Mert megérdemelték (+fotók)

2015. augusztus 24. 08:32
Mert megérdemelték (+fotók)
Hosszú évek kihagyása után 2015. augusztus 22-én ismét megrendezték a Pest Megyei Polgárőr Napot.
Még a szemerkélő eső is elállt annak tiszteletére, hogy jó pár év után idén ismét megtartották a Pest Megyei Polgárőr Napot, ezúttal Százhalombattán. A rendezvény háziasszonya Brunner Márta színművésznő volt, aki maga is évek óta aktív polgárőr.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidék fejlesztési, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, dr. Németh Gyula rendőr ezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, Sinka László, Százhalombatta alpolgármestere, Vincze P. Márton, az ORFK Rendészeti Szervek Kiképzőközpontja igazgatója, Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Cristián László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Tanszékvezetője. Kárpátaljáról idelátogatott Egressy István Beregdéda polgármestere, részt vett az eseményen még Hermann Gábor, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság igazgatóhelyettese, Tóth Péter, a Magyar Suzuki Rt. Belföldi értékesítési igazgatója, Zámbó Péter, a Baranya Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke, Bárdos Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, a társszervek és önkormányzatok vezetői, képviselői, és nem utolsó sorban dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, mint házigazda.

A megjelent magas rangú, meghívott kormányzati, önkormányzati, polgárőr, rendészeti és társszervi vezetők előtt a rendezvény ünnepi beszédeinek sorát Sinka László, Százhalombatta alpolgármestere kezdte meg, aki elmondta, hogy e rendezvény megszervezésével szeretnének tisztelegni minden Pest megyei polgárőr előtt. Kiemelte: „Százhalombattán is nagyon komoly hagyománya van a polgárőrök tevékenységének, mégis azt gondolom, hogy hazánkban ez a szervezet kiváló munkát képes végezni, azért, hogy mi a hétköznapokon, hétvégeken nyugodtan, biztonságban érezzük magunkat.”  

Dr. Túrós AndrásDr. Túrós András az OPSZ elnöke is megköszönte a Pest megyei polgárőröknek az áldozatkész munkájukat. Kiemelte, hogy ebben a megyében van az egyik legjelentősebb polgárőr létszám, és kérte, hogy az egység megerősítésére Pest megyében is fordítsak nagy hangsúlyt. Beszélt arról is, hogy a Polgárőrségnek is fel kell készülni és a Polgárőrségnek is valamilyen szakmai választ kell adni a migrációs nyomás miatti plusz feladatokra. „Egészen biztos vagyok benne, hogy a Polgárőrségtől is az ország, sőt egy kicsit tovább megyek Európa is azt kívánja, hogy ne csak erkölcsileg támogassuk a határ menti, a szerb határ menti polgárőr egyesületeket, hanem ténylegesen, tevőlegesen is vegyünk részt az ország mélységében a menekültek, a bevándorlók fellelésében. Ezét próbálunk egy új olyan szolgálati formát meghirdetni - amennyiben a Belügyminisztérium és a Rendőrség egyetért, vagy erre éppenséggel felkérést kapunk - hogy a határ menti polgárőr egyesületeknél vendég polgárőr szolgálatot lássunk el és segítsük az ő munkájukat.”

Dr. Németh Gyula rendőr ezredes, Pest megyei rendőr-főkapitány helyettes ismertette a megyében történt fejlesztéseket, majd elmondta, hogy a polgárőrökkel közös szolgálatoknak is köszönhető, hogy a regisztrált bűncselekmények száma egyharmadával esett vissza, az eredményességi mutatók pedig elérték az 55 százalékot, amire eddig még nem volt példa. Ismertette azt is, hogy a polgárőr-rendőr közös szolgálat 2015 első félévében 2944 alkalommal történt, 24.666 órában. Mit mondta, ilyen jelentős önkéntes munkára nem mindenki hajlandó, ezért köszönet és elismerés illet meg minden polgárőrt.

Dr. Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke köszönetet mondott a polgárőröknek, felidézte, hogy a polgárőr mozgalomban évek alatt felgyűlt tapasztalatokat az OPSZ-el együttműködve beépítették a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiába. Megfogalmazta azt is, hogy a polgárőrök voltak az elsők Magyarországon, akik felismerték azt, hogy a bűnözés a kilencvenes években jelentős változásokon ment keresztül, és összefogással szükséges tenni valamit ellene. „Nem vártak utasításra, nem vártak parancsszóra, tudták, hogy a családjuk és a településük biztonsága, békéje, fejlődése csak akkor valósítható meg, ha összefognak és közösen tesznek a fejlődés érdekében. 25 év telt el az indulástól. A Polgárőrség azóta jelentős minőségi és mennyiségi és szakmai változáson ment keresztül. Látható, hogy mára közösségformáló erővé vált, és ezáltal megfelelő értéket közvetít a társadalom felé.”

