Pincehelyen ünnepeltek a Tolna megyei polgárőrök

2013. augusztus 14. 10:27
Pincehelyen ünnepeltek a Tolna megyei polgárőrök

Jó időben és jó hangulatban ünnepeltek a Tolna megyei polgárőrök 2013. augusztus 10-én Pincehelyen. Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a rendezvény megnyitásakor kinyilvánította: Nagyon nagyra értékeli azt a polgárőr tevékenységet, azt a polgárőr munkát, amit a Tolna megyei polgárőrök teljesítettek tavaly.

Pincehely község focipályáján jöttek össze Tolna megye polgárőrei, hogy együtt ünnepeljenek, szórakozzanak, pihenjenek a XIII. Tolna Megyei Polgárőr Nap alkalmából és ezzel nyilvánítsák ki összetartásukat, összefogásukat. Az ilyen rendezvények arra is jók, hogy megismerkedjenek más egyesületekkel, más polgárőrökkel is. Tolna megye polgárőreinek elismertségét bizonyítja az is, hogy a rendezvényen ott volt többek között dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, Zámbó Péter szakmai alelnök, Cseh István a Fejér megyei, Peszt Péter a Somogy megyei és Szabó Mihály a Bács-Kiskun megyei, mint szomszédos polgárőr szövetségek vezetői. A polgárőr vezetőkön túl megjelentek még a megye rendőri és önkormányzati vezetői is, hogy ezzel nyilvánítsák ki tiszteletüket Tolna megye önkéntes bűnmegelőzői előtt.

 

"Úgy gondolom, hogy Tolna megye ott van a spiccben" - mondja Széles János, a Tolna Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a megyei polgárőr napon.

Széles János, a Tolna Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a rendezvényt megnyitó beszédében nem rejtette véka alá, hogy polgárőr szempontból elég nehéz volt a 2012-es év. „Kijött a polgárőr törvény, és ennek kapcsán itt is szeretném megköszönni minden polgárőr vezető társamnak és stábjának azt a nagyon önzetlen és nagyon szorgalmas munkát, amivel elérték azt, hogy a törvénynek minden polgárőr egyesületünk megfelel, mindenhol megvannak az alapszabály módosítások, együttműködési megállapodások. Azt gondolom, hogy Tolna megye büszke lehet a polgárőreire, mert ugyan nehezen, nyögvenyelősen, de megcsináltuk. Ezúton is köszönöm a rendőrségnek, önkormányzatoknak, amivel segítették a munkánkat” - mondta Széles János, aki kitért a polgárőr igazolványok igénylésére is. - „ Nem tudom az országos statisztikát, de úgy gondolom, hogy Tolna megye ott van a spiccben. Ez annyit jelent, hogy közel ezerhatszáz fő van új igazolvánnyal ellátva, míg a lejelentett létszám alig több mint ezerkilencszáz.” A megyei vezető köszönetét fejezte ki azért is, hogy a márciusi havazáskor, illetve az árvízi védekezéskor a polgárőrök rendületlenül szolgálták a lakosságot.

 

A rendezvénynek helyet adó Pincehely község polgármestere Herdics Béla is méltatta a polgárőröket. Rávilágított mennyire fontos szerepet játszanak a polgárőrök a település életében, és megtiszteltetésnek tartja, hogy Pincehely rendezhette meg idén a polgárőr napot.

 

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is megjelent a rendezvényen és köszöntötte Tolna megye polgárőreit. Elmondta: nagyon nagyra értékeli azt a polgárőr tevékenységet, azt a polgárőr munkát, amit a Tolna megyei polgárőrök teljesítettek tavaly. „Azokat, amelyeket a megyei elnök mondott a beszédében, azzal az Országos Szövetség elnökeként is egyet értek. Tolna megyében valóban van egy nagyon jelentős létszámú polgárőrség, amely jól teljesít és ténylegesen is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon a polgárőrség elismert formában működhessen” – mondta dr. Túrós András.

Az OPSZ elnöke ismételten nyomatékosította, mennyire fontos az a tény, hogy a kormány stratégiai partnernek tekinti a polgárőrséget. Kinyilvánította: „A polgárőrség az egyetlen olyan civil szervezet Magyarországon, amely a bűnmegelőzésnek a letéteményese, amely rendszerszerűen végzi a bűnmegelőzést. Ez a polgárőrség sok lábon áll, mert a polgárőrség olyan sokrétű, hogy azt egyetlen más szervezet sem tud produkálni, nem tud utánozni. Ezzel csak azt akarom hangsúlyozni, hogy ma Magyarországon a polgárőrségnek nincs alternatívája és továbbra is mi vagyunk a bűnmegelőzés zászlóvivője.”

Az OPSZ elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy most készül a Nemzeti Bűnmegelőzési stratégia, ami azt jelenti, hogy ebben a stratégiában a polgárőrségnek jelentős helyet és szerepet kell majd elfoglalnia.

 

A beszédek után elismerések átadására is sor került. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége idén Bonyhádnak ítélte meg a Polgárőr Város kitüntető címet, amit Pannonhalmán, az Országos Polgárőr napon szerettek volna átadni a település polgármesterének, ám ő akkor nem tudott ott lenni, így ezen a rendezvényen adta át a rangos elismerést az OPSZ elnöke Potáti Árpád polgármesternek.

 

Emellett még számos jutalmat, elismerés, díjat adtak át. Így a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát János Anna (Szekszárd Polgárőr Egyesület tagja), Sebestyén Péter (Pincehelyi Polgárőr Egyesület elnöke), Dr. Bognár Szilveszter (Tamási rendőrkapitánya) és Szentgyörgyi Zsolt (Naki Polgárőr Egyesület elnöke) kapta meg. A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozata elismerésben részesült Kozma Tibor (Hőgyészi PE elnöke) és Dubóczki Balázs (Fürgedi PE elnöke). A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát Szojka Gergely (Felsőnyék) és Gábor József (Tevel) érdemelte ki.

Jutalmat vehetett át még: id. Varró János, Tóth István, Balogh Lászlóné, Sztronga Bettina, Farkas András, Gárer János, Láng Mihály, Szilágyi Károly és Vecsei Sándor.