Pacsán ünnepeltek az önkéntesek (+fotók)

2015. augusztus 16. 20:26
Pacsán ünnepeltek az önkéntesek (+fotók)
Az elmúlt két évben nem rendeztek megyei polgárőr napot Zalában, ezt az időszakot ugyanis a járási együttműködések középpontba állítása jegyében járási polgárőr napok szervezésével töltötték. Ám egyre nagyobb volt az igény az önkéntes bűnmegelőzők részéről a megyei ünnepre, így hát a Zala Megyei Polgárőr Szövetség döntött: ismét megyeire bővítették a polgárőr napot. Augusztus 15-én Pacsára invitálták a polgárőröket: töltsenek együtt egy napot a mindennapos szolgálatok között.

A pacsai iskola hatalmas udvarán már javában zajlott a véradás, s néhány verseny, bemutató, amikor a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar és az Albatrosz Tánc és Sportegyesület Mazsorett csoportja a színpad elé épített sátorba, az ünnepélyes megnyitóra invitálta a jelenlévőket. Akik között ott volt dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Sashalmi Zoltán r. alezredes, a Zala MRFK megbízott bűnügyi igazgatója, dr. Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének vezetője és Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

A rendezők és a helyi lakosok nevében Kelemen Tamás, Pacsa polgármestere köszöntötte a megjelenteket, köszönetet mondva az önkéntes bűnmegelőzőknek, akik családjuk, szabadidejük kárára szolgálnak nap, mint nap azért, hogy a megyében és itt Pacsán élők nyugodt álmát biztosítsák. Örülök, hogy megmutathatjuk magunkat, értékeinket, vigyék jó hírünket, érezzék jól magukat nálunk! – mondta a polgármester.

Örömmel jöttem közétek, mert elkötelezett, tenni akaró, értékes emberek vannak itt, akik példamutató tevékenységet végeznek – kezdte köszöntőjét dr. Hatala József, aki a továbbiakban arról szólt: a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács oszlopos tagja a Polgárőrség, amely immáron negyedszázada a települések közösségformáló ereje is amellett, hogy sokat tesz a megyében élők biztonságáért. Ennek is köszönhető az a bizalom, amivel létrehozhatták a törvényi módosítással az Ifjú Polgárőr Intézményét, értékeket közvetítve a felnövekvő nemzedéknek!

A stratégiai partner Rendőrség képviseletében Sashalmi Zoltán r. alezredes arról szólt megköszönve a megye polgárőreinek segítő munkáját: az önkéntes bűnmegelőzőknek nagymértékben köszönhető a rendőrök mellett, hogy Zalában jó a közrend, a közbiztonság. – Megtaláltuk a közös hangot a napi tevékenység során, s ez a bűnügyi statisztika javulásában is megmutatkozik, amiért nagy köszönet jár a polgárőröknek.

Dr. Túrós András: Az államtól kapott pozitív minősítést szakmaiasságunkkal érdemeltük ki
Dr. Túrós András: Az államtól kapott pozitív minősítést szakmaiasságunkkal érdemeltük ki

A zalai polgárőrök nagyon jól teljesítenek – kezdte ünnepi beszédét az OPSZ elnöke, aki mindezt azzal fejelte meg: a képzeletbeli dobogón áll az itt tevékenykedő polgárőrök teljesítménye! Dr. Túrós András a továbbiakban arról beszélt: 25 évesek leszünk rövidesen, s a számvetés – különösen az elmúlt fél évtizedet alapul véve – sikerekről, jelentős fejlődésről szól! Miután korrekt partnerek, egységes civil szervezet vagyunk, s nincs olyan pozitív jelző, amit ne érdemelne ki a Polgárőrség, ezt honorálja az állam és a kormány is. Ezt a minősítést szakmaiságunkkal érdemeltük ki, de ne legyünk elégedettek, mert vannak még fehér foltok! A nagyvárosi bűnözés, a fiatal- és gyermekkorúak bűnmegelőzésében, felszámolásának segítésében akadnak még tennivalóink, s mondhatni tisztes távolságból figyeljük a kábítószer bűnözést, ahol ugyancsak lennének feladataink. És vannak tennivalóink a fiatalok bevonásában is, lévén a törvényi változás létrehozta az Ifjú Polgárőr intézményét. Zalában ez utóbbi téren kedvező a helyzet, ehhez, s egész éves tevékenységetekhez gratulálok, s kívánok kellemes ünneplést, jó szórakozást!

Az ünnepi pillanatok elismerések átadásával folytatódtak. A többi között a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát vehette át az ünnepen dr. Horváth István r. ezredes, Keszthely rendőrkapitánya, Kelemen Tamás, Pacsa polgármestere, Dormán Miklós, Zalaszentiván község polgármestere, Nagy István, az Ebergényért PE elnöke, Ejchinger Lajos, a Zalaszentgróti PE tagja, Lakatos István, a Látóhegyi PE tagja és Pintér Zoltán, a Zalakoppányi Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi PE tagja. E kitüntetés Ezüst és Bronz fokozatát négy-négy polgárőr vehette át.

A megnyitóünnepséget követően egész napos kulturális és sport program mellett bemutatók sokasága várta az érdeklődőket, késő délután Balázs Pali koncert és a Monita együttes műsora zárta a polgárőrünnepet.

(Írás: Tóth Zoltán, fotó: Sebestyén Jenő)

 A helyszínen készült fotók itt, illetve a Fotóalbumban
A helyszínen készült fotók itt, illetve a Fotóalbumban