Képzéssorozat a határvédelmi polgárőröknek

2017. május 28. 22:22
Képzéssorozat a határvédelmi polgárőröknek

Elkezdődött az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozatának szervezésében a határvédelmet segítő polgárőrök képzési sorozata. Ennek keretén belül május 20-án, Bácsalmáson tartottak szakmai fórumot.

 

Az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata szervezésében május 20-val megkezdődött a Határvédelmi Polgárőrök migrációs feladatokkal kapcsolatos szakmai képzése. Elsőként a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség határvédelmi polgárőreinek szerveztek fórumot Bácsalmáson, melyet Bokányi Zoltán, a Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnökségének tagja, a Bajai Polgárőr Egyesület elnöke és Schütz István rendőr alezredes, megbízott határrendészetikirendeltség-vezető szervezett.

Torma Sándor rendőr ezredes beszél a polgárőrök munkájának fontosságárólElőször Bokányi Zoltán köszöntötte a fórum résztvevőit, majd Csorba Sándor elnök mutatta be az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozatának működését, célját, feladatát, a határvédelmi polgárőrök alap- és kiegészítő feladatainak végrehajtását. Torma Sándor rendőr ezredes a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szolgálatának vezetője tájékoztatást adott a megye migrációs helyzetéről és az ebből következett feladatokról. Kiemelte a Polgárőrség, mint stratégiai partner fontos szerepét, majd megköszönte az eddig nyújtott segítséget. Ezután a Határrendészeti Kirendeltség vezetői értékelték a kirendeltség migrációs helyzetét, kiemelték a határvédelmi polgárőrökkel való együttműködés fontosságát, gyakorlati tapasztalatokat, további felkészítéshez felajánlották a helyiséget és a szaktudást. Melegh Dénes honvéd százados Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmazási Kötelék Parancsnokságának képviselője az előadásában a honvédség polgárőrség közötti együttműködésről beszélt, és kiemelte, hogy a polgárőrök a nagy helyismeretüknek köszönhetően kiváló segítséget nyújtottak a mélységi területen való szolgálat ellátáshoz, a közlekedés és az utak járhatóságáról.
Ifj. Engi Imre határvédelmi polgárőr, a Bácsalmási Polgárőr Egyesület elnökség tagja előadásában ismertette a határrendészettel való együttműködést, a közös és önálló szolgálatellátás tapasztalatait. Varga Sándor a Kelebiai Polgárőr Egyesület Elnöke, Járási koordinátor előadásában értékelte a Kiskunhalasi Járás határterületi határvédelmi polgárőrök tevékenységét, részvételét a migrációs feladatokban, új jelenségek tapasztalatait, az együttműködés megvalósulását.
A fórumon elhangzottakat Csorba Sándor foglalta össze, és ajánlásokat tett az egyesületeknek a határvédelemben résztvevő szervezetekkel való együttműködés további lehetőségeinek keresésére, erősítésére, a polgárőr szolgálat ellátásának speciális feladataira. Zárszóként pedig kiosztásra kerültek a “Határvédelmi Polgárőr” feliratú karjelzések, melyet a továbbiakban a szolgálatellátás során fognak majd viselni.