyében 110 polgárőr egyesület van, mindenki teszi a dolgát, és mindenkinek meg kell köszönni ezt a tevékenységet. Meg kell köszönni a polgárőröknek és a családtagjainak, mert a családtagok nélkül ezt a tevékenységet nem tudnák elvégezni” - mondta Kovács Imre, majd kiemelte, hogy milyen fontos a polgárőröknek a munkájuk ellátása során a kreativitás, az önkéntesség, a személyes példamutatás, áldozatvállalás, szerénység és leginkább a küldetéstudat. Köszönetet mondott az országos vezetésnek és az állami szerveknek is az állami támogatások átadásáért. Külön kiemelte, hogy 12 új szolgálati autót kapott tavaly Veszprém megye, ami nagyon fontos számukra, és hozzá tette: Minőségi munkát csak minőségi eszközökkel lehet végrehajtani.

Ezután Zámbó Péter, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke lépett a mikrofonhoz, aki dr. Túrós András személyes üdvözletét tolmácsolta. Külön elismerést fejezett ki a veszprémi polgárőrök felé, hogy a gondokon való felülemelkedésnek a példáját adta Veszprém megye polgárőrsége. Mint mondta: A polgárőrök nagy családja a családi békétlenséget is leküzdve egységes, az országban az elsők között teljesíti a szolgálatokat, külön kiemelve a rendőrökkel közös szakmai együttműködésnek a területét.

Kovács Imre: Veszprém megyében 110 polgárőr egyesület van, mindenki teszi a dolgát, és mindenkinek meg kell köszönni ezt a tevékenységetSümeg város alpolgármestere Kovács László is méltatta a polgárőröket. Kiemelte: Amikor bemegyünk egy településre, és a helységjelzőtáblán túl látjuk, hogy Polgárőrség által védett terület, akkor úgy gondoljuk, hogy a lakosság sokkal nyugodtabban él, mint bárhol. Azért, mert a rendészeti szervek nem tudnak mindenhova eljutni, így viszont tudjuk, hogy a helyi emberek, a helyi polgárőrök védik a lakótársukat – mondta az alpolgármester, majd még hozzá tette - Azt gondolom, ez egy csodálatos dolog.

Köszönöm azt a számtalan szolgálati órát, amelyet a rendőr kollégáimmal teljesítettek – kezdte köszöntőjét dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, aki így folytatta – Bátran kijelenthetjük, hogy Veszprém megyében nincs közbiztonság a polgárőrök nélkül. Csak meghajthatjuk a fejünket az önfeláldozásért és azért a szakmaiságért.

Ezután az ünnepélyes fogadalomtétel következett, melynek fényét és ünnepélyességét emelte, hogy a fogadalomtevők a Bánk Bánból jól ismert Hazám, Hazám című opera részlet dallamai alatt, a kezüket a szívükre téve tették le a fogadalmat.

A hivatalos program a jutalmak, elismerések átadásával folytatódott. Az Év Polgárőre díjat Molnár Zoltán a sümegi polgárőr egyesület elnöke, az Év Polgárőr Egyesülete címet pedig a Polgárőr Egyesület Badacsonytomaj érdemelte ki. A Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnöksége ezek mellett határozott arról is, hogy Díszkardot adományoznak dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornoknak, Sümeg várkapitányának Papp Imrének, valamint Valiczkó Ferenc Lovászpatonai polgárőr elnök.

Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát kapta Futtató Norbert és Borbély Zoltán rendőr alezredesek.

Polgárőr Érdemkereszt Bzüst fokozatát vehette át:

  • Ányos Tibor (Nagyvázsony PE)
  • Töreki Jenő (Kemenesszentpéter PE)
  • Pál Tibor (Kerta)

Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatában részesült:

  • Mózner Adrienn Sümegről
  • Szabadkai Márta Jutasról
  • Somogyi Sándor Devecserről.

A fentieken túl a rendőrségtől további tizenöt polgárőr vehetett át Sárkányölő Plakettet, a megyei szövetségtől huszonheten Szent László Plakettet, a Katasztrófavédelem pedig további öt főt részesített elismerésben.

A kötetlen program keretében a szórakozás és a pihenés mellett a polgárőrök ingyen látogathatták a Sümegi várat, megnézhették a lovagi tornát, a rendőrségi és a katasztrófavédelmi bemutatókat valamint a színpadon zajló műsorokat.           

(Írás, fotó: Lőwinger Zoltán)

Az eseményen készült képek megtekinthetők a Fotóalbumban, vagy ide kattintva
 Az eseményen készült képek megtekinthetők a Fotóalbumban, vagy ide kattintva