Dallos Gyula

2018. március 18. 19:39
Dallos Gyula

Testnevelési Egyetemet végzett  szakedző, mesteredző, egyetemi lovastanár. A magyar sport nemzetközileg elismert nagykövete, a magyar lovassport örökös bajnoka. Közel 2O éven keresztül volt a díjlovagló szakág szövetségi kapitánya. Tagja a Nemzetközi Díjlovasok Klubjának, a Nemzetközi Díjlovas Edzők Klubjának, a Magyar Edzők Társaságának. A Magyar Lovassport örökös bajnoka, Vas megye örökös bajnoka, Dunakeszi díszpolgára, Széchenyi Emlékérem, Ádám Zoltán Emlékérem, Vitéz Platthy József Emlékérem, Kőrősi Csoma Sándor Emlékérem, Ments Életet Alapítvány Jószolgálati Nagykövete, Magyar Sportért Díj, 56-os Hűség a Hazáért Érdemrend Nagykereszt, Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjének, birtokosa.
A szombathelyi születésű sportoló tehetségesnek bizonyult a labdarúgásban, műkorcsolyázásban és a futásban, de végül, 1962-ben mégis a lovas sportot választotta. Először a díjugratók majd a military sportolók kőzött tűnt fel szorgalmával, tehetségével, amit akkori eredményei is bizonyítanak. Az 1972-es müncheni olimpiára még a military keret tagjaként készült. Amikor 1974-ben labdarúgás közben eltörte a lábát, egy korábbi elhatározását valósította meg, a lovas sportok közül a díjlovas szakágat választotta.
Xenophon (i.e. 434-355) által lefektetett alapeszmék a lovaglás művészetéről – ami jelenleg is a mai modern lovasművészet egyik alapja – alakította ki Dallos Gyula gondolkodását és kapcsolatát a lovakkal.
Az egyik legismertebb magyar lovas sportoló, minden idők legeredményesebb magyar díjlovasa és edzője, eddigi sporteredményei maguk helyett beszélnek.
Jelentősebb eredményei:

  • 1991 EB egyéni 7. hely, 1993-ban EB egyéni bronzérem, 1994-ben VB egyéni 7. hely. 1991-től 11 alkalommal első helyezés Világ Kupa fordulón, 6 alkalommal részvétel a Világ Kupa döntőjén, ahol 5-9 helyezéseket ért el.
  • 1967-ben Országos Lovasiskolák és Klubok bajnoka, 1969-ben Felnőtt Magyar Bajnok.
  • 1979-2003. között folyamatosan 25 alkalommal Magyar Díjlovagló Bajnok.
  • Több száz Nemzetközi Nagy Díj győztese és helyezettje. 

Két szakmai könyv szerzője, amelyekből a Dallos Gyula Lovasiskolája II. egyetemi tankönyv. Számos szakmai előadás, publikáció kötődik nevéhez, és a világ 27 országával tart szakmai kapcsolatot.
Jelenleg családjával Dunakeszin él és dolgozik, tanítványai eredményesen versenyeznek a díjlovaglás élmezőnyében.