XX. Országos Polgárőr Nap és Országos Polgárőr Véradó Nap (+fotók)

2014. július 06. 17:54
XX. Országos Polgárőr Nap és Országos Polgárőr Véradó Nap (+fotók)
A Fekete- és Fehér-Kőrös összefolyásából kialakult Kettős-Kőrös szomszédságában, Békés város Dánfok üdülőközpontjában rendezte a Békés Megyei Polgárőr Szövetség július 5-én a XX. Országos Polgárőr Napot és az Országos Polgárőr Véradó Napot.
A város utcáit már kora reggel fúvószenekar járta végig, így is invitálva a békésieket az önkéntes bűnmegelőzők e jeles ünnepére. És persze zeneszó, no meg mazsorettek bemutatója fogadta az üdülőközpont főterén kialakított színpad előtt a közelről és távolról érkezetteket.

Az ünnepség kezdetére megérkezett mintegy 5 ezer polgárőrt, családtagjaikat és a vendégeket dr. Vargáné dr. Szombati Andrea r. százados, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, az ünnepség narrátora köszöntötte, majd a Himnusz elhangzása után - a Készenléti Rendőrség Zenekara játszotta el - Békés város polgármestere, Izsó Gábor köszöntötte a megjelenteket a házigazdák nevében. Békés polgárőrei rászolgáltak arra a bizalomra, hogy e jeles ünnepséget megrendezzék - mondotta egyebek között - hiszen élhető, remek természeti adottságokkal rendelkező városunkban rájuk mindig, mindenben számíthatunk! Azt kívánom, érezzék jól magukat, vigyék hírét Békés városának, s ha tetszett, amit láttak, tapasztaltak, jöjjenek vissza hozzánk!
A rendőrség személyi állománya nevében Papp Károly r. altábornagy, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője köszöntötte az ünneplő stratégiai partner, az Országos Polgárőr Szövetség minden tagját. Az ország közbiztonsága jó - hangoztatta -, s ebben jelentős része van az önkéntes bűnmegelőzőknek is. Büszkék vagyunk Önökre, sokrétű tevékenységükre, s arra, hogy egyre növekvő számban teljesítenek a rendőrökkel közös szolgálatot. Bejelentem: már zajlik a közbeszerzési eljárás, amelynek keretében 50 millió forint értékben kerékpárokat és motorkerékpárokat szerzünk be a Polgárőrség számára, ily módon is növelve stratégiai partnerünk mobilitását.

Dr. Túrós András: Minden okunk megvan az ünneplésre, hiszen a közbiztonság védelme, a bűnmegelőzés, a katasztrófa elhárítás, a közlekedésbiztonság javítása érdekében tett erőfeszítéseinkre büszkék lehetünk.
Dr. Túrós András: Minden okunk megvan az ünneplésre, hiszen a közbiztonság védelme, a bűnmegelőzés, a katasztrófa elhárítás, a közlekedésbiztonság javítása érdekében tett erőfeszítéseinkre büszkék lehetünk.

