Emlékérem a solti polgárőrségnek

2019. március 20. 18:59
Emlékérem a solti polgárőrségnek
Idén márciusban ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Solti Polgárőr Egyesület. Születésnapi ajándékuk a Solt Városért Emlékérem volt, amit szombaton vehettek át a művelődési házban tartott díjátadó ünnepségen. Az emlékérmet Lencsés Sándor, az egyesület elnöke vette át Kalmár Pál polgármestertől.
Húsz éve, egy baráti beszélgetés közben született meg a polgárőr egyesület megalakításának ötlete Lencsés Sándor fejében. Elképzelése nyitott fülekre talált Bíró István személyében, így ketten láttak neki a szervező munkának. Az alakuló közgyűlést 1999. március 9-én tartották meg.
– Sok solti alapító tagunk volt, többek között magam is, akik úgy gondoltuk, egyik legfontosabb igénye, vágya a település lakóinak, hogy biztonságban érezhessék magukat otthonukban. Az első évben már negyvenöt hadra fogható tagunk volt. Két esztendeig saját gépkocsinkkal járőröztünk, az üzemanyagköltséget is saját zsebből fizettük ki – idézte fel a solti polgárőrség megalakulásának történetét Lencsés Sándor elnök.
A polgárőrség létjogosultsága, hasznossága rövid időn belül tudatosult az itt élőkben. A működés költségeihez kezdetben a vállalkozók járultak hozzá. Évek óta az önkormányzat és az Országos Polgárőr Szövetség anyagi támogatásával működik az egyesület. Első szolgálati járművüket a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetségtől kapták, ami sajnos nem sokig bírta. Nem sokkal később sikerült az egyesületnek egy megbízható gépkocsit vásárolnia. Járműparkjuk tavaly év végén a rendőrségtől kapott autóval gazdagodott, így ma már két gépkocsival tudják bejárni Solt, Járáspuszta és Tételhegy bel- és külterületét.
– Polgárőrségünk tagjai éves átlagban összesen csaknem háromezer órát töltenek szolgálatban. Heti több alkalommal járőrözünk, biztosítjuk a városi rendezvényeket, segítjük a rendőrség, a családsegítő szolgálat, és a civil szervezetek munkáját. Nagy hangsúlyt helyezünk a továbbképzésre is, rendszeresen tartunk előadásokat, az itt megszerzett ismeretek (elsősegélynyújtás, intézkedési szabályok stb.) polgárőreink minden napi tevékenységét segíti – tette hozzá az elnök.
A solti polgárőrök kiváló kapcsolatokat építettek ki a megyei polgárőr szövetséggel, a rendőrséggel, a város vezetésével, és természetesen a település lakóival is. Munkájukat megbecsülés övezi, egyesületük 2006-ban kapta meg az „Év Polgárőr Egyesülete” címet, tagjaik közül nagyon sokan részesültek megyei szintű elismerésben. Lencsés Sándor immáron öt esztendeje elnök helyettese a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetségnek.
– Számunkra legértékesebb és a legrangosabb kitüntetés a most megkapott Solt Városért Emlékérem. Hiszen nincs nagyobb öröm, mint amikor az település ismeri el munkánkat, amelynek biztonságáért dolgozunk húsz esztendeje, nap, mint nap – hangsúlyozta Lencsés Sándor.
A fejlődés nem áll meg. A solti polgárőrség ma már megfelelő eszközállománnyal rendelkezik, ám  legfontosabb céljuknak az állomány összetartozásának erősítése mellett, új tagok toborzását tartják, illetve, hogy valamennyi polgárőrnek formaruhát tudjanak biztosítani.

(Gulyás Sándor)