Tanévkezdési piknik

2015. augusztus 30. 15:58
Tanévkezdési piknik
A 2015/2016-os tanévben 2900 oktatási intézményben közel 2200 rendőr kezdi meg iskolarendőri szolgálatát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti. A 2008. szeptember 1-jén megkezdett „Az iskola rendőre” program folytatódik a 2015/2016-os tanévben is, melynek ünnepélyes tanévnyitóját – a Tanévkezdési pikniket – a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban tartották 2015. augusztus 28-án.

A tanév során az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével, elérhetősége a résztvevő iskolákban plakátokon lesz kifüggesztve.

Szeptemberben – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, különös figyelemmel a gyermekek biztonságos közlekedésére, és fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására.

A „SuliMoped” programot, valamint a felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági vetélkedőket ebben a tanévben is az ország valamennyi megyéjében és a fővárosban is folytatja a rendőrség. A program tantervi órakereten kívül, többnyire e-learning képzés keretében valósul meg, összesen mintegy 1000, 8. osztályos általános iskolai diák bevonásával. Az ORFK-OBB az előző években beszerzett személygépkocsikat, segédmotoros kerékpárokat, utánfutókat, valamint személyi védőfelszereléseket továbbra is a program rendelkezésére bocsátja.

A több mint 20 éve működő D.A.D.A. program foglalkozásain – amely az általános iskolás gyerekeket célozza meg - a most induló tanévben 341 iskola közel 30 ezer diákja fog részt venni, őket 164 oktató tanítja majd a biztonságos életvitelre.

A középiskolai tematikus program az ELLEN-SZER az elmúlt tanévben felfrissült, mind módszertanában, mind témaköreiben. A tizenéves korosztály igényinek kiszolgálására – korszerű kompetencia alapú pedagógiai módszerek felhasználásával – a biztonságos internetezés és az új típusú pszichoaktív anyagok veszélyei kerülnek előtérbe. Az ELLEN-SZER programban ebben a tanévben több mint 5 ezer fiatal vesz részt 39 rendőroktató segítségével.

Folytatja működését a 2013 szeptemberében indult „iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózat” is. A bűnmegelőzési tanácsadók feladata a szakiskolába vagy szakközépiskolába járó fiatalok bűncselekményekkel szembeni fokozott védelme mind elkövetői, a sértetti oldalon, kiemelt figyelemmel az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, valamint a közlekedésbiztonságra.

Az Országos Polgárőr Szövetség az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is meghirdette a „POLGÁRŐRÖK A TANÉVKEZDÉS BIZTONSÁGÁÉRT” akciót a 2015. augusztus 29-től október 12-ig tartó időszakra. A tanévkezdés biztonsága érdekében meghirdetett akció során a polgárőrök önállóan, vagy a rendőrség állományával szoros együttműködésben, elsősorban bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában vesznek részt. Az akció kiemelt célja a gyermekbalesetek megelőzése az óvodák és iskolák környékén valamint a gyermekek sérelmére irányuló jogsértő cselekmények megakadályozása a rendőrség munkatársaival, a pedagógusokkal és a szülői munkaközösségek tagjaival együttműködve. A jogszabályoknak megfelelően a közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében a polgárőrök közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot, bölcsőde, óvoda, általános és középiskola közvetlen közelében láthatósági mellénnyel kiegészített formaruhában jelzőőri tevékenységet látnak el.

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat
Fotó: Sebestyén Jenő