Rászolgáltunk-e az ünneplésre? - tette fel a költői kérdést beszéde elején dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. S mindjárt a választ is megadta: minden okunk megvan erre, hiszen a közbiztonság védelme, a bűnmegelőzés, a katasztrófa elhárítás, a közlekedésbiztonság javítása érdekében tett erőfeszítéseinkre büszkék lehetünk. Ezért szóljon a köszöntés azoknak is, akik nincsenek, nem lehetnek itt a mai ünnepen - hangoztatta az OPSZ elnöke, aki a továbbiakban azt emelte ki: a siker persze kötelez is bennünket, a lakosság, a kormány, a rendészeti szervek elvárják, hogy a jövőben is hasonló szinten - vagy kicsit még többet, kicsit még jobban - teljesítsünk. E teljesítés legfontosabb záloga a 60 ezer polgárőr és a technikai háttér, ami egyre javul. Mert fantasztikus az a háttér, amit a kormányzat, a rendészet és a rendőrség megteremt számunkra. Programjaink arról szólnak, hogy javuljon tovább a lakosság biztonsága, szubjektív biztonságérzete. Teszünk az idősek védelme, a külterületek biztonsága érdekében, újabb 100 településsel kiegészítve 200X200 Biztonság Polgárőr Mintaprogramot folytatunk. Nem véletlenül mondják: Magyarországon a Polgárőrség a bűnmegelőzés letéteményese, mert a közrend, a közbiztonság javulásához polgárőreink jelentős mértékben hozzájárulnak! E gondolatok jegyében a XX. Országos Polgárőr Napot megnyitom!
Egy olyan „csapatot" ünneplünk ma, akik nélkül nincs közbiztonság az országban - tolmácsolta a kormány és dr. Pintér Sándor belügyminiszter üzenetét dr. Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, aki a továbbiakban azt emelte ki: a polgárőrök azok, aki a településeken, a városokban, falvakban az ismert problémákat segítik, kiegészítik, kiteljesítik a rendőrség közbiztonság érdekében végzett tevékenységét. Önök nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő munkát végeznek, s ehhez a kormányzat részint a jogszabályi környezettel, másrészt a működéshez szükséges támogatásokkal járul hozzá. Az állami segítség fejlődő tendenciát mutat, s bízom benne, a gazdaság teljesítő képességéhez viszonyítva ez folyamatosan tovább fog fejlődni! Már csak azért is, mert a polgárőrök egyre felkészültebben végzik önkéntes tevékenységüket, s ehhez a kormány és a Belügyminisztérium nevében is gratulálok!
Ünnepi pillanatok következtek: kétszáz új polgárőr tett fogadalmat Pocsaji Ildikó békési polgárőr, Békés város Képviselőtestületének tagja előmondása nyomán, majd dr. Kis-Rigó László megyéspüspök, a Szeged Csanádi Egyházmegye főpásztora áldotta meg a fogadalmat tett polgárőröket és a jelenlévőket. Önök polgárőrök a Teremtő munkatársai, akik a rendetlenséget, a bűnt megelőzik - mondta egyebek között az érsek.
S hogy folytatódjanak az ünnepi percek, kitüntetések, elismerések átadása következett.
Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a polgárőr mozgalomban végzett eredményes tevékenysége elismeréseként miniszteri dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Bandicz Jenőt, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége gazdasági vezetőjét, Bozsóky Ferencet, a Balatoni és Vízi Polgárőr Egyesület elnökét és Kardos Pált, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnökét. Az elismeréseket dr. Tasnádi László rendészeti államtitkár adta át.

Fuksa Ágnes az OPSZ Etikai Bizottságának tagja, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége veszi át az Országos Rendőrfőkapitánytól az elismerést
Fuksa Ágnes az OPSZ Etikai Bizottságának tagja, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége veszi át az Országos Rendőrfőkapitánytól az elismerést

