Polgárőrök a futball mérkőzések biztonságáért

2013. szeptember 30. 20:06
Polgárőrök a futball mérkőzések biztonságáért
Az Országos Polgárőr Szövetség és a Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködési megállapodást írt alá, miszerint a labdarúgó csapatok mérkőzéseinek biztosításában részt vesznek a polgárőr egyesületek.

 

 
A megállapodást az MLSZ részéről dr. Vági Márton főtitkár, az OPSZ részéről dr. Túrós András, a szervezet elnöke írta alá.

Az OPSZ és az MLSZ két alapvető célt tűzött ki az együttműködés kapcsán. Az első, hogy a közös tevékenység járuljon hozzá a labdarúgó-mérkőzések környékén a közrend és közbiztonság fenntartásához, a kulturáltabb szurkolási feltételek megteremtéséhez. A második, hogy a nagyszámú megyei és az alacsonyabb szintű osztályokban zajló mérkőzés biztonsági kihívásainak kezelése váljon hatékonyabbá egymás kölcsönös támogatásával. Az MLSZ megyei igazgatóságai és a megyei polgárőr szövetségek a mérkőzések kockázatai alapján döntenek a polgárőrök részvételéről a mérkőzések biztosításában, a rendőrség tájékoztatása mellett. A polgárőrök segítik a nézők közlekedését, parkolását, figyelőszolgálatot látnak el, közreműködnek a rendbontók beazonosításában, segítséget nyújtanak a rendezvény résztvevőinek.

Az MLSZ közreműködik a biztosításokban résztvevő polgárőrök képzésében, pénzügyi támogatást, technikai eszközöket biztosít azon polgárőr szervezetek számára, amelyek kiemelten vesznek részt a mérkőzések biztosításában. Az MLSZ „a labdarúgás biztonságáért" címet hoz létre, amelyet a legaktívabb polgárőröknek és polgárőr egyesületeknek adományoz. Évente országosan és megyénként is 3-3 darab „polgárőr a labdarúgás biztonságáért" cím és „polgárőr egyesület a labdarúgás biztonságáért" cím átadására kerül sor a polgárőr szervezetek következő évi, első közgyűlésén az együttműködés céljait legjobban elősegítő polgárőröknek és polgárőr egyesületeknek.

A polgárőr egyesületek elsősorban a megyei labdarúgó csapatok mérkőzéseinek biztosításában vesznek részt. Formaruhában közreműködnek közterületi szolgálat ellátásával a mérkőzésre érkező szurkolók irányításában, a gépjárműforgalom parkolóba terelésében. Szükség szerint - jelzőőri tevékenységgel - részt vesznek forgalomirányítási feladatok ellátásában is. Az NB I-es, NB II-es és az NB III-as mérkőzéseken, a stadionokon belül a rendőrség kérésére és a rendőrséggel együttműködve, figyelőszolgálatot teljesíthetnek a polgárőrök.

 

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta: a polgárőr szövetség nagyon szívesen vállalta a feladatot, mert elkötelezett a magyar labdarúgás mellett, és az ország minden pontján megfelelő nagyságú állománnyal rendelkezik ahhoz, hogy gond nélkül biztosítsa a futball mérkőzések biztonságát.

 


 

Budapest, 2013.09.30.

Országos Polgárőr Szövetség