Polgárőr Városok és Községek szakmai találkozója

2014. november 14. 18:52
Polgárőr Városok és Községek szakmai találkozója
Csaknem egy évtizede alapította az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége azt a kollektív kitüntetést, amellyel a helyi polgárőröket leginkább támogató városi és községi önkormányzatok ilyen irányú tevékenységét ismerik el a Polgárőr Város és Polgárőr Község címekkel. Az első adományozás óta mintegy félszáz önkormányzat vehette át e kitüntető elismerést. Az érintett települések polgármesterei, polgárőr egyesületi vezetői gyűltek össze november 14-én Kisújszálláson, a Városháza Dísztermében, hogy megosszák egymással tapasztalataikat az önkéntes bűnmegelőzők tevékenységéről, a lakosság biztonságérzetének javulásáról, átadják a helyi jó kezdeményezéseket, s hogy új lendületet adjanak a polgárőr egyesületek és az önkormányzatok együttműködésének.
A jelenlévőket és a meghívott vendégeket dr. Németh Zsolt Ph.D. ny. r. ezredes, főiskolai tanár, kriminológus köszöntötte, majd a házigazdák nevében Kecze István polgármester kívánt eredményes tanácskozást az Alföld egyik legszebb kisvárosának lakossága nevében. Dr. Malatinszky András, a kisújszállási Nagykun Polgárőr Egyesület elnöke arról szólt: náluk minden hónap utolsó péntek délutánján összejönnek az önkéntes bűnmegelőzők, megosztják örömeiket, bánataikat és tapasztalataikat egymással, így is összekovácsolva a tagságot.
Drámai viták után születik meg az elnökségi üléseken a döntés, mely városok, községek kapják meg az adott évben e kitüntető címeket - kezdte beszédét dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, aki a továbbiakban arról szólt: tovább nő a Polgárőrség társadalmi támogatottsága, hiszen polgárőrök nélkül nincs közbiztonság és bűnmegelőzés. Sikereink csúcsán vagyunk, számunkra a „jövő" 2012-ben az új Polgárőrségről szóló Törvény elfogadásával kezdődött. Várhatóan 1,2-1,3 milliárd forintos állami támogatással számolhatunk 2015-ben, s ezt a Belügyminisztérium még 200 milliós, ruházatra költhető támogatással egészíti ki. A legfontosabb feladataink a fiatalítás, a képzés, no meg az, hogy 2-3 éven belül valamennyi polgárőrt ellássunk egységes formaruhával.
Az elnök „vitaindítóját" követően 14 polgárőr egyesületi elnök illetve polgármester - nem ritkán e két pozícióban ugyanazt a személyt hallhattuk - osztotta meg az önkéntes bűnmegelőzők mindennapos munkájának eredményeit és gondjait, az önkormányzat és a polgárőr egyesület együttműködésének kérdéseit, a követendő példákat a jelenlévőkkel. Külön hangsúlyt kapott a fiatalokkal foglalkozás, az 50 órás kötelező diákmunka felvállalása - ezzel is javítva a fiatalok körében a Polgárőrség elfogadottságát -, a külterületeken élők és az idősek segítése, a lakosság hatékony bevonása a bűnmegelőzésbe.
Polgármesterek, polgárőr egyesületi vezetők hallgatják az önkéntes bűnmegelőzők tevékenységéről, a lakosság biztonságérzetének javulásáról szóló beszámolókat
Polgármesterek, polgárőr egyesületi vezetők hallgatják az önkéntes bűnmegelőzők tevékenységéről, a lakosság biztonságérzetének javulásáról szóló beszámolókat
Rövid szünet után ismert szaktekintélyek - Prof. Dr. Kerezsi Klára egyetemi docens, dr. Németh Zsolt tanszékvezető főiskolai tanár, Liszkainé dr. Nagy Éva Katalin Ph.D. ny. r. alezredes, egyetemi oktató, dr. Kovács Sándor r. ezredes, a NKE közbiztonsági tanszék oktatója és Dudás Péter r. alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén MRFK bűnmegelőzési osztályvezetője osztotta meg gondolatait a helyi lakosság szerepéről a közbiztonság alakításában, a Polgárőrség, mint a legfontosabb civil szervezet, valamint a Polgárőrség szerepe a bűnmegelőzésben témakörökben. Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetésének képviseletében Lakatos Tibor r. ezredes, az ORFK közrendvédelmi főosztály vezetője a rendőrség és a Polgárőrség stratégiai partnerségét méltatta, kiemelve: már olyan sokszínű lett a szervezet, amely nem csak támogatni, de kiegészíteni is képes a rendőrség tevékenységét. A jövőben is számítunk az önkéntes bűnmegelőzők aktív részvételére, s minden támogatást megadunk a polgárőrök munkájához! - emelte ki. Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke a közbiztonság meghatározó tényezőjeként aposztrofálta a Polgárőrséget, s ez igaz a bűnmegelőző tevékenységre is. Nem véletlenül tűzte zászlajára az NBT, hogy fogjunk össze mindannyiunk érdekében. A rendkívül sikeresnek ítélt tanácskozás Tóth Attila, az OPSZ általános elnökhelyettese zárszavával ért véget.