Több mint 400 polgárőr egyesület nyert!

2015. július 02. 13:45
Több mint 400 polgárőr egyesület nyert!

Óriási siker az újranyitott tanyabusz pályázaton. Több mint 400 polgárőr egyesület nyert, amivel tovább nőtt a mobilitásuk.

A miniszterelnökséget vezető miniszter 21/2015. (IV. 17.) MvM rendelete, idén is lehetőséget adott a polgárőr egyesületek számára, hogy pályázatot nyújtsanak be a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére, ezen belül új polgárőr járőr gépkocsik beszerzésére (2. célterület).
A polgárőr egyesületek a korábbi pályázatban elért eredmény közel háromszorosát valósították meg idén, ugyanis 2013-ban 144 polgárőr pályázó részesült támogatásban, míg 2015-ben több mint 400 polgárőr egyesület, pályázott sikeresen, mondta el Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán a témában tartott sajtótájékoztatón a vidéki alapszolgáltatások fejlesztését célzó jogcímrendelet eredményei közt.
A jogcímrendelet esetében – Budapest és agglomerációja kivételével - azon településekről nyújthattak be támogatási kérelmet, melyek lakosságszáma nem haladja meg az 5000 főt vagy a település népsűrűsége nem éri el 100 fő/km2-t. Pályázhattak azon 5000 főnél magasabb lakosságszámmal rendelkező települések is, amelyek külterületén a település lakosságának több mint 2 százaléka él.
Több mint 400 polgárőr egyesület nyert a pályázaton - jelentette be Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárA polgárőr egyesületek a külterületek, tanyák biztonsága, a fa és terménylopások, illegális hulladéklerakás, megelőzése érdekében ezentúl még többet tehetnek, ugyanis a pályázat nyertesei ez idáig egyáltalán nem rendelkeztek gépjárművel, vagy 15-20 éves gépjárművekkel láttak el polgárőr járőr szolgálatot. Hatalmas eredmény, hogy a 2013-as és 2015-ös pályázat sikere révén a polgárőr egyesületek több mint egy negyede új gépjárművel rendelkezhet, összesen több mint 3.6 milliárd forint értékben.
A támogatási kérelmek elbírálása egy egyszerűsített pontozás szerint történt, ezzel is segítve a kérelmek gyors ügyintézését. A támogatási határozatokat július első napjaiban vehetik kézhez a nyertes pályázók, amelyek alapján a megvalósítási határidő 2015.10.16-a. A kifizetési kérelmeiket legkésőbb 2015. október 30-ig nyújthatják be.


Budapest, 2015. július 01.
Országos Polgárőr Szövetség