Kecskeméten is elindult

2016. július 18. 19:49
Kecskeméten is elindult
A nagyvárosok bűnmegelőzésének hatékonyságát fokozandó az Országos Polgárőr Szövetség és az Országos Rendőr-főkapitányság meghirdette a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programot, amely a közbiztonság erősítését és a lakosság biztonságérzetének javítását szolgálja. Július 12-én Kecskeméten is elindították ezt a programot.
Az ország más nagyvárosait követve július 12-én Kecskeméten is elindult a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program, miután Tarnóczy László rendőr ezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság kapitányságvezető-helyettese, Gaál József, Kecskemét alpolgármestere, Csíkos Imre, a Kecskeméti Városrendészet vezetője, dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, valamint négy polgárőr egyesület vezetője aláírásukkal ellátták az együttműködési megállapodást. Kecskeméten ugyan nyolc polgárőr egyesület működik, ám közülük csak a négy legnagyobb és legaktívabb egyesületet vonták be a programba.
Dr. Fekecs Dénes beszédében kiemelte, hogy a városok más közbiztonsági kihívással küzdenek, mint a falvak, ezért is fontos, hogy a rendőrök és a polgárőrök, illetve az önkormányzatok még aktívabban működjenek együtt. A tipikus nagyvárosi kihívások között említette a sok embert vonzó eseményeket, illetve a fiatalok által látogatott szórakozóhelyeken, azok környékén felmerülő feladatokat. Célként fogalmazta meg, hogy felsőfokú oktatási intézményben, a kecskeméti egyetemen is alakuljon polgárőr egyesületet, illetve szeretnék a városi körülményekre adaptálni a kisebb településeken sikeresen működő programjaikat. Ennek keretében főleg az idősekre fókuszálnak majd. Kiterjesztik a falvakban jól működő Szomszédok egymásért „mozgalmat” is, hogy a városi emberek is jobban figyeljenek egymásra. Szeretnék majd kihasználni a különböző közbiztonsági egyeztető fórumok adta lehetőségeket, a lakosságot tájékoztatni a bűnmegelőzési módszerekről, a területen előforduló eseményekről.
Gaál József örömének adott hangot a program elindulásával kapcsolatban. Rámutatott, hogy Kecskemét az elmúlt években dinamikus fejlődésen ment keresztül, mely magával hozza a város lakosságszámának növekedését is, ami nagyobb terhet ró a város közbiztonságáért dolgozókra. Hangsúlyozta: még szorosabbra kell fűzni a Rendőrség, a Polgárőrség és az Önkormányzat közti hármas együttműködést.
Tarnóczy László ezredes rámutatott: a programban szereplő programpontok 90 százalékát már hosszú évek óta megvalósítják, viszont a programnak köszönhetően „kicsit felrázzák magukat” és még eredményesebbek lesznek.

Forrás: Baon.hu