Sallay Sándor

2018. március 18. 20:00
Sallay Sándor

Családi körülményei miatt adott volt a lóval kapcsolata. Édesapja, Sallay Bertalan huszár alezredes, az örkénytábori Lovagló- és Hajtótanárképző Iskola tanára (1932-1939), 1933-ban az olimpiai díjlovagló csoport tagja volt. Azonban nemcsak édesapjától tanult lovagolni. Tíz éves korában a budapesti galopp pályán gróf. Pejacsevich istállójában került közelebb a lovakhoz. 1952-től síkversenyen indult Hódmezővásárhelyen. 1953-tól a vásárhelyi állami méntelepre járt lovagolni, részt vett az 1954-es örkényi Öttusa Világbajnokságra kiválogatott mének edzésében. 1956-ban Békéscsabán az Országos Bajnokság győztese 1600 méteren Csillag nyergében. Eredménnyel indult távlovaglásban is, 50 km-es távon Gyoma és Békés között.
1957-től Budapesten a Tattersallban folytatta, mint hivatásos belovagló a Bábolnai Export Istállónál. Oktatói olyan legendák voltak, mint Vitéz Bükkhelyi Gábor, Galkó Ernő, dr. Reznek Jenő, Szerencsi Sándor spanyoliskolás főidomár, hétvégeken pedig Hazslinszky-Krull Géza tartotta a foglalkozásokat számára idomításból.
1958-ben bevonult katonának Kiskunhalasra. A Határőrség Lovasiskolájában Bodó Imre és Bábel József felügyelete alatt lovagolt. Innen 1961-ben kerül át Bábolnára, ahol dr. Antunovics Dániel ménesvezető és Szemerényi Lajos törzstenyésztő mellett volt asszisztens, ivadékvizsgáló, valamint belovagló lovas Babochay Farkas Sándor irányítása alatt.
1962-ben Jászberénybe került át, ahol Sz. Szász Iván mellett tenyésztési felügyelő és belovagló. Itt a bábolnai arab országos fedezőménekből elsőként Koch-ötöst állított össze, melyet Bécsben, Frankfurtban, Dortmundban és Kecskeméten mutatott be 1963-ban.
1965-ben Mezőhegyesre helyezték, ahol tenyésztési felügyelőként és belovaglóként megbízást kapott Ramzes Junior belovaglására és vizsgáztatására. A bérmén NSZK tulajdonban volt, Máchánszky Gyula és Magyar Imre felügyelete mellett történt az idomító és ugrókiképzése.
1966-ban a Lótenyésztési Felügyelőség megszűnt, és az átszervezések korszaka következett. Hazánkban a helyzet ekkoriban nem kedvezett a lovas szakmának… Sallay Sándor ideiglenesen elhagyta Magyarországot…
Külföldön kapcsolatba került vitéz Hanthy László és báró Splényi Géza lovaglótanárokkal, aki segítették a beilleszkedését. A warendorfi lovaglótanári vizsga és a német Mezőgazdasági Minisztérium különbözeti vizsgája után 1971-től tagja a Hivatásos Lovasok és Hajtók Szakcsoportjának Németországban. Továbbképzői Klaus Wagner olimpiai military lovas (1956. Stockholm), dr. Reiner Klimke military és díjlovagló Európa és Világbajnok, valamint Egon von Neindorff volt, akinek klasszikus magasiskolája volt Karlsruheban.
A lótenyésztésben és a lovas sportban helyezkedik el. A Trakehner Szövetség megbízásával 20 éven át vezetette a württembergi Trakehneni Mintaménest nyugdíjazásáig, mint ménesvezető és lovaglótanár.
Már a ’70-es évek közepétől többször felkínálták részére a német állampolgárságot, azonban azt nem fogadta el, mivel magyar állampolgárságáról nem volt hajlandó lemondani. „Ott volt a munkahelyem és lakóhelyem, de az otthonom mindig is Magyarország maradt” – vallja Sallay Sándor.
1998-tól Magyarországon részt vesz a Furioso North-Star Tenyésztő Egyesületben, mint tenyésztő bizottsági tag.
2004-ben végleg hazaköltözött Tiszaalpárra, hogy szakértelmével a továbbiakban hazáját szolgálja.
A Seniorok Egyesülete a Magyar Lovassportokért alapító tagja. Az Egyesület célja a kiemelt, elismert lovas szakemberek gazdag tapasztalatainak széleskörű hasznosítása, az időszerű, aktuális feladatokra. Ennek kapcsán érezte kötelességének, hogy támogassa az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának munkáját, mint aktualitást. Jelenleg Tiszaalpáron és feleségével, és aktívan részt vesz a lovasok elméleti és a gyakorlati oktatásában is.
Sallay Sándor mottója: „Mutassunk példát! Visszaadni a magyar lovaskultúra értékeit az örkényi módszer szerint idomított, őshonos magyar lovakon keresztül. A múlt, a jelen és jövő kapcsolata legyen tájékozódási pont a lovasok kiképzésében.”
Az oktatási tevékenységéért az OPSZ 2015. október 1-jén a Polgárőr Érdemkereszt aranyfokozatában részesítette.
A Magyar Lovassport Szövetség a magyar lovaskultúráért végzett kiemelkedő tevékenységéért Sallay Sándort 2019. február 15-én Gróf. Széchenyi István Emlékéremmel tüntette ki.