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője eddigi eredményes polgárőri, polgárőr vezetői tevékenysége, valamint a bűnmegelőzés és veszélyelhárítás érdekében kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréséül Országos Rendőr-főkapitányi dicséretben és tárgyjutalomban részesítette dr. Szemán Ákost, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettesét, Orosz Tamást, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség jogi bizottságának elnökét és Fuksa Ágnest, az OPSZ Etikai Bizottsága tagját, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnökhelyettesét. Az elismeréseket Papp Károly r. altábornagy, az ORFK vezetője adta át.
A Katasztrófavédelemmel történő együttműködés terén kifejtett kiemelkedő munkája elismeréseként Főigazgatói Ajándéktárgy jutalomban részesült Flick Ádám, az Erzsébetvárosi Közbiztonsági Polgárőr Egyesület elnöke, Bodrogai Sándor, az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület elnöke és Kiss Ferenc, a Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balatonberény elnöke. A jutalmakat dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató helyettese adta át.
A Posta biztonságáért végzett kiemelkedő munkájáért a Posta Biztonságáért Érem kitüntetésben és jutalomban részesült Rátódi István, a Polgárőrség Magyarbánhegyes elnöke, Somogyi János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Kiss Viktória, az OPSZ Elnökségének tagja, a Claudius Polgárőr Egyesület elnöke. A kitüntetéseket Bobák Tibor, a Magyar Posta Zrt. biztonsági központ vezetője adta át.
Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a település és lakossága biztonságát szolgáló Polgárőrség támogatásáért a Polgárőr Város kitüntető címet adományozta Vecsés Város Önkormányzatának /Budapest/, Mohács Város Önkormányzatának /Baranya/, Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának /Békés/, Ózd Város Önkormányzatának /Borsod-Abaúj-Zemplén/, Mindszent Város Önkormányzatának /Csongrád/, Bodajk Város Önkormányzatának /Fejér/, Kisújszállás Város Önkormányzatának /Jász-Nagykun-Szolnok/, Rétság Város Önkormányzatának /Nógrád/, Százhalombatta Város Önkormányzatának /Pest/, Tiszavasvári Város Önkormányzatának /Szabolcs-Szatmár-Bereg/ és Balatonalmádi Város Önkormányzatának /Veszprém/.
„Polgárőr Község" kitüntető címet vehetett át Nyárlőrinc Község Önkormányzata /Bács-Kiskun/, Semjén Község Önkormányzata /Borsod-Abaúj-Zemplén/, Kunsziget Község Önkormányzata /Győr-Moson-Sopron/, Egyek Nagyközség Önkormányzata /Hajdú-Bihar/, Újszilvás Község Önkormányzata /Pest/, Porcsalma Nagyközség Önkormányzata /Szabolcs-Szatmár-Bereg/, Táplánszentkereszt Község Önkormányzata /Vas/ és Gyenesdiás Község Önkormányzata /Zala/.
A „Fővárosi Polgárőr Kerület" kitüntető címet Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata érdemelte ki.
Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr mozgalom támogatásáért Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette Zsolnai Józsefet, Budapest Főváros Önkormányzata közbiztonsági tanácsnokát és Békés Város Önkormányzatát.
Az OPSZ elnöke a Polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette Mészáros Csabát, a Lágymányosi Polgárőr Egyesület elnökét, Lankovics Emilt, a Pécs Belvárosi Barkóczi László PE elnökhelyettesét, Szabó Lászlót, a Kecskeméti PE tagját Szabó Jánost, a Dobozi PE elnökét, Lovász Lászlónét, a Tarcali Polgárőrség tagját, Timár Lajost, a Kiskundorozsmai Önvédelmi Csoport Polgárőrség elnökhelyettesét, Márkus Gyulát, a Gárdony Városi Polgárőrség elnökét, Madarász Istvánt, a Koroncói PE elnökét, Horváth Lajost, a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért tagját, Virág Andrást, az Agria PE tagját, Vetró Ferencet, a Kunmadaras Nagyközség Polgárőrség elnökét, Gunázer Gyulát,a Kisbér Városi PE elnökét, Leszák Jánost, a Rétság PE tagját, Csányi Jánost, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagját, Tüske Lászlót, a Csököly Falu- és Polgárőr Egyesület elnökét, Posta Józsefet, a Nyírbátori Polgárőrség tagját, Figler Jánost, a Sárpilisi PE tagját, polgármestert, Nagy Norbert Imrét, a Vasegerszegi PE elnökét, Márkus Bélát, a Balatonfűzfő Polgárőrség volt tagját és Bóbics Zoltánt, a Pacsai PE elnökét.
