Sikeres a környezetvédelmi tábor (+ videó)

2015. július 31. 13:09
Sikeres a környezetvédelmi tábor (+ videó)

Környezettudatos gondolkodásra és környezetvédelemre tanítanak gyerekeket, ifjú polgárőröket Pest megyében, ahol már a 6 évesek is tudják, a parlagfű ártalmas.

A Pest Megyei Polgárőr Szövetség és a Szigetújfalui Polgárőr Egyesület évtizedes hagyományokra visszatekintő „Madárlátta” környezetvédelmi ifjúsági tábora idén is hatalmas siker. A táborban Szigetcsép, Szigetszentmárton, Ráckeve, Szigetújfalu általános iskolai tanulói töltik nyári szünetüket. A helyi polgárőr egyesület aktív közreműködésével számtalan jobbnál jobb programon vesznek részt a táborozó fiatalok. A tábor ingyenes, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség, a helyi vállalkozók, szülők támogatásából, felajánlásaiból jön létre minden évben.

A kezdeményezés igazán „polgárőri” hiszen senki nem kér pénzt semmilyen szolgáltatásért, az ivóvíztől az étkezéseken át, a lovaglás, a lövészet, a hajózás, minden felajánlásból valósul meg a gyerekek örömére. Van aki egy utánfutó dinnyét hoz nekik, van aki több száz palacsintát, más vállalkozó pedig több raklap ásványvizet.
Az időjárás függvényében, minden nap aktívan telik, nagy sikert aratott a Dunai kajakos átkelés, a vadászkutya bemutató, az éjszakai vadles látogatás, a bátorságpróba.

Kedden és szerdán előadást hallottak a parlagfű ártalmairól, a mentesítés szükségességéről, majd a Földművelésügyi Minisztérium parlagfű totóját 95%-os sikerrel oldották meg játékos kérdezz-felelek formájában. Volt parlagfű felismerési verseny kirándulás közben a legtöbb helyes választ adó táborlakók pedig polgárőr magazint, baseball sapkát, ifjú polgárőr mellényt, esőkabátot nyertek.

2015. július 29-én délután 17.00 órától a fiatalok környezettudatosságra történő nevelési céljait régóta támogató sztárvendég lepte meg a táborlakókat. Közös esti fáklyafényes éneklésre látogatott el a fiatalokhoz Terebessy Éva világhírű operaénekes, akinek Sík Olga volt az első tanára és volt szerencséje Kodály Zoltánnal is személyesen találkozni. A generációk gyorsan megtalálták a közös nyelvet a zenén keresztül.

Dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség egyperces interjúja itt (operatőr Smidt Szabolcs):