OPSZ és a TÖOSZ történelmi jelentőségű ülése

2015. május 09. 07:56
OPSZ és a TÖOSZ történelmi jelentőségű ülése
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) 2015.05.08-án történelmi jelentőségű együttes ülést tartott Budapesten a Stefánia Palotában.

Tájékoztatók hangzottak el a polgárőr egyesületek és az önkormányzatok együttműködésének tapasztalatairól, kiemelten a települési önkormányzatok és a polgárőr szövetségek, egyesületek együttműködési helyzetéről. A TÖOSZ részéről elhangzott: arra kérik fel az önkormányzatok a polgármestereket, hogy a jövőben még hatékonyabban támogassák az önkéntes bűnmegelőzőket, akik letéteményesei egy-egy településen az ott élők szubjektív biztonságérzetének. A biztonságért az önkormányzatok a rendőrség és a polgárőrség tehet a legtöbbet.

 Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke azt javasolta: a mezőőri tevékenységet vállalja fel a Polgárőrség, ily módon a támogatása is nőhet a polgárőr egyesületeknek. Emellett az önkormányzatok vállalják fel a jövőben a közös pályázati lehetőséget a polgárőrök technikai ellátása érdekében, ahogy a jelenleg aktuális 05.07-én megnyílt igen népszerű gépjárműbeszerzési pályázatban is sok önkormányzat nyújtott segítséget a polgárőr egyesületek számára.

 Schmidt Jenő, Papp Károly, Csampa Zsolt és dr. Túrós András a TÖOSZ és az OPSZ történelmi jelentőségű értekezleténAz OPSZ részéről elhangzott: a Polgárőrség továbbra is kéri a rendőrség ugyanilyen aktív támogatását, hogy az a bizonyos hármas egység (önkormányzatok, rendőrség, polgárőrség) legyen a biztosíték a kiegyensúlyozott közbiztonság megtartásához.

A Polgárőrségnél 2015 az oktatás éve, annak érdekében, hogy a polgárőrök, ne csak alap, de szakmai képzésben is részesüljenek. Emellett vezetőik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen létrehozott Polgárőr akadémiának köszönhetően magas-fokú vezetőképzést is kapjanak. Élhető településeket szeretnénk, ezért dolgoznak a polgárőrök országszerte, hangsúlyozta Csóra György az OPSZ oktatási elnökhelyettese.

 Az együttes elnökségi ülésen Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány, az ORFK vezetője kifejtette, hogy a rendőrség példás együttműködést szeretne az önkormányzatokkal is, olyat amilyen a polgárőrséggel már kialakult. Közrend, közbiztonság nincs közös fellépés nélkül, mert egyedül nem megy. Legyen cselekvési program minden résztvevő bevonásával, mert ahol a három stratégiai partner együttműködése összehangolt, ott rend van.

Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára új lehetőségeket fogalmazott meg ebben az együttműködésben a rendőrség, a polgárőrség, és az önkormányzatok összefogása révén. A helyettes államtitkár biztosította a résztvevőket arról, hogy a Belügyminisztérium - lehetőségi függvényében - minden támogatást megad az informatikai és az egyéb fejlesztések tekintetében. Felhívta a polgárőr vezetők figyelmét a polgárőrség fiatalok körében történő népszerűsítésének lehetőségére a középiskolai közösségi szolgálat keretében.

Dr. Túrós András az OPSZ elnöke elmondta, hogy az együttes ülést az is indokolta, hogy új helyzetbe került a Polgárőrség a polgárőrtörvény módosítás miatt, az önkormányzatok szintén, mivel az önkormányzati törvény lehetőséget biztosít az önkormányzati rendészet megteremtésére és beszűkült a támogatás az önkormányzatok részére. Meg kell találni a kiegyensúlyozott együttműködést az új rendészeti szervek és a polgárőrség között. A településeken a közbiztonság megszilárdítása a rendőrség a polgárőrség és az önkormányzatok kiemelt közös feladata, ha összefogás van, akkor kiegyensúlyozott közbiztonság is lesz.

Az OPSZ elnökének javaslatára, az együttes ülés a következő állásfoglalásokat egyhangúlag elfogadta:

- az együttes ülés elismerte az 51 ezer polgárőrnek a települések biztonsága érdekében végzett tevékenységét, az önkormányzatok által a polgárőr egyesületek részére nyújtandó lehetőség szerinti infrastruktúrális támogatást, a jövőbeni együttműködések kibővítését, a jó gyakorlatok átadásával. Kihirdetésre került a pályázati kiírás a „Polgárőr Város”, „Polgárőr Község”, „Fővárosi Polgárőr Kerület” címekre, melyek az országos Polgárőr napon kerülnek átadásra 2015.június 20-án Komlón.

Az értekezleten készült fotók megtekinthetők ide kattintva,
illetve a Fotóalbumban
TÖOSZ OPSZ együttes értekezleten