Tárgyjutalom adományozásával köszöntötte dr. Túrós András, az OPSZ elnöke 70. születésnapja alkalmából - egyben elismerve és megköszönve a Polgárőrség érdekében végzett áldozatos munkáját - Kitanits Lajost, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének első elnökét.
A kitüntetések, elismerések átadása után Győr-Moson-Sopron megye képviseletében Csaplár Zoltán mb. elnök - mint az előző polgárőr napot szervező szövetség képviselője - adta át Gyarmati Sándornak, a Békés MPSZ elnökének a vándorzászlót, majd Süli Károly, a Szolnoki Szigligeti Színház művésze adta elő a Bánk Bán c. operából a Hazám, Hazám című dalt.
Az ünnepséget követően a nagyszínpadon Mága Zoltán hegedűművész és „Kísérő Angyalai" adtak nagy sikert aratott műsort, ezt követően a Belencéres Néptáncegyüttes lépett színpadra, majd Jó ebédhez szólt a nóta, magyar nótaénekesek előadásában. Kíváncsi férfiszemek kísérték a hastáncos hölgy műsorát, majd Lados Károly Polgárőr Zenekara szórakoztatta a nagyérdeműt. Fürdőruhában vonultak fel a Polgárőr Nap Szépe versenyre benevezettek, majd népi hangszereket szólaltatott meg Németh György, a Tiszakürti PE tagja. Ayala énekes-humorista poénbombáin szórakozhattak ezután a színpad környékén nézelődők, Borbás Erika és Pál Tamás örökzöld dallamokat adott elő, végül Stéfán Zsolt, a Békési Polgárőrség tagja játszotta el trombitával az Il Silenziot az egész napos program zárásaként.
Persze, volt itt még sok minden más, mint a búcsúban. Valamennyi megyei szövetség érkezőit sátrakkal várták a szervezők, ahol akár főzhettek is, merthogy főzőverseny is színesítette a programot. Voltak kiállítások, ahol a közlekedési és vízi polgárőrök eszközeit ismerhették meg az erre kíváncsiak. Sétakocsizhattak, vagy éppen lovagolhattak, hajókiránduláson, vagy éppen sárkányhajóval vízitúrázhattak az érdeklődők, de kipróbálhatták a Magyar Autóklub szimulációs járművét, a „részeg szemüveget", a kicsik kerékpáros KRESZ-parkban mérhették fel közlekedési ismereteiket, célba rúgó verseny, polgárőr ismereti totó, s ki tudná felsorolni, mennyi minden várt még a résztvevőkre. S persze véradás is volt, mintegy félszázan nyújtották karjukat ezen az ünnepnapon is, hogy segítsenek a rászorulóknak.
A protokollvendégek az ünnepség után először a Békési Polgárőr Egyesület „sátrát" keresték fel, ahol a híres békési pálinkával, sült kolbásszal, hurkával, tepertővel és persze jó szóval fogadták őket. Gyarmati Sándor elnök külön is felhívta a figyelmet a békési kolbászra és a hájas süteményre. A VIP vendégek útja innen a Nagy Gyula vezette nyíradonyi polgárőrök sátrához vezetett - hosszú évek óta hagyomány, hogy felkeresik a vendégek a hajdúságiakat - ahol a szokásos gasztronómiai finomságokat - mint megjegyezték, az „alapanyag" néhány napja még a disznóólban röfögött - a hazai tojásból helyben sütött tükörtojás egészítette ki. Ennyi „élvezet" után dr. Hatala József miniszteri biztos, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke invitálta sátrukhoz a protokoll tagjait, s mutatta be: mekkora érdeklődés kíséri tevékenységüket. A legifjabbak kifestőket kaptak színes ceruzákkal, a középkorúak bűnmegelőzési prospektusok garmadával ismerkedhettek, s az idősek számára is volt sok jó szavuk, hogyan védhetik meg magukat a csalókkal, az utazó bűnözőkkel szemben.
Az OPSZ elnöke sok interjút követően dolgozott is, a Dénes Péter, a környezetvédelmi tagozat vezetője néhány tagjuk jelenlétében kérte dr. Túrós András segítségét abban, hogy a Polgárőrség e fontosnak ítélt tagozata is mind eredményesebben működhessen. Az elnök nem rejtette véka alá: maga is mellé áll a kezdeményezésnek, de előbb fel kellene mérni, hány polgárőr mutat hajlandóságot a környezet védelmére, s a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára jelenlétében kellene tartani egy fórumot, ahol bejelentenék megalakulásukat és megosztanák a jelenlévőkkel elképzeléseiket, terveiket.
Békés - Dánfokon az esti órákig szórakoztak a polgárőrök, s még az ország távoli pontjairól érkezettek is nehéz szívvel mondtak búcsút e remek ünnepnapnak. Ám indulniuk kellett hazafelé, hiszen többségükre másnap - mi több, volt akire még szombaton este, éjszaka - várt önként vállalt szolgálata...

 

Tóth Zoltán
Fotó: Sebestyén Jenő

 

Képek megtekinthetők erre a képre kattintva:

A képgaléria megtekintéséhez kattintson ide