Díjakat és járműveket is átadtak a közgyűlésen

2021. június 27. 16:46
Közgyűlésen értékelte tavalyi munkáját a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség, majd az idei költségvetést és az elnökség pandémia idején hozott korábbi döntéseit is elfogadták a szervezet tagjai pénteken, Helvécián. A közgyűlés után az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke és a megyei rendőr-főkapitány elismeréseket adott át a polgárőröknek és a velük közös szolgálatot ellátó rendőröknek
20210627-bkkgy2A közgyűlés a koronavírusban elhunyt polgárőrök emlékére egy perces megemlékezéssel kezdődött, majd évértékelő következett. Dr. Fekecs Dénes megyei elnök évértékelőjében elmondta, hogy a polgárőr egyesületek terveit alapjaiban felülírta a koronavírus-járvány és mind országosan, mind megyei szinten a polgárőrség 30 esztendős történetének legnehezebb és legveszélyesebb éve volt a tavalyi. Egy addig sosem tapasztalt helyzettel kellett szembenézni, amihez az OPSZ vezetése minden lehetséges segítséget megadott a megyei szövetségnek.

A polgárőr munka középpontjába a karitatív tevékenység került. Különösen sok segítséget nyújtottak a polgárőrök az idős emberek szociális ellátásában, az ételszállításban, a gyógyszerek kiváltásában és a betegszállításokban.
Fekecs Dénes megköszönte a tagegyesületek áldozatos munkáját és felolvasta a bajai kórházparancsnok és a kiskunhalasi kórház vezetésének köszönőlevelét, melyekben hálájukat fejezik ki a polgárőrök oltási pontokon végzett szolgálatáért.

A polgárőrök rendíthetetlen helytállását méltatta dr. Túrós András, az OPSZ elnöke is köszöntőjében és kiemelte, hogy a Bács-Kiskun megyei polgárőrök országos szinten is trónkövetelők lettek tavalyi eredményeik alapján.

- A színvonalas vezetés is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen eredményeket értek el munkájukban és ennek köszönhetően a polgárőrség fellegvárának tekinthetjük a megyét - mondta dr. Túrós András, majd sorra vette a megyei polgárőrség erősségeit. - Nagyon erős a megye a polgárőrség létszámában a maga mintegy 4500 polgárőrével. Nagyon jó a polgárőr sűrűség és a szervezettség a megyében, illetve élen járnak a szolgálati órák számában is. A megyei szövetség és a tagegyesületek munkájukkal jelesre vizsgáztak - illette elismerő szavakkal a megyei polgárőrséget az elnök, hozzátéve, hogy nem tudja eléggé méltatni a polgárőrök önfeláldozó karitatív munkáját.
A szervezet 30 éves évfordulójáról is szólt. - A polgárőrség kezdetben szükség volt, majd a szükségből gyökér lett, egy olyan erős civil mozgalom, melyre ma már mindenhol szükség van - mondta dr. Túrós András.

Dávid Károly dandártábornok, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is köszönetet mondott a polgárőrök áldozatvállalásáért, a közös szolgálatellátásért és a migrációs nyomás elleni küzdelemben nyújtott segítségért.
Kerényi János országgyűlés képviselő is elismerően szólt a polgárőrség munkájáról és elmondta, hogy a jövő évtől a polgárőrség állami támogatása 1 milliárd 50 millió forintról 1 milliárd 250 millió forintra nő.
A közgyűlésen részt vett még Kovács Ernő, a Bács-kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

Az OPSZ elnöke a Polgárőr Mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesítette Timafalvi László ezredest, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vezetőjét, Kőhalmi Csaba alezredest, a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség vezetőjét, Lemle Zoltán dunafalvai és Babar István gátéri egyesületi elnököt.
Polgárőr Érdemkereszt Ezüst Fokozata elismerésben részesült Szilágyi Gábor alezredes, a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség helyettes vezetője, a Határrendészeti Osztály vezetője, Varga Róbert őrnagy, a Solti Rendőrőrs őrsparancsnoka és Garzó József helvéciai polgárőr.
A Polgárőr Érdemkereszt Bronz Fokozatát kapta Bajnai Viktor főtörzsőrmester, balotaszállási körzeti megbízott, Szántó Mihály kiskunhalasi és Brassói Edvárd Ferenc bajai polgárőr.

Dávid Károly főkapitány elismerésben részesítette Szőnyi Jánost, a madarasi egyesület elnökhelyettesét, Duzmath Györgyöt, a ballószögi egyesület elnökét, Harcsa Sándor akasztói egyesületi elnököt, Móczár László petőfiszállási egyesületi elnököt és Göcsei Jánost, a katymári egyesület elnökét, valamint a Kiskunmajsai Polgárőr Egyesületet és a Kelebiai Polgárőr Egyesületet. Külön elismerésben részesítette dr. Fekecs Dénes megyei elnököt.
Az elismeréseket követően robogókat és kerékpárokat is átadott a megyei szövetség. Két-két szolgálati kerékpárt kapott a miskei, a kalocsai, a dunapataji, a dávodi, a dunafalvai egyesület, egyet-egyet az Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület, illetve a Kecskeméti Lovas Polgárőr Egyesület. Egy-egy robogót adtak át az ágasegyházi és a szakmári egyesületnek.