Pénzes Gábor

2018. március 18. 20:30
Pénzes Gábor

1966-ban született Budapesten. Már kora gyermekkorában kapcsolatba került a lóval és a lovas világgal édesapján, id. Pénzes Gáboron keresztül, aki az 50-es években kezdett lovagolni és versenyezni a Nemzeti Lovardában, ahol abban az időben mára már legendássá vált lovasokkal dolgozott együtt. Katona idejét Kiskunhalason töltötte, ahol jó barátságba került és együtt versenyzett Sallay Sándorral is.
Ifj. Pénzes Gábor első lovagló leckéit tehát édesapjától kapta. Később a 80-as években lovagolt Fülöp Melindánál, majd Szabados Gyulánál, akivel több éven át dolgozott együtt, ekkor kezdett el versenyezni díjugratásban. A katonaság után Vác mellé került, ahol Szemere Csaba tanítványa lett, aki meghatározó útravalóval látta el lovas szakmailag és emberileg egyaránt. Ezt követően a töki Vadaskerti ménes alkalmazásába került, mint belovagló, ahol telivér tenyésztés folyt és a ménes által tenyésztett egyedekkel belovaglás után versenyezni kellett. 1990-ben felvételizett Kaposvárra az egyetemre, és a sikeres felvételi után beiratkozott a Lovas Akadémiára. Itt Monspart Gábor tanítványaként járta végig a 3 éves képzést, majd a vizsga letétele után lovasedző lett.
Három évig Ausztriában dolgozott belovaglóként, ahol versenyekre kellett lovakat képeznie és lovak vásárlásakor tesztlovas volt. Miután hazajött újra a töki méneshez került, mint ménesvezető. Ekkorra a ménes már profilt és tulajdonost váltott, lipicai és ügető lovakat tenyésztett. A fajta jellegének megfelelően – lipicai – bemutatókra lovagolt méneket és ekkor kezdett el huszár hagyományőrzéssel is foglalkozni.
Kijutott Spanyolországba is két egymást követő évben, ahol a Jerezi Lovasiskolában is járt, tanulmányútja során megismerkedett a magasiskolás lókiképzéssel, valamint az ilyen jellegű képzésre alkalmas barokk lófajtákkal.
Jelenleg ló és lovas kiképzéssel foglalkozik hivatásszerűen, bemutatókon, rendezvényeken vesz részt, mint lovas és mint kiképző. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovassági tanácsadója, a Testnevelési Egyetem Lovaskultúra Szakcsoportjának meghívott előadója."