Csampa zsoltA Belügyminisztérium nevében mondott köszönetet Csampa Zsolt önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár a polgárőröknek, azért amit nap mint nap önként tesznek Magyarország biztonságáért. Szintén köszönetet mondott a családoknak is, amiért a polgárőrök mögött állnak és ezzel segítik a rendvédelmi szervek munkáját. Beszédében külön kiemelte a Csongrád megyei polgárőröket, akik a határmentén végeznek erőt megfeszítő munkát, majd rávilágított arra is, hogy a magyar kormány teljesítette a polgárőrség felé a vállalásokat eszközök és anyagi források formájában.

Dr. Mezei Dávid a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a Miniszterelnökség oly módon köszöni meg a polgárőrök munkáját, hogy pályázatokon keresztül lehetőséget biztosít eszközbeszerzésre, idén gépjárműbeszerzés formájában. Nyilvánosan köszönetet mondott Erdős Viktóriának, az OPSZ sajtófőnökének, aki az OPSZ részéről a pályázati koordinációt végezte, ennek köszönhetően a közel 2700 beérkezett pályázat közül 420-at a polgárőrök nyertek meg és ezzel új autóhoz juthattak. Bejelentette, hogy az Európai Bizottság elfogadta a kormány új vidékfejlesztési programját mely 1300 milliárd forint keretet jelent. A kormány ebből továbbra is fejleszteni akarja a vidék biztonságát is.

Pest megyében 27 új autót nyertek a Polgárőr egyesületek, amelyből négyet, a pályázati feltételeket leggyorsabban teljesített egyesületeknek ünnepélyesen adott át a helyettes államtitkár. Új Suzuki Vitara terepjárót vehetett át:

  • Bag Polgárőrség Egyesület
  • Törtelért Polgárőr Egyesület
  • Polgárőr Egyesület Tóalmás
  • Jászkarajenői Polgárőr Egyesület 

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy minden nyertes pályázó tartsa szem előtt, hogy 2015. október 30-ig meg kell valósítani a gépjármű beszerzést és benyújtani a kifizetési kérelmeket.

Dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke megköszönte a vendégeknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték az eseményt, majd ismertette azt is, hogy a megye 187 településén mintegy 170 polgárőr egyesület működik. Reményének adott hangot, hogy bár évek óta nem rendeztek megyei polgárőr napot, a hagyományt ezután ismét szeretnék feléleszteni, hisz a polgárőrök megérdemlik, hogy egy nap csak róluk szóljon. 

Ezután elismerések átadására került sor: A Polgárőr mozgalomért végzett áldozatkész, önzetlen munkája elismeréseként a Pest Megyei Polgárőr Szövetség által alapított legmagasabb kitüntetésben részesült Gattner Mercédesz ifjú polgárőr jelölt, Tóth Péter a Magyar Suzuki Zrt. belföldi értékesítési vezetője, Egressy István Kárpátaljáról, Beregdéda Polgármestere, Szabó József, Szigetszentmiklós Polgármestere.

Az ebéd előtt pohárköszöntőt mondott Magyarország Kormánya és a Polgárőrség stratégiai partnere a Magyar Suzuki Zrt. képviseletében Tóth Péter belföldi értékesítési vezető. Köszöntőjében kifejtette, nagy öröm számára, hogy a Polgárőrök nagy része az idei gépjárműbeszerzési pályázatban az egyik legsikeresebb új modellt, Suzuki Vitarát választott. Elmondta azt is, hogy a Magyar Suzuki Zrt. a gyárban több mint 3000 dolgozót foglalkoztat, kereskedői hálózata, beszállítói és alvállalkozói által, pedig több tízezer embernek ad munkát Magyarországon.

Az ünnepséget követően a kötetlen programok és a pihenés vette át a terepet. A szórakozást ökörsütés, sport- és ügyességi versenyek, látványos tűzoltó, kutyás, lovas, motoros bemutatók követték. Az érdeklődők térítésmentesen kipróbálhatták a céllövészetet, Trabantokkal autózhattak, lovagolhattak, csónakázhattak a szomszédos tavon. Olyan neves fellépők műsorait élvezhették a nagyszínpadon, mint Horányi Juli, Brunner Márta, Fehér Adrienn, Szegő Csaba szaxofon-klarinét művész, a Bóbita együttes, a Shygys együttes és sokan mások.

Pest megye az élére állt a Polgárőrség fiatalítási törekvéseinek, több mint 100 jelentkezőt regisztráltak eddig, akik ifjú polgárőrök szeretnének lenni, vagy éppen már a közösségi szolgálatot töltik Pest Megyei Polgárőr Egyesületeknél.

Fiatal olimpikon és világbajnok sportolók segítik ebben a törekvésben a szervezetet, a rendezvényre is ellátogatott és a fiatalokkal beszélgetett Péni István olimpikon sportlövő, Szegedi Döme karate világbajnok, Bilisics Bálint karate Európa-bajnok.

(OPSZ sajtó osztály, fotó: Sebestyén Jenő)

Fotók itt, illetve a Fotóalbumban
Fotók itt, illetve a Fotóalbumban