Lovas polgárőrök alapképzése Tiszaalpáron

2019. május 30. 16:44
Lovas polgárőrök alapképzése Tiszaalpáron
Gyakorlati alapképzést tartott május 18-19-én, Tiszaalpáron, a Bársony Lovasudvarban az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata. A képzésen 20 polgárőr vett részt 12 lóval.

A házigazda Tiszaalpári Polgárőr Egyesület mellett a polgárőrök a lakiteleki, kiskunfélegyházi, nyárlőrinci, kecskeméti, lajosmizsei és a paksi polgárőr egyesületek kötelékéből érkeztek. A felsorakozott polgárőr lovasokat Bársony István a Tiszaalpári Polgárőr Egyesület elnöke és Rácz Adrienn, az OPSZ Lovas Tagozat elnöke köszöntötte. 
További képek itt, illetve a FotóalbumbanA lovasok a Caprilli alapfeladatokat gyakorolhatták Sallay Sándor lovaglótanár és Domoszlai Dániel ny. r. alezredes, lovasedző vezetésével. A ló nélkül érkező kezdő ifjú polgárőr lovasok futószáron tanulhatták az alapülést. A két nap folyamán, osztálylovaglással, csapatmozgással és használati lovaglási feladatokkal készültek a járőrvezető I. szintű szintfelmérő vizsgára. A lovas polgárőrök esetében rendkívül fontos ugyanis a kiváló lovaglótudás. A gyakorlati felkészítésnek ezért fontos alapjai az osztálylovaglás, a csapatmozgás, ahol párban, négyes kötelékben és vonalban is szükséges az együttes tevékenységet megtanulni, begyakorolni. Mivel a ló menekülő állat, ezért nagyon fontos a lovak érzéketlenítése is, mivel mind a közúton, mind a rendezvényeken, biztosítási feladatokban nagyon sok környezeti hatás éri a lovakat, különböző zajok, hanghatások, tárgyak jelenléte. Ezért, a használati lovaglás során, a lovakat hozzá kell szoktatni ezekhez az extrém helyzetekhez, hogy minden esetben nyugodtak tudjanak maradni. Tiszaalpáron ezek voltak az alapvető célok és ennek eredményeként, a vizsgára jelentkezők közül mindenki sikeresen teljesített.
További képek itt, illetve a FotóalbumbanEzt követően a zárónapon, a kora délutáni órákban közös járőrszolgálat kezdődött, amelynek során az oktatók gépjárművekkel kísérték a menetoszlopot, majd figyelték meg a párokra szakadó járőröket, hogy a lovak forgalombiztonságát is ellenőrizzék. A párosok jól teljesítettek a forgalomban is.
A kétnapos képzésen a fiatalok megismerkedhettek a jelenleg legidősebb (75 éves), nyeregből aktív senior lovas polgárőrrel, Hesz Jánossal, aki gyakorlásként vett részt a foglalkozásokon.

(Szöveg: Hamar György)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban