Összefogás a hóban elakadt járművek mentése érdekében

2013. március 17. 20:00
Összefogás a hóban elakadt járművek mentése érdekében

2013.03.16-án az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a rendkívüli időjárási helyzettel érintett területek útjainak felszabadításához három megye polgárőr szövetségének közreműködését kérte. A Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége 50 fővel, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség 150 fővel, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség 50 fővel, a Zugló ÖTE és Wolf ÖTE 40 fővel vett részt a Katasztrófavédelem által szervezett akcióban. A feladat, a 13-as számú főút Komárom és az M1-es  autópályát összekötő szakaszán a hóba szorult teher és személygépjárművek kézi erővel történő kiszabadítása volt. Az akció kitűnő példája volt a rendvédelmi szervek és együttműködő szervezeteik, valamint a civil önkéntesek gyors, konstruktív feladatmegoldásának.

A mentési akcióban sort került egy veszélyes anyagot szállító tehergépjármű, hóból történő kiszabadítására is, mely kiemelt körültekintést és speciális egységek bevonását igényelte. A munkálatokat a helyszínen, Kossa György tű. dandártábornok a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője irányította.

A mentésben részt vett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi-Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Polgárőr Szövetség, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség, a NAV Közép- dunántúli. Regionális Vám-ésPénzügyőri Főigazgatósága, a Polgári Védelmi Szövetség, Budapest főváros és Ács település önkéntesei. A felvezetést az utak lezárását, megnyitását, a meleg védőitalt a Készenléti Rendőrség biztosította. A feladatot az együttműködő szervezetek 21.30-ra megoldották, a hó fogságából kiszabadított járművekkel tulajdonosaik haza indulhattak.

Budapest, 2013.03.17.

Országos Polgárőr Szövetség