Lovas polgárőr képzés Kecskeméten

2017. május 19. 19:38
Lovas polgárőr képzés Kecskeméten
2017. január 1. napján az OPSZ Szolgálati Szabályzata akképpen változott, hogy a külterületi portyaszolgálat csak lovas járőrvezető I. minősítéssel rendelkező lovas polgárőr vezetésével adhat szolgálatot. Ezen lovas szakmai szűrő alkalmazása fontos volt a balesetek megelőzése, a lovas járőrszolgálatok hatékonyságának és minőségének emelése érdekében. Ennek jegyében az OPSZ Lovas Tagozat tavaly a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektetett a gyakorlati oktatások szervezésére. 2016-ban az ország 9 pontján készülhettek fel a lovasok a szolgálatra és teljesíthettek járőrvezetői gyakorlati szintfelmérőt lovaikkal. Hasonlóképp lesz ez idén is, mivel a Tagozat folytatja a szolgálatokra történő tudatos felkészítést.

A rendezvénysorozat első helyszíne idén is Kecskemét volt, ahol a Hírös Lovardában május első péntekjétől három napon át, 7 polgárőr egyesület 19 polgárőr lovasa csiszolta lovas tudását. Nemcsak környékbeliek voltak a részt vevők. Voltak, akik Alsónémediről, Gödről, sőt Kisbérről érkeztek lovukkal, hogy a polgárőrséget segítő neves lovas szakemberektől tanulhassanak.
Az idomító lovaglást a külföldről hazatért, nemzetközi szinten elismert neves lovas szakember Sallay Sándor oktatta, aki – a Senior Lovasok Egyesülete a Magyar Lovassportért tagjaként – immár második éve rendszeresen karitatívan osztja meg a legendás örkénytábori lovaglótanároktól megszerzett tudását a polgárőrökkel. Pénzes Gábor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség tagja pedig idomító lovaglást és csapatmozgást egyaránt vezényelt az önkéntes bűnmegelőzőknek. A képzésből nem maradhatott ki természetesen az extrém feladatok gyakorlása sem, mivel a polgárőr szolgálatokban részt vevő lovak különleges felkészítést igényelnek, hogy váratlan helyzetekben is a lovasuknak engedelmesek maradjanak. A váratlan hang-, fény és egyéb szokatlan hatásokra Nádai Nagy Péter lovastréner és bíró, az OPSZ Lovas Tagozat elnökségének lovasok és lovak kiképzéséért felelős tagja okította a párosokat. Nádai Nagy Péter országszerte ismert a lovak kiképzésében szerzett tapasztalatáról, így nem meglepő, hogy a lovasok visszajelzése alapján rendkívül hasznosnak bizonyult az általa tartott azon gyakorlati óra is, amelynek során a lovakkal való kommunikációt szemléltette egy általa ismeretlen, problémás lóval.
A lovasok napi kétszer, reggel és késő délután szálltak nyeregbe. Még az eső sem riasztotta őket vissza, pedig több alkalommal is bőrig áztak. Amíg a lovak pihentek, a lovasoknak nem volt megállás. Elméleti lovas órákon vettek részt annak érdekében, hogy az oktatókkal a lovas edzések során tapasztalt hibákat és kijavításuk módját átbeszéljék, valamint lovas ismereteiket bővítsék.
A részt vevők közül volt, aki azért érkezett, hogy számot adva tudásáról megszerezze a járőrvezető I. avagy II. képesítést, illetve lovát minősítse adott feladatkategóriára. A szintfelmérő teljesítése azért szükséges, mivel e lovasok és lovak lakott területen is járőrözhetnek, rendezvényt biztosíthatnak, ami nagyobb felelősséggel jár és magasabb szintű tudást igényel mind a polgárőrtől, mind lovától, mint általában a külterületeken végzett portyaszolgálat.
A részt vevők között azonban akadtak olyan járőrvezetői minősítéssel már rendelkező lovasok is, akik a tudásuk további csiszolásáért dolgozták végig lovukkal a feszített tempójú három napos képzést.

A képzésen 7 polgárőr lovas szerzett járőrvezető I. minősítést, valamint 8 ló minősült fel járőrvezető I. szintű lóvá, továbbá 1 fő járőrvezető II. minősítést szerzett.
Külön köszönet illeti az Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület elnökének, Bérczy Gyulának, aki gondoskodott, hogy a képzésben a megfelelő akadályok rendelkezésre álljanak és a kecskeméti ifjú polgárőröknek, akik kitartó és fáradhatatlan pályaszolgálatnak bizonyultak az eső ellenére.
További tervezett oktatási helyszínek évközben:

  • május hó 26-27-28. - Lovas Udvarház Szedres (Tolna megye)
  • június 2-3-4. - Sokorópátka – Sokoró Fogadó (Győr-Moson-Sopron megye)
  • július 7-8-9. - Siklós (Baranya megye)
  • július hó 14-15-16. - Dunaharaszti (Pest megye)
  • július 28-29-30. - Ajak (Szabolcs-Szatmár megye)
  • szeptember 8-9-10. - Petőfibányai Lóbarát Egyesület, Petőfibánya (Heves megye)
  • szeptember hó 1-2-3. - Dunaharaszti (Pest megye)
  • október hó 27-28-29. - Tatabánya Síkvölgyi Lovarda (Komárom-Esztergom megye).

További képek itt, illetve a Fotóalbumban