Pischoff Ferenc

2019. május 08. 21:22

Kutyás polgárőrként a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja.
1974 óta tartja, neveli, tanítja, képezi a kuvaszait. Feleségével 1975-ben megalakította a Bátor Kuvasz Tenyészetet. Kiemelt céljuk volt a kuvasz munkaképességének, egészségének, standard szerint előírt küllemének a megőrzése. Kuvaszaik számos hazai és nemzetközi díjat nyertek. Tenyésztői munkájuk csúcsa volt, amikor a Bátor Kuvasz Kennel az év tenyészete lett. Mestertenyésztő címet értek el.
1970 –es évek második felében csak kuvaszokból álló bemutatócsoportot hozott létre. Kivételes adottságokkal megáldott őshonos magyar kutyafajtánkra hagyományőrző bemutatóival azóta is igyekszik felhívni a figyelmet itthon és külföldön.
Több évtizede folyamatosan jár kuvaszaival óvodákba, iskolákba, nyári táborokba. Ezeken a találkozókon a kulturált kutyatartásról, a kuvasz történetéről, régi és új munkaterületéről, „használhatóságáról” beszélget velük. Az előadás végén testközelből is megismerkedhetnek kuvaszaival, bevonja őket az ügyességi engedelmességi feladatokba.
20 éve folyamatosan vezet magyarfajta pásztorkutyáknak kutyaiskolai foglalkozást. Tanítványai a kutyás sportokban kiváló eredményeket értek el.
Kuvaszaival számos kutyás sport versenyen vett részt. Első helyezéseket, Országos Bajnoki, és Világkupa címet ért el, a Magyar Pásztorkutyák Munkaversenyén. Sikeres munkavizsgát tett, pl.: K-1 K-2 majd BH 1-2-3, IPO I, „BE” és TKV.
Kiképzés terén, „Mesterkiképző” címet ért el.
Kinológiai tudásának növelése érdekében, - miután a kutyás sport mindig is meghatározta életét - először -„FCI Őrző- Védő Teljesítménybíró”, majd -„FCI Terelőbíró” képesítést szerezett.
Négy évig volt a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének /MEOE/„Puli, pumi, mudi klub” kiképzési vezetője. Ugyancsak négy évig volt vezetőségi tag a MEOE Őrző-védő Bírói Testület Etikai és Fegyelmi Bizottságában. A Duna Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület alapító vezetőségi tagja. 1988 óta, a MEOE Kuvasz Klub vezetőségében aktívan vesz részt.
Jelenleg a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület (államilag elismert tenyésztői szervezet) elnöke, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége /MEOESZ/ Terelő Bírói Testületének, valamint a Terelő Kutyás Sportbizottságának elnöki tisztét tölti be.
1999-ben megírta a Magyar Pásztorkutyák Munkaversenyének versenyszabályzatát. Ez a kutyás versenysport 2000 áprilisban indult útjára. 2004-ben a MEOE Országos Elnöksége felvette kutyás sport rendezvényei közé. 2015 – ben köszöntötték az 1000. versenyzőt. Kétszer szervezte meg a Magyar Pásztorkutyák Munkaversenyének Világkupáját, Kecskeméten és Gödöllőn, amelyen számos külföldi versenyző vett részt. A magyar terelősport elindításában aktívan tevékenykedett, valamint a verseny szabályzatának kialakításában közreműködött.
A kuvasz tenyészszemléken a viselkedést felmérő, minősítő, Alaptermészet Vizsgálatot hosszú évtizedek óta vezeti, követelményrendszerét kuvaszos tapasztalataira alapozva írta meg.
A MEOESZ Országos Elnöksége 2015-ben elfogadta a kultúr környezetben élő őrző-védő pásztorkutyák „BE” vizsgaszabályzatát, amelyet egy feladat kivételével Pischoff írt meg. Nemzetközi FCI elfogadása ez évre (2019) várható.
2007–ben a magyar kutyafajták hazai és külföldi népszerűsítéséért végzett munkáját a MEOE kitüntetéssel ismerte el.
2011–ben a magyar kutyafajtákért végzett munkájáért „Életműdíjjal” tüntetette ki a MEOE.
2013-ban kapta meg a „MEOE Aranykoszorús jelvényét”.
2017-ben a MEOESZ, szeretett kutyafajtája a kuvaszért végzett munkájáért „Életműdíjjal” tüntette ki.
Keszi Jázmin kuvasza, 2018. 05. 24-én a "Kutyavezető Képző Állatfelügyeleti Központban" Dunakeszin, a "Járőrszolgálat ellátására alkalmas bejegyzést kapott.” Sikeresen teljesítette a polgárőr kutyák "Alkalmassági és Teljesítménybírálati Rendjét". Jázmin ezáltal Magyarország első hivatalos vizsgát tett polgárőr kuvasz kutyája lett. Ezzel a teljesítményével tisztelgett a múltnak egyben követendő utat mutatott a jelen és a jövő kuvaszainak.
Pischoff Ferenc nős, három gyermek édesapja, öt unoka boldog nagypapája.