Elméleti és gyakorlati képzés Lakiteleken (+ fotók)

2019. november 01. 17:12
Elméleti és gyakorlati képzés Lakiteleken (+ fotók)

Első alkalommal zajlott párhuzamosan elméleti és gyakorlati képzés Lakiteleken, a Népfőiskola Alapítványnál, ahol lovas polgárőreink használatba vették a Hungarikum Liget újonnan átadott lovardáját.

2019. október 25-27-ig, első alkalommal zajlott – egy helyen és egy időben – párhuzamosan Lakiteleken járőrvezető I. elméleti képzés, és járőrvezető II. szintű gyakorlati képzés, köszönhetően a közelmúltban befejezett infrastrukturális fejlesztéseknek. A lovas polgárőr szolgálat földrajzi központjában, a Népfőiskola Alapítványnál 2013 óta rendszeres a lovas polgárőrök elméleti képzése. Most már a szeptember végén frissen átadott, jól felszerelt akadályparkkal és fedett lovas pályával is rendelkező lovarda is várja a lovas polgárőr szolgálat képzésein résztvevőket. További képek itt, illetve a FotóalbumbanLovasaink először vehették birtokba az ügyességi feladatok lovaglására kiépített, kifejezetten a polgárőr használati lovaglás igényeihez igazított új kültéri pályát, amelyen nem csak szintkülönbségeket, de vizes akadályokat és lóúsztatásra alkalmas vízfelületet is kialakítottak. A lovardában Dallos Gyula mesteredző szárnyai alatt 7 lovas polgárőr és a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának 2 lovas rendőre csiszolhatta lovas tudását magas színvonalon, embert és lovat próbáló munkában. Pénzes Gábor lovasedző pedig a polgárőrök és lovas rendőrök képzésében elengedhetetlen, a lovakat különleges helyzetekhez és hatásokhoz szoktató extrém pálya lovaglását segítette iránymutatásaival.
Mindeközben ezzel párhuzamosan, az elméleti képzésen 7 megye 11 egyesületéből 23 fő polgárőr, illetve a Miskolci Önkormányzati Rendészet 2 lovas mezőőre vett részt.További képek itt, illetve a Fotóalbumban Az előadások a megszokott képzési rend szerint zajlottak, tartalmaztak lovaglás elméleti, lovas polgárőr ismereti és használati lovaglás elméleti témákat. Pénzes Gábor lovasedző a ló használatáról, egészségének megőrzéséről, ezen belül az idomítás fontosságáról beszélt. Dr. Kulik Mónika állatorvos (Naszályi Sólyom Polgárőr Egyesület) anatómiai ismeretekkel és állategészségüggyel kapcsolatos tudnivalókat osztott meg a tanulókkal. Dr. Rácz Adrienn lovaskultúra oktató (OPSZ Lovas Tagozat elnöke) lovas polgárőr ismereteket, Boros Tibor (Ócsa Városi Polgárőrség alelnöke) rádióforgalmazási ismereteket adott át. Széplaki Pál mesteredző, lovas szakmérnök, díjugrató olimpikon válogatott a tereplovaglással kapcsolatos tudnivalókat ismertette, míg Lezsák Levente a Testnevelési Egyetem Lovaskultúra oktató képzésének előadója a lovakkal való kommunikációról, a ló viselkedési jellemzőiről, a felmerülő rossz szokásokról és az azokról való leszoktatás módszereiről adott elő a tanulóknak. A képzés ideje alatt lovasainknak lehetősége nyílt kötetlen beszélgetésre e kiváló szakemberekkel.

A képzés végén a lovas végzettséggel nem rendelkezők, összesen 16 fő polgárőr és 1 fő mezőőr írt sikeres eredménnyel lovas járőrvezető I. szintű elméleti tesztlapot. Gratulálunk mindnyájuknak a sikeres vizsgához! Kívánjuk, hogy a képzésen megszerzett gyakorlati és elméleti tudás segítse őket a mindennapi szolgálat során.

 

(Írta: Nikoletti Petra, fotó: Hamar György)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban