Polgárőrök az áldozatok védelmében

2012. július 06. 09:36
Polgárőrök az áldozatok védelmében

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. Kunfalvi Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának (KIMISZ) főigazgatója és Horváth Róbert az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke 2012. július 2-án.

Az együttműködési megállapodás célja a közös szakmai feladatok kölcsönös támogatása, így a közbiztonság megerősítése, a bűnmegelőzés eredményességének növelése, valamint, a bűncselekmények áldozatainak hatékonyabb védelme.

 

 

A két szervezet együttműködése révén az Országos Polgárőr Szövetség önkéntes segítőket közvetít tagszervezetein keresztül a bűncselekmények áldozatainak segítésére ezzel is növelve a közbiztonságot és erősítve az áldozattá válás megelőzését azokban a régiókban, ahol magas a bűncselekmények elkövetésének száma. A eredményes munka érdekében a KIMISZ vállalja a polgárőrök hospitálását, képzését, empátiafejlesztő, esetkezelést segítő tréningek tartását, valamint együttműködésük elősegítését a megyei Igazságügyi Szolgálatokkal.

Tevékenységük során tájékoztatják az állampolgárokat az Áldozatsegítő Szolgálat munkájáról, elérhetőségéről, az áldozatsegítő szolgáltatások lehetőségeiről. A polgárőrök segítségével az állampolgárok több információt kapnak a Jogi Segítségnyújtásról, amely a büntető és polgári ügyekben segíti jogsegéllyel a bajba jutottakat, illetve bűnmegelőzési feladatok ellátása keretében együttműködnek a Pártfogó Felügyelői Szolgálattal is.

 

Az együttműködés során a polgárőrök segítségével a közösségi bűnmegelőzés és hatékony áldozatsegítés valósul meg, amely növeli a közbiztonságot még a leg apróbb településen is.