Stratégiai partnerként tekintenek rájuk

2015. április 26. 17:42
Stratégiai partnerként tekintenek rájuk
A megyében működő polgárőr egyesületek megújultak, hatékonyabbá váltak, technikailag gazdagodtak – hangzott el a Heves Megyei Polgárőr Szövetség évértékelő közgyűlésén.

Mint beszámolójában Völgyi Ferenc elnök utalt rá, a szövetséghez tartozó102 egyesületben 2750 polgárőr tevékenykedik, s tavaly 216 ezer 335 órát töltöttek szolgálatban. Rendszeres települési figyelőszolgálatot, külterületi járőrözést láttak el. Tevékenységükről elismeréssel szóltak az érintett települések polgármesterei. Ez is közrejátszott abban, hogy a Települési Önkormányzatok Szövetsége Abasáron együttműködési megállapodást írt alá. Ennek jegyében remény van arra, hogy a helyi önkormányzatok anyagilag is támogatják majd az egyesületeket.

Völgyi Ferenc: Elismerő vélemény, hogy nélkülük a rendőrség félkarú óriás lenneVölgyi Ferenc a továbbiakban kiemelte, hogy az egyesületek az elmúlt évben sikeresen végrehajtották az igazolványcserét, s folyamatban van az alapszabály-módosítás is. Az OPSZ elnöksége által korábban meghirdetett „100x100” közbiztonsági akció Heves megyében is kibővült: tizenhat egyesület vesz részt az ország 250 települését érintő bűnmegelőzési mozgalomban, s ennek a települések 80 százalékában kimutatható eredménye van, miután kevesebb bűncselekmény történt. Eredményesnek ítélte a rendőrséggel való együttműködést, melynek révén az ORFK-tól húsz kerékpárt, s több gépjárművet kaptak.

A HMPSZ elnöke arról is szólt, hogy több egyesületnél gondot okoz a támogatások elszámolása, miután tagjaik közül senki sem könyvelői feladatokra vállalkozott. Ezért az idén úgynevezett összevont elszámolási rendszert vezetnek be a könyvelésben, ehhez eddig már 62 egyesület csatlakozott.

- Önök nélkül a rendőrség félkarú óriás lenne – mondta elismerésként Czinege László rendőr ezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, aki hozzászólásában kiemelte: kollégái 3699 alkalommal több, mint 42 ezer órát szolgáltak közösen a polgárőrökkel. Támogatjuk a munkájukat, ehhez azonban az kell, hogy folyamatos párbeszéd alakuljon ki közöttünk. Ha a közös összhang megvan, akkor sokat lehet tenni a lakosság közérzetének javításáért.

A továbbiakban Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke elmondta, hogy a közbiztonság erősítéséért tevékenykedő szervek stratégiai partnerként tekintenek a polgárőrségre. Mint utalt rá, a kormány 2014-ben egymilliárd forinttal támogatta a polgárőrséget, ebben az évben várhatóan ennél nagyobb összegre számíthatnak. Az idei feladatokról szólva, Csóra György kiemelte: ez az esztendő az oktatás, a szolgálat ellátására való alaposabb felkészülés éve lesz. Az itteni egyesületek feladataként pedig azt jelölte meg, hogy Heves nyugodt, békés, élhető megye legyen.

A közgyűlésen résztvevő küldöttek egyebek között döntöttek arról, hogy – miután a Heves Megyei Rendőr-főkapitánysággal nincs érvényes együttműködési megállapodásuk – megszűnik a Mátrafüredi Polgárőr Egyesület szövetségi tagsága, egyben szolgálati joga. 

A továbbiakban az OPSZ alelnöke a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát adta át Czinege László rendőr ezredesnek, illetve Molnár Lajosnak, a megyei szövetség elnökhelyettesének. Az ezüst fokozatot Jónás Mihály (Kisnána), a bronzot pedig Balla Károlyné (Kál) kapta meg. A megyei rendőr-főkapitány dicséretben és jutalomban részesítette Völgyi Ferenc HMPSZ elnököt, Bartók László (Ostoros) és Nagy Erik (Kompolt) polgárőrt. A HMPSZ Emlékplakettjét Sumi István szakreferens és dr. Gortva János, az etikai bizottság elnöke érdemelte ki. A Gyöngyösi Rendőrkapitányság részéről elismerő oklevélben részesült Mezner Ernő (Abasár), Repa József (Pálosvörösmart) és Tari László (Visznek).


Sz. I.